streda 31. marca 2010

Čo je to asafoetida? / About Asafoetida




Asafoetida alebo Hing, Diablov hnoj, či Obri fenikel.

Asafoetida je dostupná ako hrubožltý prášok, má štipľavú a horkú (akoby cibuľovo cesnakovú) chuť a a vonia ako varené vajcia, pretože obsahuje zlúčeniny síry. Je dôležitou zložkou v indickej vegetariánskej kuchyni. Vzhľadom k silnému a nepríjemnému zápachu je vhodné surovú asafoetidu skladovať vo vzduchotesných nádobách. Jej aróma je schopná zasiahnuť aj ostatné koreniny.

POUŽITIE:

Pre dosiahnutie ideálnej chuti a aby sme zmiernili jej horkosť, musí sa pridávať priamo do tuku (olej alebo ghee). Pridáva sa do Tadka napr. v kombinácii s rímskou rascou, koriandrom a feniklom. Pridáva sa do vegetariánskych (Kapustové subzi), strukovinových (Dal fry), ryžových jedál (Moong dal khichdi) ale aj jedál s paneerom (Paneer bhurji). 


POZOR

Nežiadúce účinky asafoetidy sú: kožné vyrážky, žalúdočné pálenie, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť a vracanie (v prípade nadmerného použitia). Používa sa aj na riedenie krvi, a preto sa neodporúča pre deti. Je dôležité dbať, aby sa pri varení používala v miernom množstve.





utorok 30. marca 2010

Sabudana khichdi


V Indii sa toto jedlo považuje za pôstne a varí sa počas festivalov.



11100_1064




ČO POTREBUJETE:
(hrnček má 200ml)

1 a 1/2 hrnčeka Sago perličiek, namočené cez noc v malom množstve vody, len na pokrytie
1 a 1/2 hrnčeka arašidov, opražené a ošúpané
1 stredné veľký zemiak
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky pálivého mletého čili korenia
štipka cukru
soľ podľa chuti
rastlinný olej
4 ks zelených čili papričiek vcelku
1 lyžička rímskej rasce




AKO POSTUPOVAŤ:
Sago scedíme z vody, v ktorej bolo cez noc namočené.




Pomelieme arašidy na hrubý prášok a pridáme ho k Sago perličkám, spolu s kurkumou, čili korením, soľou, cukrom, premiešame a odložíme. Zemiak nakrájame na kocky.




V panvici rozohrejeme olej a pridáme rímsku rascu. Keď rímska rasca praskne, pridáme zelené čili papričky a karí lístky, lístky nechame prasknúť.




Pridáme zemiaky. Prikryjeme a varíme na miernom ohni, za občasného miešania, kým zemiaky nezmäknú.




Pridáme sago a dobre premiešame. Prilejeme troška vody a varíme na stredne silnom ohni, kým sago nie je priesvitné. Premiešavame, aby sme predišli prilepeniu saga na panvicu.





Môžeme podávať s bielym jogurtom.

pondelok 29. marca 2010

Zemiaky v kokosovom mlieku / Potatoes cooked in coconut milk


IMG_6686



ČO POTREBUJETE:

3 väčšie zemiaky, uvarené v šupke
1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
1/2 lyžičky mletej kurkumy
trocha mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
soľ
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
olej


IMG_6690



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a kurkumu a cibuľu na miernom ohni popražíme do mäkka. Potom pridáme mleté čierne korenie, čili korenie a nakrájané zemiaky a premiešame. Pridáme soľ a kokosové mlieko, zvýšime oheň a za premiešavania dovaríme, aby sa mlieko vstrebalo do zemiakov a celá zmes troška zhustla (je to chvíľka). Pozor, aby ste miešaním zemiaky príliš nerozbili. Nakoniec hrniec odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a zakryté necháme 10 minút odpočinúť.

3



Podávame s plackami ako napr. Čapati.


IMG_6695

piatok 26. marca 2010

Polievka z kuracích žalúdkov so šošovicou / Soup with chicken gizzards and lentils





ČO POTREBUJETE:

12ks kuracích žalúdkov
voda podľa potreby
1 veľká mrkva
1 veľký zemiak
1 plná lyžica oranžovej šošovice
kúsok zelenej papriky
1 malá cibuľa
niekoľko lístkov bazalky
trocha sušeného majoránu
soľ
štipka podravky
olej




AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji opečieme kuracie žalúdky, aby sa zatiahli. Prihodíme mrkvu a zemiak nakrájané na malé kusy, prepláchnutú šošovicu a všetko zalejeme vodou. Osolíme, pridáme štipku podravky, majorán, cibuľu, papriku, bazalku a varíme, kým mäso nie je mäkké, asi 2 hodiny. 


streda 24. marca 2010

Čo je to Kokum ? (Sol kadhi)


Kokum - Garcinia indica.


