streda 21. decembra 2011

VIANOCE

Som si istá, že vo vašich domovoch to už rozvoniava vanilkou, škoricou, či klinčekami. Možno už vám svetielkuje vianočný stromček v izbe tak ako nám už dva dni a možno vás čaká zdobenie zajtra alebo deň pred Štedrým dňom. Za oknami zima, v izbe teplo domova. (U nás teplo aj za oknami :)

Tento rok sa mi troška nedarilo s prípravami, dokonca som mala obavy, že nestihnem ísť do starého bytu ani pre stromček a ozdoby. Všetko som však nakoniec stihla.

Stromček už nám rozveselil izbu, darčeky sú skované a zabalené, dnes som sa dala na pečenie vianočného pečivka (Citrónové kekse a Linecké) a atmosféru som si spríjemnila vianočnými pesničkami od Karla Černocha, ktoré miluje aj moja mama.


1


2



Je mi troška smutno, rada by som bola s rodinou, je mi smutno, pretože mi chýba v tieto dni akosi viac babička (aj keď inokedy nie menej). Je mi ľúto, že nestihla spoznať moju rodinku.... pravnúčatká by iste veľmi ľúbila.....


Teším sa zároveň na prípravu štedrovečernej večere. Naše indické menu pozostáva z kuracej polievky, vypražených kuracích stehien (tento rok budem vyprážať v piecke), vypraženej rybky, dusenej ryže, šošovicového karí a samozrejme majonézového šalátu, ktorý mne na Vianoce nesmie chýbať.

Prajem Vám všetkým, čo sa na týchto stránkach zastavíte či už pravidelne, či len náhodou, aby Vaše sviatky prebehli v pokoji a ak je možné strávili ste ich v kruhu svojej rodiny. Veselé Vianoce Vám všetkým 🙂🎄❤


3

utorok 20. decembra 2011

Dum Aloo / Dum potatoes



Dum Aloo



ČO POTREBUJETE:

asi 17ks baby zemiačkov
olej
(vhodný na vyprážanie je arašídový)
soľ
1/2 lyžice ghee
3 plné lyžice bieleho jogurtu
(alebo 1/2 lyžičky mletého kardamómu)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na základ omáčky:
450ml vody
(alebo podľa potreby)
2 veľké paradajky
3/4 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1-2 červené sušené chilli papričky
2 plné lyžice mandlí
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien


Dum Aloo



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky dobre očistíme a vysušíme. Po obvode každého zemiačika pichneme 2-3 vidličkou. V hlbšej panvici poriadne zohrejeme olej. Baby zemiačky v ňom na stredne silnom ohni vyprážame asi 15 minút (do mäkka). Občas ich trocha poobraciame, aby sa prepražili rovnomerne. Vypražené ich odložíme bokom. 

Dum Aloo


Kardamómové toboľky rozmixujeme v kávovom mlynčeku (alebo použite mažiar). Semienka sa pekne rozdrvia a šupka toboľky sa oddelí. Šupky povyberáme preč a podrvené semienka si odložíme. 

Dum Aloo


Do hrnca dáme paradajky pokrájané na menšie kúsky, mandle, rímsku rascu, feniklové semienka, chilli papričky, cesnakovo-zázvorovú pastu a všetko zalejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme nezakryté 12 minút. Potom všetko necháme trocha vychládnuť (aby ste si nezavarili motor na mixéri pri mixovaní; ak to váš mixér zvládne aj horúce, môžete rozmixovať ihneď). Uvarené paradajky s korením aj vodou, v ktorej sa varili rozmixujeme na omáčku. 

Dum Aloo


Do hlbšieho hrnca dáme ghee a necháme ho zohriať. Pridáme rozdrvené toboľky kardamómu, ktoré okamžite na horúcom ghee zavoňajú. Hneď pridáme aj paradajkovú omáčku a premiešame. Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme asi 10 minút, občas premiešame. (nepridávame vodu!) Potom pridáme senovku grécku, vypražené zemiačky, soľ a zľahka premiešame. Necháme na miernom ohni povariť ďalšie 3 minúty. 

Dum Aloo


Nakoniec vmiešame jogurt a nasekanú koriandrovú vňať a prehrejeme 3min.

Dum Aloo


Podávame s Jeera rice alebo Roti (chapati).

nedeľa 18. decembra 2011

Restauracia "Celebrations" v Nellore

Dnes sme sa vybrali na nakup potravin do najblizsieho mesta Nellore a rozhodli sme sa, ze dnes sa obed doma varit nebude, miesto toho sa najeme v meste, v nejakej restauracii.

1


Manzelovi niekto odporucil restauraciu “Celebrations” (podla menu indicka a cinska kuchyna), ktora je hned vedla potravin, kam chodim nakupovat.

2


Z vonku to vyzeralo byt celkom slusne, mensie miesto a mna len tak napadlo urobit nieco ako recenziu. Takze tu je moja prvotina.

