pondelok 16. augusta 2010

Zemiakovo - karfiolova Samosa


11100_5814



CO POTREBUJETE (na 4ks):

na cesto:
150ml muky Maida (biela muka 00)
stipka soli
stipka prasku do peciva
1 lyzica ghee (alebo roztopeneho masla)
studena voda podla potreby

napln:
3 stredne velke zemiaky uvarene v supke
2 stredne velke ruzicky predvareneho karfiolu
hrst mrazeneho hrasku(alebo cerstvo nalupany)
1 lyzicka cerstveho struhaneho zazvoru
1/3 lyzicky rimskej rasce 
1/2 lyzicky paliveho chilli korenia
1/3 lyzicky Amchoor (susene mango)
2 lyzice nasekanych kesu orechov
niekolko hrozienok (alebo 1/2 lyzicky krystaloveho cukru)
sol

olej na vyprazanie (arasidovy, slnecnicovy alebo ryzovy)


Zelelninove samosy



AKO POSTUPOVAT:

V miske zmiesame muku, sol a prasok do peciva. Do muky zamiesame ghee. Postupne pridavame studenu vodu. Vypracujeme vlacne, nelepive cesto, poprasime ho mukou a nechame chvilu odlezat. 

Do druhej misky vlozime zemiaky uvarene v supke, osupane spolu s predvarenym karfiolom. Zemiaky a karfiol roztlacime a pridame mrazeny hrasok. Vsetko spolu dobre premiesame. V panvici zohrejeme trocha oleja. Ked je olej horuci, panvicu odstranime z ohna a pridame nadrobno onakrajany zazvor, rimsku rascu, Amchoor a palive chilli korenie. Panvicu vratime na slaby ohen a hned pridame nasekane kesu orechy. Obsah panvice premiesame a hned pridame zemiakovo-karfiolovu zmes. Pridame cukor a sol a premiesame. Prehrievame na slabom ohni asi 3 minuty, za obcasneho miesania.

Zelelninove samosy


Cesto si rozdelime na 4 rovnako velke gulocky. Zoberieme jednu gulocku a vyvalkame z nej tenku placku. Na placku ulozime vychladnutu napln. Napln do placky zabalime ako je ukazane na obrazkoch nizsie. Kraje prstom potrieme vodou, aby sa lepsie zlepili. Konceky zlahka zakrutime. Vo woku dame zohrievat olej, musi byt poriadne horuci. Mozeme skusim kustickom cesta, ci sa cesto zacne po vlozeni varit. Ohen troska zmiernime a samosy vkladame asi po 2ks (zalezi od velkosti hrnca, aby sme neznizili teplotu oleja, ak ich prazime naraz privela). Hned ako samosy vlozime, lyzicou ich prelejeme vriacim olejom v hrnci, co sposobi, ze sa ich povrch troska nafukne a nabublinkuje). Prazime z oboch stran dohneda.

Zelelninove samosy


Hotove vyberieme na mriezku odkvapkat. Podavame napriklad s chutney, kecupom alebo inym napr. jogurtovym dipom.

Zelelninove samosy

2 komentáre:

  1. Jééj, Miška :-))) ty si zlatáááá. Ďakujem, je to super, hrozne sa teším:)) . Tak to, čo som nechápala, to bolo to ghee. Keď som to na videu videla, vypadalo to ako maslo a potom, ked to mrvil v rukách, vyzeralo to nejak čudne... a hgee je z masla. Chcem to vyskúšať. Ako to tebe chutí?
    Miška, ešte raz ti pekne ďakujem :-*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samosa moze mat aj masovu plnku. Vonku si vacsinou ale kupujeme zeleninove. Niektore su vyborne, niektore su prilis palive. Robila som ich doma prvykrat vcera podla receptu z knihy :) Neboli take chrumkave ako z ulice,ale za seba hovorim, ze na chut boli velmi dobre. Musim niekde vykoumat ako dosiahnem to chrumkanie. Miesto ghee mozes pouzit roztopene maslo.
    Dakujem za vyzvu na recept, zasa viem nieco nove :)

    OdpovedaťOdstrániť