22suroviny 013


Kokum je jednou z menej známych korenín pochádzajúcich z Indie. Nachádza sa iba v západných častiach Indie (Konkani, Malabar a Kanaru regióny) a nie je príliš známou mimo týchto regiónov. Rovnako ako tamarind, Kokum sa používa ako okysľovadlo; má ostrú, kyslú chuť s ovocnou arómou.


Kokum strom je tropický strom a ťažko sa rozmnožuje. Strom je štíhly a jeho ovocie vyzerá ako malá slivka, ktorá stmavočervenie keď dozreje.

11IMG_1177

11IMG_1179


Zrelé plody sa zberajú a sušia na slnku. Soľou sa potrie šupka na urýchlenie procesu sušenia a aby sa zachovala pikantná príchuť.

11IMG_0979

11IMG_0980


Z Kokum sa robí Sol Kadhi, ktoré sa mieša s ryžou alebo sa pije priamo; je výborne na trávenie. V ajurvéde sa kokum už dlhé roky používa na liečbu vyrážok, ako prevencia proti infekcii, na zmiernenie hnačky aj zápchy, na zmiernenie bolesti pri artritíde, pri ušných infekciách a pri liečbe žalúdočnych vredov.


Kokum je velmi bohate na:

  • Draslik - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
  • Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.

Kokum


6-8 šupiek Kokum namočíme do mištičky s vodou a necháme lúhovať asi pol hodinu. Môžeme šupky zľahka postláčať prstami vo vode. Čerstvo nastrúhanú dužinu z 1/2 kokosového orecha dáme do mixéra, prilejeme 1/2 vody z misky, kde sme namočili Kokum a vymixujeme. Vymixovanú zmes precedíme a dobre vytlačíme všetku šťavu z kokosovej dužiny. Šťavu vrátime do misky s vodou a Kokum šupkami, pridáme troška soli, premiešame. / Soak 6-8 petals of kokum in water for 30min. Squeeze them gently in the water. Put freshly grated coconut (1/2 of coconut) in the mixer, add 1/2 of the water in bowl where Kokum is soaked. Pour this over the Sieve and squeeze it well. The liquid we got from this add back into the bowl where kokum is soaked, add pinch of salt and stir.

Je niekoľko spôsobov prípravy, napr. sa môže pridať aj zázvor, troška cukru, kurkuma... / Optional is also adding ginger, pinch of sugar,turmeric...

Sol kadhi helps your digestion. 


11IMG_2325

Krupicová kaša





ČO POTREBUJETE (na 1 porciu):

200ml mlieka
2 ploché lyžice detskej krupice
1 plochá lyžica cukru
štipka soli
tenký plátok masla

na posypanie:
Granko alebo škoricový cukor 




AKO POSTUPOVAŤ:

Do mlieka dáme napučať na chvíľku detskú krupicu, pridáme cukor a vymiešame. Hrniec dáme na sporák, pridáme štipku soli a za stáleho miešania metličkou privedieme k varu. Varíme do zhustnutia.

Vylejeme na tanier a posypeme (grankom, škoricovým cukrom...). Kašu môžeme ešte pokvapkať roztopeným maslom.




Vada pav

Vada Pav je populárny vegetariánsky fast food pochádzajúci z indického štátu Maharashtra. Vymyslel ho pravdepodobne Ashok Vaidya, ktorý tento snack začal predávať pred vlakovou stanicu v Mumbai, časti Dadar v roku 1971.




Baranie kokosové karí

Toto je jednoduchá verzia baranieho karí, nie typický indický recept.


11100_7343



ČO POTREBUJETE:

1 kg baranieho mäsa
4 veľké červené cibule
1 lyžička zázvorovej pasty
1/2 lyžičky cesnakovej pasty
1 lyžička garam masala
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky pálivého čili korenia
soľ


11100_7344



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a nakrájame na kocky.

Na oleji osmahneme nakrájanú cibuľu, zázvorovú a cesnakovú pastu a kurkumu. Necháme vychladnúť a vymixujeme spolu s trochou vody na hustú omáčku.

11100_7336



Omáčku vylejem do hrnca, pridáme mäso, čili korenie, osolíme, zalejeme pohárom vody a varíme domäkka, približne 1 a 1/2 hod - 2 hod. (záleží na kvalite mäsa). Počas varenia kontrolujeme, aby stále bola v hrnci nejaká tekutina.

11100_7338



Potom pridáme garam masala a zalejeme kokosovým mliekom; povaríme ďalších 5 minút.

11100_7340


Podávame s dusenou ryžou, cibuľou nakrájanou na pol mesiačiky a citrónom, ktorým pokvapkáme cibuľu.


Ak použijete čerstvý strúhaný kokos, treba ho opražiť spolu s cibuľou a potom rozmixovať na omáčku. V tom prípade už kokosové mlieko nepoužívame.