utorok 27. apríla 2010

Aloo Gobi ki subzi (zemiaky s karfiolom) / Potatoes with cauliflower

Aloo znamená zemiak a Gobi znamená karfiol. Čiže zemiakovo-karfiolová zmes, ktorú podávame ako zeleninovú časť Thali alebo zvlášť len s indickými plackami.





ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol
2 veľké zemiaky

1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky strúhaného cesnaku
(alebo 1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty)
olej (alebo ghí)

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandra
1/2 lyžičky drvenej tmavej rímskej rasce (shahi jeera)
1/2 lyžičky garam masala

200ml vody na dusenie
soľ

1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee alebo olej a cibuľu osmažíme domäkka. Pridáme asafoetida, zázvor a cesnak a restujeme asi 3min na miernom ohni.



Pridáme kurkumu, mletý koriander, drvenú rascu a garam masala a premiešame. 



Pridáme nakrájané zemiaky a karfiol a premiešame. 



Pridáme vodu a soľ, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni varíme domäkka. Voda by sa mala odpariť, ale zmes musí zostať vlhká.



Pridáme kašmírske chilli korenie, nasekanú koriandrovú vňať a znova premiešame a prehrejeme.



Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s plackami (Chapati, Roti, Phulka).





Domáci Paneer / Homemade Paneer

Už dávnejšie som našla tento spôsob výroby indického syra Paneer (Panír) na internete a mám ho už veľakrát odskúšaný. Paneer sa dá pripraviť na veľa chutných spôsobov. Obyčajne si ho predpripravím a zamrazím; spotrebujem do 2 týždňov najneskôr.





ČO POTREBUJETE:

1 a 1/2 litra plnotučného mlieka
4 - 5 lyžíc šťavy z citróna
(alebo 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu - dahi)



AKO POSTUPOVAŤ:

Použijeme plnotučné mlieko, najlepšie takéto sáčkové, čo nemá až takú trvanlivosť ako krabicové, lebo zo skúsenosti viem, že z krabicového veľa paneeru nedostaneme, pravdepodobne je poriadne riedené vodou. 



Mlieko vylejeme do hrnca a zhrievame na silnom ohni. Nesmie sa začať veľmi silno variť. Hneď ako uvidíte, že sa mlieko začalo poriadne zahrievať oheň stiahneme na najslabšiu silu a pridáme citrónovú šťavu (najprv len 4 lyžice) a miešame na miernom ohni. 



Keď sa mlieko začne zrážať, chvíľočku ešte nad miernym ohňom miešame a potom oheň celkom vypneme a ďalej miešame, až kým sa mlieko celkom nezrazí a oddelí sa srvátka.

(Ak by sa mlieko nezačalo ani po chvílke zrážať pridáme ešte 1 lyžicu citrónovej šťavy a miešame na miernom ohni až do zrážania. 

Nachystáme si buď tenkú bavlnenú látku (gázu), ktorú rozložíme do hrnca alebo obyčajné sítko a misku, na ktorú si položíme sítko. Zrazený paneer so srvátkou do nich vylejeme a paneer, ktorý sme do sítka (látky) zachytili vykúpeme v čistej studenej vode, aby sme z neho vyplavili prebytočnú kyslosť z použitého citróna. 



Dobre ho vyžmýkame a preložíme do formičky s dierkami, ktorú si postavíme nad misku. Poriadne ho popritláčame, aby sme ešte vytlačili prebytočnú tekutinu a zároveň vytvarovali a necháme ho tak stáť asi 3 až 4 hodiny. Prebytočná tekutina ešte odkvapká a paneer zostane pevný a elastický. Občas ho ešte popritláčame počas státia. 







Odporúčam si Paneer pripraviť deň vopred. Keď je odležaný v chladničke lepšie sa krája, nerozpadáva sa a drží tvar. Keď ho dávate do chladničky dobre ho zabaľte, inak by vám oschol a oschnutá časť by bola nechutná a tvrdá. 


Takúto formičku používam. Je to akurátna veľkosť na paneer z 1 a 1/2 litra mlieka. 




utorok 20. apríla 2010

Hrachová krémová polievka


Hrachova kremova polievka



ČO POTREBUJETE:

1 veľká naberačka sušeného žltého hrachu
kúsok údenej bravčovej slaninky
1 bobkový list
voda
1 malá červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
1 lyžica sladkej smotany


Hrachova kremova polievka



AKO POSTUPOVAŤ:


Hrach si na noc namočíme. Ráno vodu vymeníme za čerstvú, vložíme bobkový list a uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Asi 10-15 minút od natlakovania. Hrach scedíme a vodu z neho si odložíme bokom.

0


Na troške oleja orestujeme cibuľu a slaninu. Pridàme uvarený hrach (už bez bobkového listu), mleté čierne korenie a povaríme na slabom ohni asi 3 minúty. Necháme vychládnuť. Vychládnutú zmes dáme do mixéra spolu s cesnakom a vymixujeme (s pridaním trochy vody z hrachu) dohladka.

