štvrtok 2. júna 2011

Tulsi alebo "Svätá" bazalka (odvar / Tulsi infused water)

Tulsi alebo “Svätá bazalka” je aromatická rastlina, ktorá rastie prevažne v trópoch. Pestuje sa pre náboženské aj liečebné účely. V južnej Ázii je táto liečivá rastlina využívaná na bylinné čaje používané v Ayurvéde a má dôležité postavenie v hinduizme.

22IMG_6944


Tulsi sa v Ayurvéde používa pri prechládnutí, bolesti hlavy, žalúdočných ťažkostiach, zápaloch, ochoreniach srdca, ale aj pri rôznych otravách a malárii, hojí rany. Má tiež antioxidačné a antibakteriálne účinky, takže sa využíva aj v kozmetike na výrobu pleťových prípravkov.


Tulsi


Mne odvar z Tulsi pomohol (bez užívania antibiotík) po 3 dňoch pri dosť silnej bolesti hrdla. Stačí denne 1 šálka.



Odvar z Tulsi


Odvar z Tulsi
(na 4-6 šáliek)


ČO POTREBUJETE:

hrsť Tulsi – čerstvé listy
1 lyžička čerstvej pomarančovej kôry (nemusí byť)
2 lyžice medu
1 liter vody


Tulsi



AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky tulsi umyjeme a vložíme do litra vody spolu s pomarančovou kôrou. Privedieme k varu a varíme 1 minútu. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút lúhovať. 

Odvar z Tulsi


Odvar scedíme, necháme vychládnuť a môžeme dochutiť medom alebo palmovým cukrom (jaggery). 


Odvar z Tulsi



Ak si pestujete tulsi doma a jej kvietky vám takto zoschnú ...

22IMG_6856


.... odštiknite ich a vytraste z nich semienka. Môžete ich zasiať a vypestovať si nové rastlinky.

22IMG_6748

6 komentárov:

  1. Ahoj, Miska,

    wow, aky super blog ! Vyskusam :)

    Mam na Teba prosbu - kamarat ide do Indie, mohla by si mi poradit, ake bylinky sa odtial daju doniest ? Ja mam bylinky vo velkej oblube a rada vyskusam nieco nove :)

    Dakujem Ti a uzivaj si cas s rodinou doma !
    Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Janka,dakujem, som rada, ze sa blog paci. O bylinkach neviem, tuto Tulsi predavaju sesenusypanu aaj v sacikoch na caj. Inak by som na jeho mieste kupila koreniny...senovku grecku-kasuri methi, rimsky kmin-ja mam rada tmavy shah jeera, garam masala, tandoori masala.....

    Miska

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miška, prosím dones semienka tulsi, keď najbližšie prídeš. alebo ak by si mala možnosť po niekom poslať. Tu sa zohnať nedajú. Ďakujem, Jana L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobre Janka. Ja som si zasiala teraz, co som vonku natrhala ususene kvietky a vytriasla semienka a uz mi par kuskov rastie. Ked budem mat prist, snad si to zapamatam a snad budu suche kvietky vtedy, tak ti nejake vytrasiem a prinesiem.

      Odstrániť
  4. Dobrý den, Tulsi je výborná bylina jak do kuchyně tak pro léčení. Kromě již zmiňovaných možností užití bych rád doplnil. Pěstuji ji ve skleníku a pak nakládám do alkoholu užívám jako kapky. Další účinky harmonizuje krevní tlak, ředí krev, snižuje hladinu cukru, pozitivní vliv na paměť, prevence infarktu, zabraňuje předčasnému stárnutí organismu.

    OdpovedaťOdstrániť