nedeľa 9. mája 2010

Šampiňóny s mrkvou na smotane / Mushrooms and carrots with fresh cream




ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
1 lyžica masla + troška oleja (alebo ghee)
1 červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1 paradajka
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
1 mrkva
1-2 lyžice sladkej smotany
voda
zelená časť zo 4 jarných cibuliek; nasekaná nadrobno





AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny nakrájame. V hrnci zohrejeme troška oleja a masla a na ňom na silnom ohni opekáme šampiňóny asi 3-4 minúty, dohnedkava. Opečené odložíme do ďalšieho použitia.

22Sampinony s mrkvou na smotane 001

22Sampinony s mrkvou na smotane 002


V tom istom hrnci opečieme cibuľu...

22Sampinony s mrkvou na smotane 005

... Pridáme kurkumu a nakrájanú paradajku a opekáme, kým paradajka nezmäkne.

22Sampinony s mrkvou na smotane 007


Pridáme nakrájanú mrkvu, mleté čierne korenie a podlejeme trochou vody. Dusíme 10 minút na miernom ohni, prikryté.

22Sampinony s mrkvou na smotane 008


Pridáme opečené šampiňóny a smotanu, osolíme a dodusíme ďalšie 3 minúty.

22Sampinony s mrkvou na smotane 009


Odstavíme z ohňa, pridáme jarnú cibuľku a necháme 5 minút odležať.

22Sampinony s mrkvou na smotane 010


Podávame s ryžou.




Naan

Jeden z najlepších indických "chlebov", aký som kedy jedla. Nič sa nevyrovná Naanu upečenom v pravej Tandoori peci, ale aj domáca verzia v rúre je veľmi chutná.


Maslovy Naan



ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

2 hrnčeky múky Maida (1 hrnček = 300ml)
troška cukru
1 plná lyžička sušených kvasníc
soľ
1/4 hrnčeka mlieka (alebo podľa potreby)
1 lyžica masla (alebo Ghí)
2 plné lyžice bieleho jogurtu



Maslovy Naan


AKO POSTUPOVAŤ:

Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažným (nie horúcim) mliekom. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať.

Múku preosejeme, pridáme soľ. V malom hrnci si v mlieku rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).

Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu). Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto. Mlieko a múku pridáme podľa potreby. Cesto troška pomúčime a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste.

Cesto rozdelíme na 4-5 častí. Postupne si ich vyvaľkáme na nie celkom tenké placky. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichnite vidličkou.

Maslovy Naan


Rúru si poriadne predohrejeme na 230st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť. Na horúci plech dáme rozvaľkanú placku, dáme do rúry a pečieme na 230st., 8-10 minút. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany.

Keď na vrchu zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme roztopeným maslom (alebo ghí) a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame.


Maslovy Naan



Pozrite si toto video, takú malú fintu ako sa tiež dá piecť Naan na sporáku.

sobota 8. mája 2010

Cícerová polievka s pórom / Chickpeas soup with leek

22cicerova polievka 016



ČO POTREBUJETE:

hrsť sušeného cíceru
2 strúčiky cesnaku
1 pór
voda
olivový olej
1 plná lyžička hladkej múky
soľ
troška Podravky
sušený majorán
(môžete pridať aj troška mletého chilli)


22cicerova polievka 015



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer namočíme na noc do vody. Ráno ho v tlakovom hrnci uvaríme domäkka. 

V hrnci zohrejeme trocha oleja a chvíľku na ňom restujeme nakrájaný pór a cesnak. Zaprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom z cícera. Osolíme, pridáme podravku a povaríme na miernom ohni, pod pokrievkou 10 minút. 

22cicerova polievka 001

22cicerova polievka 002

22cicerova polievka 004


Potom pridáme uvarený cícer, majorán, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. 

22cicerova polievka 005


Polievku na tanieroch môžeme ozdobiť nasekanou čerstvou vňaťou - petržlenovou, koriandrovou alebo zelenou časťou jarnej cibuľky, či pažítkou. 

piatok 7. mája 2010

(Vraj..) Nápoj lásky 🙈🙉🙊 / Love potion


IMG_7051



ČO POTREBUJETE:

4ks kociek ľadu
200ml ananásového džúsu (alebo pomarančového)
50ml brandy
citrón na ozdobenie


IMG_7050



AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko dáme do shakera a dobre zatrasieme. Prelejeme do pohára, ozdobíme citrónom.




Cheers! 


IMG_7047

štvrtok 6. mája 2010

Špagety s cuketou / Spaghetti with zucchini

No nie je to žiadna "Itálie".... ale chutí 😋


22IMG_8767


ČO POTREBUJETE (pre 1 osobu):

45ks špagiet (áno spočítala som ich!)
soľ
olivový olej (nie extra virgin)
3 väčšie strúčiky cesnaku
nastrúhaná malá cuketa
parmezán alebo grana padano; nastrúhané
6 lístkov čerstvej bazalky


22IMG_8764



AKO POSTUPOVAŤ:

Uvaríme špagety v osolenej vode. Tie, čo som použila ja, stačilo variť 8 minút. 