Pri vstupe nas privitala celkom prijemna atmosfera, vsade ticho bzucala klimatizacia a miestnosti boli slabo osvetlene, co je vraj v restauraciach dobre, aby sa clovek sustredil na chut jedla a nerozptylovalo ho okolie (v tejto restauracii to pritmie vsak malo asi skryt ine nedostatky). Prave chodil hore dolu Brahmin s tackou a zehnal restauracii, vsetkym robil bodky, ciarky na celo.

3


Sadli sme si hned za prvy stol vedla akvaria, aby mensia dcera mala pri stole trosku zabavu. Akvaria su v indickych restauraciach oblubene. Myslim, ze restauraciu bez akvaria som zatial ani nevidela. Na stole boli korenicky... ani nie korenicky, pretoze to bola sol a cierne korenie v povodnom baleni, nie prilis peknom do restauracie. Dalej tam boli 3 dalsie misticky s pickle, nejakym miesanym korenim (farbou mi to pripominalo Amchoor) a kecup.... hm, naozaj kecup.

Priniesli nam Menu....

5


.... a zacala som ho “studovat”. Ceny boli rovnake ako vsade inde.

Kym sme cakali na jedlo prisiel pan s dvomi klietkami anduliek... vraj nesie ich na poschodie, kde je druha cast restauracie urobena pre deti a detske party, ktora je zariadena na temu “les”.

19


Nuz ale vtaky v restauracii? V detskej casti?? Hmmmmm.....

4


Po “prestudovani” Menu sme si objednali pre deti paradajkovu polievku (rozumejte Knorr s trochou smotany a kuskami neopeceneho chleba – ochutnali, odsunuli)....

6


.....Malai Kebab (velmi dobre!!)...

7


...Paneer butter masala...

8


...Mutton masala...

9


a Butter Naan.

10


Okrem polievky ostatne jedlo bolo troska pikantne, ale velmi chutne. A to je asi jedina dobra vec, aj ked dost dolezita, s ktorou som sa tu stretla.

11


Ked sme dojedli, spytala som sa casnika, ci by som si mohla urobit par fotiek v ich kuchyni. Bol velmi ochotny (takze to je druha dobra vec, boli velmi mili a ochotni) a bez vsetkeho ma zaviedol do kuchyne. Ked som vosla, vsetci zostali najprv v pozore a stichli.

12

13


Potom sa zacali usmievat, susotat a stuchat do seba, zopar kucharov mi dokonca aj chcelo pozovat. Kuchynka bola mala, na pripravu indickych jedal postacujuca, mali dokonca aj Tandoori pece, dve – jednu na placky a druhu na kebaby. Bohuzial, co ma vobec neocarilo bola spina..... vsade to bolo oprskane od kari, spinave, jednoducho chlievik. Nechcem ani vediet, co bolo v tych igelitkach, ktore im tam vsade viseli...

14

15

16

17


Slusne som sa podakovala, ze som si mohla pofotit, co som chcela a pobrala sa naspat k stolu. Kym sme cakali na ucet, popri stole prebehol maly svab. Ukazali sme ho casnikovi a on s kludom povedal, ze to on sa prisiel hrat s nasou Sanabkou :D (a myslel to vazne, to nebol vtip!)

Pri podani uctu som rychlo zaplatila a rychlym krokom sme sa presunuli do vedlajsich potravin, kde som si nakupila, aby som radsej uvarila doma a nemusela sa bat z coho dostaneme zltacku.

20

21


Zamer nakupit aj nejake vianocne darceky sa tiez nevydaril, pretoze je nedela... a v nedelu su obchodiky pozatvarane. Takze sme otocili auto a pobrali sa naspat domov.

23

22


Na zaver len tolko, ze restauraciu “Celebrations” by som odporucila len na vlastne riziko a neodporucila pre slabe zaludky.

nedeľa 11. decembra 2011

Syrové pagáčiky / Cheese scones

Včera večer sa nám ohlásila návšteva na dnes a tak som rýchlo vymýšľala, čo uvarím a čo upečiem. V chladničke som príliš veľké zásoby nemala. Zachránila to šošovica, šampiňóny a uhorka. Pripravila som šošovicové karí, šampiňónovú masala, uhorkovo-kokosový šalát a dusenú ryžu. Na poobedie k čaju a káve som upiekla syrové pagáčiky, ktoré mali asi najväčší úspech a zjedli sa do posledného kúska...., aj keď aj obed všetci v tichosti jedli a taniere pekne “vyčistili”.




ČO POTREBUJETE (na 20ks + zbytky):

250g hladkej múky (použila som Maida)
asi 1 plochá lyžička soli
1 lyžička cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
1 plochá lyžica sušeného jemného droždia

80ml ghee
1 žĺtok
125ml bieleho nesladeného jogurtu (dahi)


ďalej:
sezam
syr na strúhanie 
vajce na potieranie 

ghee na potretie vrstvy





AKO POSTUPOVAŤ:

Z múky, soli, cukru, prášku do pečiva, droždia a ghee (ghee som ohriala, aby cesto lepšie kyslo) prstami urobíme drobivú zmes. 

