streda 11. januára 2012

Karí zo žltého hrachu / Curry with yellow peas

IMG_7503



ČO POTREBUJETE:

200ml sušeného žltého hrachu
voda na jeho uvarenie

olej
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
2 veľké červené cibule
1 zelená chilli paprička
1 paradajka
200ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala

na záverečnú Tadka:
1/2 lyžice ghee
karí lístky


IMG_7499



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach na noc namočíme vo vode. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka.

IMG_7488


V panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, koriandrové semienka a biely mak. Restujeme, kým neuvoľnia vôňu. (Je to chvíľka.)

IMG_7471


Potom pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Restujeme domäkka. 

IMG_7474


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne. Odstavíme panvicu z ohňa a všetko necháme vychládnuť.

IMG_7477


Potom všetku zmes dáme do mixéra, prilejeme kokosové mlieko a vymixujeme na hustú omáčku, ktorú dáme naspäť do hrnca.

IMG_7492

6


Pridáme uvarený hrach a soľ. Karí privedieme k varu. Keď začne vrieť, oheň zmiernime. Pridáme garam masala a premiešame. 2 minúty na miernom ohni povaríme. 

IMG_7495


Kým sa karí varí, pripravíme si Tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme černušku a karí lístky. Lístky necháme vypraskať v horúcom ghee. 

Potom ich vylejeme do karí. 

9


Naberačkou odoberieme trocha karí a vylejeme do hrnca, kde sme robili Tadka. Karí v ňom rozlejeme, aby "pozbieralo" všetky chute, ktoré sa uvoľnili do horúceho ghee a znova všetko vylejeme do hrnca s karí. Premiešame, Odstavíme z ohňa a zakryté necháme ďalších 15 minút odpočívať. 

10


Podávame s dusenou ryžou. 

nedeľa 8. januára 2012

Zrusena navsteva a nase "rybarske" poobedie

Vcera sme mali na cely den taky fajn program.... a celkom sme ho museli zrusit, lebo ujo sofer sa rozhodol, ze tuto nedelu nepracuje :( Po 7. rokoch som sa chcela ist s detmi pozriet do dedinky, kde sme zili prve asi 3 roky, ked som prisla do Indie. Zije tam nas stary muz, takze som planovala navstivit aj jeho. Cakala nas cela dedinka, syn stareho muza manzelovi rano 3krat zavolal o kolkej asi prideme. Este aj dnes ma mrzi, ze sme to museli zrusit :( Musime si to cim skor naplanovat znova.

Nakoniec sme sa vybrali aspon na prechadzku k miestnej rieke a skusili chytat ryby.


Nic sme nechytili, pretoze sme vraj prisli neskoro, treba prist hned poobede, ked stupne v rieke voda. Nuz, my sme vyrazili, az ked uz svietil na oblohe mesiac, aj ked na druhej strane este svietilo slnko.


Rybarske poobedie



Rybarske poobedie



Rybarske poobedie



Rybarske poobedie




Ale aspon sme pozorovala pracu jedneho rybara, ktory tam lovil riecne krevety.


Rybarske poobedie



Rybarske poobedie




Aj ked sme sli domov bez ulovku, detom sa to pacilo a dnes pojdeme znova :)


Rybarske poobedie

Pražené kešu orechy

Prazene kesu orechy



ČO POTREBUJETE:

nesolené, nepražené, lúpané kešu orechy
olej rastlinný
soľ
mleté čierne korenie
tandoori masala


Prazene kesu orechy



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej, oheň zmiernime na stredne silný a kešu orechy na ňom popražíme dohneda.

Potom ich vyberieme do misky a ešte teplé osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Necháme vychládnuť, aby zostali chrumkavé.

piatok 6. januára 2012

Bhatura

Bhatura sú hlboko pražené placky. Recept pochádza zo severu Indie. Podávajú sa napríklad s cícerom a v reštaurácii vám ich obyčajne ponúknu ako komplet jedlo pod názvom "Chole Bhatura" (alebo Channe Bhatura). Placky by sa pri pražení mali nafúknuť.


Bhature



ČO POTREBUJETE (na 10ks):

400ml hladkej múky (Maida)
4 lyžice fine rava
(semolina; detská krupica)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžička soli
(nie príliš kopčitá)
2 lyžičky sušeného droždia 
2 lyžice rastlinného oleja
3 lyžice Dahi (bieleho nesladeného jogurtu); izbovej teploty
150ml teplej vody

olej na vyprážanie


Bhature



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušené droždie v miske zmiešame s cukrom a zalejeme troškou teplej vody; premiešame lyžičkou (vodu odoberieme z tých 150ml, čo sú uvedené v rozpise). Droždie necháme zakryté 15 minút na teplom mieste napučať.

Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, soľ. Do múky zamiešame zbytok teplej vody, olej a jogurt a nakoniec pridáme napučané droždie. Cesto dobre vypracujeme rukou. Odložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 30 minút, aby nakyslo.

Bhature


Nekysnuté cesto si rozdelíme na rovnako veľké guľôčky. V hlbokej panvici zohrejeme dostatok oleja. Či je už dosť horúci skúsime s kúskom cesta, ktoré vhodíme do vriaceho oleja a keď ten kúštik cesta vypláva na hladinu, môžeme začať pražiť placky.

Postupne každú guľôčku najprv obalíme v múke a vyvaľkáme na placku.

Bhature


Keď vložíme placku do vriaceho oleja, okamžite ju opatrne pritláčame o dno panvice, čím ju ponárame v oleji a spôsobíme tým jej nafúknutie.