2


Vymixovanú zmes vrátime do hrnca a pridáme lyžicu smotany a vodu z hrachu podľa potreby na dosiahnutie krémovej polievky. Osolíme, premiešame a prejdeme varom. Odstavíme z ohňa a môžeme podávať.


Môžeme podávať s krutónmi a hrach je možné nahradiť cícerom.

pondelok 19. apríla 2010

Čo je to Kurkuma (Haldi) / About turmeric

Kurkuma alebo indický šafrán (Turmeric)

V niektorých ázijských krajinách, kurkuma je nazývaná kunyit alebo haldi. Často sa jej názov nesprávne vyslovuje a píše ako tumeric alebo termaric.


IMG_6802


Nežiadúce účinky kurkumy:
Nežiadúcich účinkov nie je veľa, ale môžu nastať pri použití väčšej dávky než je odporúčané. Mohlo by dôjsť k podráždeniu žalúdka alebo nastať iné tráviace ťažkosti ako je hnačka alebo zápcha. Tiež by sa kurkuma nemala jesť, ak máte upchaté žlčovody, poruchy krvnej zrážanlivosti alebo žalúdočné vredy (alebo ste ich mali). Tehotné a dojčiace ženy by mali použitie kurkumy zvážiť, efekty v týchto prípadoch nie sú známe.

♡ ♡ ♡

Kurkuma je trváca bylina, z rodiny zázvoru. Pochádza z južnej Ázie. Pre zdravý rast potrebuje teplotu zhruba medzi 20 a 30°C a dobré množstvo zrážok. Tieto rastliny sú každoročne zbierané pre ich podzemné stonky.

V Indii je kurkuma ľahko dostupná a používa sa ako antiseptikum pre rezné rany, popáleniny a pomliaždeniny; má antibakteriálne účinky. Obsahuje flourid, čo je prospešné pre zuby. V niektorých krajinách je kurkuma ako doplnok stravy pre pomoc pri žalúdočných ťažkostiach.

Kurkuma obsahuje žlté farbivo kurkumín. Kurkuma sa používa ako farbivo potravín, napríklad do bezvaječných cestovín, aby boli žlté.

Aktívny prvok kurkumín má zemitú, nahorklú, ľahko pálivú a horčici podobnú chuť. Preto kurkumu treba pridávať do pokrmov opatrne; napr. Na 1kg mäsa stačí 1 čajová lyžička mletej kurkumy.


IMG_6800


Tipy na použitie kurkumy:

Pigmentácia: Naneste malé množstvo kurkumy zmiešanej s uhorkovou šťavou alebo citrónovou šťavou a naneste na postihnutú oblasť; na zníženie pigmentácie. Nechajte pôsobiť po dobu 15 minút alebo viac a umyte. Pre lepšie výsledky to opakujte každý deň, kým znovu nezískate svoj tón farby.

Silné kosti:
Ak chcete posilniť kosti, pridajte kurkumu do vriaceho mlieka a pite pred spaním. Odporúča sa namjä ženám, pretože znižuje riziko vzniku osteoporózy.

Tehotenské strie: Ak chcete zabrániť nevzhľadným striám, naneste zmes kurkumy a tvarohu na brucho pred tým než sa pôjdete kúpať. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte.

Rany: umyté rany potrieme trochou kurkumy zmiešanej s medom. Budeme tak predchádzať vzniku možnej infekcie.

Artritída: Kurkuma môže byť tiež účinná pri zmierňovaní bolestí spojených s artritídou. Zohrejeme šálku mlieka. Pred tým, než sa začne variť ho zoberieme z ohňa a pridáme čajovú lyžičku kurkumy. Zamiešame a pijeme až 3 krát denne.

Zníženie tukov: Pravidelne používanie kurkumy znižuje tuky, pomáha krvnému obehu a čistí ho.

♡ ♡ ♡

Kurkumu uskladňujeme v tesne uzavretej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. Čerstvý podzemok kurkumy skladujte v chladničke.

Poznámka: Škvrny od kurkumy sa dajú len ťažko odstrániť. Preto treba byť opatrný pri používaní v kuchyni.


Zdroj info: internet

nedeľa 18. apríla 2010

Šošovicová polievka pre deti / Lentil soup for children

1sosovicova polievka 003



ČO POTREBUJETE:

200ml lúpanej červenej šošovice
3 zemiaky
2 mrkvy
1 plátok masla
troška oleja (alebo miesto masla a oleja použite ghí)
soľ
štipka sušenej bazalky
štipka sušeného majoránu
600-800ml vývaru (zeleninový alebo kurací)


1sosovicova polievka 010



AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme si do hrnca roztopiť maslo a troška oleja, aby maslo nehorelo (alebo použite ghí), pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, nadrobno nakrájaný zemiak a chvíľku na silnom ohni opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme prepláchnutú šošovicu a privedieme k varu. Osolíme, pridáme majorán a bazalku a varíme na miernom ohni prikryté, kým zelenina nezmäkne a šošovica sa trocha nerozvarí. Polievka je polohustá. 

sobota 17. apríla 2010

Paratha plnené šošovicou (Dal paratha)

11100_1530



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček múky Maida (hladká biela múka); alebo množstvo podľa potreby
2 lyžičky oleja
soľ
voda

Náplň:
1 malý hrnček lúpanej šošovice
1/4 lyžičky rímskej rasce
1/4 lyžičky mletej kurkumy
na špičku noža Asafoetida
1/4 lyžičky pálivého čili korenia
1 plochá lyžica Ghí
soľ
voda


11100_1528



AKO POSTUPOVAŤ:

Preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame. Pridáme olej a vodu a rukou vymiešame vláčne, nelepivé cesto. Vložíme ho do misky a prikryjeme utierkou. Necháme odležať 30 minút.