Pridáme jogurt (izbovej teploty), žĺtok (izbovej teploty) a vypracujeme nelepivé, nie príliš tuhé cesto. Ak by potrebovalo zvlhčiť, použijeme teplé mlieko; ak by bolo riedke, podsypeme múkou pri miesení. 

Vymiesené cesto dáme do misky, misku dobre uzavrieme a necháme ho 30min kysnúť. Potom ho znova premiesime a necháme ďaľších 30min kysnúť.

Nakysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme s ghee a posypeme nastrúhaným syrom. Preložíme najprv kraje smerom do stredu a potom po dĺžke smerom do stredu. Obrátime preloženým nadole.

Znova rozvaľkáme na hrúbku pagáčikov. Pagáčiky môžeme ďalej vykrajovať okrúhlou formičkou alebo ich nakrájame na kocky. 



Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom.



Pečieme vo vyhriatej rúre na 180st., asi 30 minút, do zlatista.




🧀 🧀 🧀


Poobede sme sa boli prejsť k moru, deti sa vyšantili vo vode, v piesku a nakoniec doma v sprche.


Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou



Super nedela s Vanithou


Aha, bábika 😍

Super nedela s Vanithou

sobota 10. decembra 2011

Úplné zatmenie mesiaca / Total lunar eclipse

Práve sledujem úplné zatmenie mesiaca (neďaleko mesta Nellore, štát Andhra Pradesh, južná India, 10. december 2011). V podvečer pred tým než to začalo som sa bola prejsť s deťmi k moru. Mesiac tam bol v splne, veľký a celý osvetlený.


Uplne zatmenie mesiaca 2011


Uplne zatmenie mesiaca 2011



Majiteľ liahne na krevety je poverčivý a preto dnes posvätili veľkú mušľu a rôzne kamene, ktoré do mušle vložili, mušľu uložili do zeme, zahrabali ju a na tom mieste položili červené plátno. Mušľa má vtiahnuť do zeme všetok zlý vplyv mesiaca.


Uplne zatmenie mesiaca 2011



Zároveň do všetkých vonkajších rohov každého domu, či budovy nasypali trocha soli, ktorá má rovnakú úlohu ako mušľa.


Uplne zatmenie mesiaca 2011



Tieto ceremónie bolo treba dokončiť pred 18.30hod. Od 18.30hod. do 22.30hod. nikto nesmie jesť. O 22.30 na mieste, kde leží mušľa bude zasa modlenie.


Uplne zatmenie mesiaca 2011

Torta Pavlova

Dnes ráno nás zobudila krásna modrá obloha. V noci troška popršalo a na tráve boli ešte kvapky dažďa, všade poletovali motýle a skupinka ľudí z dediny usilovne čistila okolie liahne. Keď sme odprevadili Salonku k autu a odišla do školy, ja a Sanabka sme si dali krátku prechádzku a nechali ranné slniečko, aby sa nás trošku “chytilo”.






Po návrate z prechádzky som sa rozhodla, že sa pustím do plánovanej torty Pavlova. Keďže naša staršia dcérka mala tento týždeň v novej škole písomky, má toho dosť na doháňanie, pretože v novej škole majú troška iný systém učenia a iné osnovy, chcela som jej na konci týždňa urobiť sladkú radosť. A preto práve Pavlova.

Pred týždňom som sa zháňala po recepte na ňu. Slovenské foodblogerky mi pribehli ihneď na pomoc a ponúkli recepty z ich stránok (ďakujem baby!). Túto tortu piekla Táňa, Anetka, Lucia aj Adka. Ja som si vybrala Táňin recept preto, lebo mala v rozpise surovín citrón, kdežto inde a asi podľa správnosti sa má použiť ocot (ten nemám v zásobách doma). Nuž a ako to dnes dopadlo?






Po tých nepodarkoch a mojej kuchynskej smole posledných dní, sa mi konečne čosi podarilo 😃 Podarilo? Neviem. Neviem ako skutočná Pavlova chutí a vyzerá po prerezaní. Tá moja vyzerá takto 👇



Zdobila som šľahačkou, kúskami čerstvého ananásu a stružlinkami čerstvej dužiny kokosového orecha, ktoré som nasucho chvíľku opekala na panvici. Rozprávka!!!

A ak chcete recepty, preklikajte sa prosím cez mená blogeriek uvedené vyššie, pod ktoré som vložila linky na ich stránky.

Dopĺňam len toľko, že pomer bielky a cukor je pre mňa ideálny takto: 1 bielok = 50g cukru. Túto radu som dostala na facebooku, kde mi bol odporučený recept na Labužníkovi. Týmto ďakujem za radu!

Prajem vám krásny víkend! ❤