Bhature


Keď je opražená dohneda z jednej strany, obrátime ju a už nestláčame. Necháme ju opražiť dohneda aj z druhej strany. Pražíme na stredne silnom až silnom ohni (ako pri šiškách alebo langošoch).

Vyberieme ju na savé papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej a ihneď podávame.



Ako prílohu si môžete pripraviť následujúce recepty:

Chole z receptu na Chole Puri

 
Bhature

utorok 3. januára 2012

Veka





ČO POTREBUJETE (na 1 veľkú alebo 2 menšie):
(pohár, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

na kvások:
1/2 pohára hladkej múky 
(použila som Maida)
1 lyžica kryštáľového cukru
1 lyžička sušeného droždia 
150ml teplého mlieka

ďalej:
4 poháre hladkej múky 
soľ
3 lyžice rastlinného oleja
150ml teplej vody

vajce+štipka soli na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Do väčšej misky si dáme teplú vodu (nesmie byť celkom vlažná, ale teplá, ale zasa nie horúca). Do vody pridáme cukor a sušené droždie; dobre zamiešame. Pridáme múku a vymiešame do hladka. Misku zakryjeme a kvások uložíme na 30 minút na teplé miesto bez prievanu, aby nakysol.



Potom pridáme múku a soľ, teplú vodu a olej  a vypracujeme cesto.

Vypracované cesto necháme prikryté v miske 30min kysnúť. Potom ho znova vymiesime a necháme zasa 30min kysnúť.



Keď je cesto nakysnuté znova ho na doske rukami dobre premiesime. Bochníček vyvaľkáme na hrubšiu placku, ktorú zľahka zrolujeme, neuťahujeme ju príliš. Zrolovanú veku uložíme na plech a necháme znova podkysnúť.



Rúru si dáme vyhriať na 190-200°C. Keď je rúra vyhriata veku potrieme s našľahaným vajíčkom so štipkou soli, veku pečieme 30 minút.



nedeľa 1. januára 2012

Cícerové karí 2. / Chickpeas curry 2.





ČO POTREBUJETE:

250 ml pohár suchého cícera
voda

olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce
1 plochá lyžička koriandrových semien
2 väčšie červené cibule
1 veľká paradajka

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 - 1 lyžička jaggery
soľ

na záverečné tadka:
1 sušená červená kašmírska chilli paprička (vcelku)






AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme do vody. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme za novú. Uvaríme ho s 1 bobkovým listom v tlakovom hrnci do mäkka.

V hrnci zohrejeme olej, oheň zmiernime, pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka; necháme ich rozvoňať.

Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme ju do mäkka. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájanú paradajku a restujeme dohnedkava. Asi 20 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame. 



Celú zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme trocha uvareného cícera, vývar z cícera, toľko, aby sa nám vymixovala pekná hustá omáčka. 



Vezmeme ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu s korením a dáme znova na oheň. Pridáme 1 lyžicu ghee a necháme zohriať. Oheň zmiernime a pridáme černušku, karí lístočky a sušenú chilli papričku. Všetko necháme rozvoňať a karí lístočky prasknúť. 

Potom pridáme kurkumu, jaggery, ďalej pridáme vymixovanú omáčku a uvarený cícer. Ak by bola omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť ešte s vývarom z cícera (ak už vývar nemáte, použite vriacu vodu). Karí osolíme, pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame a zakryté na miernom ohni 5-8 minút povaríme.



Nakoniec vmiešame nasekanú koroandrovú vňať.




Podávame s dusenou ryžou.




Ďaľší recept na Cícerové karí nájdete TU.

Pečené baby zemiačky a cvikľa / Baked baby potatoes and beetroot

Nový rok som dnes začala niečim ľahším na žalúdok, ale dobrým pre maškrtných a dostatočne farebným pre hladké oči. V poslednej dobe rada varím s cvikľou a baby zemiačkami. Nuž a ak k tomu pribudne aj cesnak, nemôže to byť zlé. Takto upečené zemiačky s cvikľou môžete jesť samotné ako ľahký obed, či večeru alebo ich môžete podávať ako prílohu. Taká malá pripomienka v zimných mesiacoch, že už čoskoro príde jar, slniečko, záhradky zakvitnú a tí, čo sa radi vŕtajú v zemi si zasa prídu na svoje 👩🏻‍🌾

Keď som bola malá zeleninu som z duše nenávidela.... človek sa naozaj vekom mení.



1




ČO POTREBUJETE:

(neuvediem množstvo surovín, varila som od oka)
baby zemiačky
cvikľa
cesnak
soľ
petržlenová vňať (ja som použila sušenú)
mleté čierne korenie
olivový olej
jarná cibuľka na posypanie



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky kefkou dobre poumývame, nešúpeme. Cvikľu ošúpeme. Oboje nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme na polovičky nakrájané strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať a olivový olej. Všetko dobre premiešame. 

Zemiačky s cvikľou dáme na pripravený alobal, ktorým sme vystlali pekáčik. Môžete ich ešte trošku pokvapkať olivovým olejom a urobíme miešok z alobalu. 

2



Rúru vyhrejeme na 200st. a pečieme 70 minút. 

Hotové jedlo na tanieri posypeme nasekanou vňaťou jarnej cibuľky. 



Posledné dni u nás boli pochmúrne, upršané a pomerne chladné, ale dnes k večeru sa ukázalo kúsok modrej oblohy, tak sa budem tešiť na zajtrajšok a veľké pranie 🌞


3