Šošovicu namočíme na 1 hodinu do vody. Vodu zlejeme a šošovicu dáme do hrnca. Zalejeme novou vodou a uvaríme domäkka. Uvarenú šošovicu scedíme a odložíme.




V menšom hrnci si zohrejeme Ghí a pridáme rímsku rascu a Asafoetida. Počkáme kým sa rasca začne pražiť. Potom pridáme kurkumu, čili korenie a uvarenú šošovicu. Pridáme soľ, všetko dobre premiešame a varíme odokryté na stredne silnom ohni, pokiaľ zmes nezhustne. Treba občas premiešať. Hustú zmes si odložíme a necháme ochladnúť.










Cesto na placky si rozdelíme na guľôčky veľkosti asi ako pinpongová loptička. Postupne si každú rozvaľkáme na okrúhlu placku, troška potrieme olejom, vložíme šošovicovú náplň. Náplň do placky zabalíme a znova opatrne vyvaľkáme placku tak, aby sa nám nepraskla.













Zohrejeme si panvicu a keď je už poriadne horúca, stiahneme oheň a panvicu potrieme olejom. Uložíme paratha a pomaly opekáme z oboch strán dohneda.




Hotové paratha môžeme potrieť maslom. Podávame ako prílohu k indickým jedlám alebo môžeme dať deťom samotné na raňajky.



11100_1527



Kurací "perkelt" / Chicken "pörkölt"




ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná (aj s kĺbmi)
1 červená cibuľa 
olej
soľ podľa chuti 
1 plochá lyžička podravky
1 lyžička mletej sladkej papriky
mleté čierne korenie
(alebo miesto sladkej papriky a čierneho korenia 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia)

100ml šľahačkovej smotany
1 a 1/2 lyžice hladkej múky 
voda podľa potreby 
(varím vo veľkom polievkovom hrnci)

menšie cestoviny alebo domáce halušky





AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme cibuľu nakrájanú na kolieska (alebo vcelku). Uložíme na ňu očistené a nasolené kuracie stehná a narýchlo opečieme na silnom ohni. Zalejeme vodou. Poprášime sladkou paprikou (alebo kašmírskym chilli korením), pridáme mleté čierne korenie, podravku a varíme mäso domäkka (asi 40 minút). 



Po uvarení stehná vyberieme, necháme vychládnuť a mäso oberieme z kostí, kožu dáme tiež preč (kto má rád, môže použiť aj kožu). Vývar precedíme, aby sme odstránili kúsky cibule (ak sme použili cibuľu vcelku, len ju vyberieme) a čistý vývar vrátime do hrnca.

Z vývaru odoberieme za 1 hrnček a necháme to trocha vychládnuť. Potom v ňom rozhabarkujeme múku (ak pridáme múku do horúceho vývaru, zvyknú sa urobiť hrčky). Vývar v hrnci privedieme znova k varu a prilejeme za stáleho miešania vývar vymiešaný s múkou. Potom prilejeme smotanu a poriadne premiešame. Oheň zmiernime a celý vývar povaríme ďalších 10-15 minút. 

Ak treba dochutíme soľou.



Malé cestoviny si uvaríme podľa návodu, scedíme, rozdelíme na taniere, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Najlepší je však perkelt s domácimi haluškami. 

(Nie je to pravý Perkelt, resp. nie je to Perkelt, skô asi kura na paprike, ale doma sme tomu tak hovorili, a tak to tu tak píšem, aby som si zachovala spomienku)



štvrtok 15. apríla 2010

Dusená cuketa s kukuricou a syrom


22IMG_9217


ČO POTREBUJETE:

1 menšia cuketa
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrsť mrazenej kukurice
1 menšia paradajka
soľ
mleté čierne korenie
4 strúčiky cesnaku
nastrúhaný Cheddar


22IMG_9216


AKO POSTUPOVAŤ:

Vo woku zohrejeme olej a na slabom ohni orestujeme cibuľu domäkka. Potom pridáme nakrájanú cuketu, kukuricu, paradajku a premiešame. Ďalej pridáme cesnak, mleté korenie a soľ, wok zakryjeme pokrievkou a jedlo dusíme (bez podlievania) na miernom ohni asi 10 minút alebo kým nie je cuketa mäkká. Wok odložíme z ohňa a vmiešame nastrúhaný Cheddar. Zakryjeme a necháme stáť asi 5 minút, kým sa syr neroztečie.

1


Je to vhodná príloha napríklad ku grilovanému mäsu alebo len tak na hrianku.


22IMG_9218