V panvici zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nastrúhanú cuketu, restujeme asi 3-4 minúty. Občas premiešame. 

Potom k cukete primiešame scedené špagety, pridáme nasekanú bazalku a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a pridáme strúhaný syr. Vidličkami zľahka poprehadzujeme a môžeme servírovať na taniere.

1


🍝 🍝 🍝


22IMG_8768



Použila som moju na balkóne dopestovanú thajskú bazalku.

22IMG_8746

Mangové Lassi / Mango lassi

Mangove lassi


ČO POTREBUJETE:

1 pohár nakrájanej mangovej dužiny
(použijeme len dobré, sladké, zrelé, šťavnaté mango)
3/4 pohára hustého bieleho jogurtu
1/2 pohára mlieka (alebo vody)
2 - 4 lyžičky cukru
(môžeme vynechať, záleží aké sladké kto chce; cukor pridávane postupne a vychutnávane, všetko záleží od toho, aké sladké je ovocie)

na extra dochutenie:
ľadové kocky
mletý kardamóm
alebo kopček vanilkovej zmrzliny


Mangove lassi


AKO POSTUPOVAŤ:

Mango, jogurt, mlieko (alebo vodu) a cukor dáme do mixéra a minútku mixujeme dohladka. Rozdelíme do pohárov, pridáme ľad, môžete to skúsiť aj so zmrzlinou a letné osvieženie je na svete. Vrch som poprášila mletým kardamómom.


V chladničke vydrží 24 hodín.


Mango

streda 5. mája 2010

Čo je to Ghee (prepustené maslo) ?




Ghee je súčasťou mnohých pokrmov v Indii a na Strednom východe. Môže byť pomerne drahé v obchodoch. Skladovať sa dá vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydrží veľmi dlho, ale neskazí sa ani pri skladovaní mimo chladničky.

Všetky mliečne bielkoviny boli odstránene počas procesu prípravy, čím je ghee bez laktózy a tým pádom vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu.

Ghee pozostáva prevažne z nasýtených tukov. Obsahuje približne 14g tuku na lyžicu a žiadne umelé prísady, konzervačné látky. Spotreba veľkého množstva ghee je samozrejme nezdravá, ale pri striedmom použití Ghee môže byť zaradené do nízkotučnej stravy.

Ghee stimuluje vylučovanie žalúdočných kyselín a pomáha tak tráveniu, kým iné tuky ako je maslo a olej spomaľujú zažívací proces a zaťažujú žalúdok. Aj keď to nie je nijako vedecky dokázané, v indickom ľudovom liečiteľstve sa Ghee používa na liečbu vredov, pri zápche a na podporu zdravých očí, kože a podporuje zlepšenie pamäte. V kozmetike sa používa na zmäkčenie pokožky a tiež na liečbu popálenín a pľuzgierov.

Ghee je bohaté na antioxidanty a podporuje vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok z iných potravín. Slúži na posilnenie imunitného systému. Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, mastné kyseliny v Ghee majú anti-vírusové vlastnosti.

Kravské Ghee je žltej farby a byvolie Ghee je smotanovej farby. Ghee z mlieka iných zvierat ako napríklad ovčie sú cenené pre ich prínos pre zdravie.

Ľuďom s vysokým cholesterolom sa neodporúča konzumovať Ghee. Kombinácia nasýtených tukov a cholesterolu môže zvýšiť riziko ochorenia srdca.

Zdroj info: preložené z internetu





RECEPT na výrobu GHEE nájdete na TOMTO LINKU.



Dnes, 13.2.2012 som bola poučená v jednej indickej skupinke milovníkov jedla, že medzi Ghee a Prepusteným maslom je rozdiel! Doteraz som si myslela, že je to jedno a to isté... tu vidno, že sa stále učíme nové veci.

Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. 

Proces výroby Ghee je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby ghee dostalo orieškovú príchuť.

Ide o túto reakciu... http://en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

utorok 4. mája 2010

Šampiňóny s paprikou a koriandrom


22IMG_9588



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
1 zelená paprika
1 veľká červená cibuľa 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
3/4 lyžičky mletého koriandru
soľ
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
olej
voda podľa potreby (troška stačí, šampiňóny si pustia vlastnú)
čerstvá koriandrová vňať 


22IMG_9581



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej a restujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nie je mäkká. Potom pridáme kurkumu a mletý koriander.

1


Ďalej pridáme nakrájanú papriku a trocha soli. Na miernom ohni pod pokrievkou papriku dusíme 5 minút.

22IMG_9571


Potom pridáme nakrájané šampiňóny, mleté čierne korenie a premiešame. Podlejeme troškou vody (nie veľa) a pod pokrievkou dusíme ďalších 10 minút.

2


Ak je po 10 minútach v hrnci ešte nejaká nevydusená voda, oheň zvýšime a necháme variť odokryté, kým sa voda neodparí. Hotové odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a prikryté necháme ešte 5 minút postáť.

22IMG_9576


Podávame ako prílohu k hlavnému jedlu alebo jeme s plackou (Chapati, Paratha). Niekedy takto pripravené šampiňóny použijem aj ako náplň do sendvičov.