utorok 17. januára 2012

Vajíčková korma / Egg korma

Vajickova korma




ČO POTREBUJETE:

4ks 6-minútové vajíčka / 4 pieces of 6-minutes eggs

na masala / for masala:
1 plochá lyžička rímskej rasce / 1 flat tsp cumin (jeera)
1 plochá lyžička feniklových semien / 1 flat tsp fennel seeds (saunf)
1 zelený kardamóm / 1 green cardamom 
6-8 ks guľatého čierneho korenia / 6 to 8 black peppercorns
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2 tsp kashmiri chilli powder 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)

ďalej potrebujeme / to finish with:
1/2 lyžice ghee / 1/2 tbsp ghee
1/2 lyžičky horčičných semien / 1/2 tsp brown mustard seeds 
8-10 karí lístkov / 8 to 10 curry leaves 
2 lyžice mletých mandlí / 2 tbsp ground almonds 
200ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk 
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
pasta z 1 červenej veľkej cibule a 1 paradajky (oboje rozmixovať spolu) / paste made of 1 red onion and 1 tomato (mix them together)
soľ / salt


Vajickova korma




AKO POSTUPOVAŤ:

Najskôr si uvaríme vajíčka natvrdo. Necháme vychládnuť, ošúpeme a odložíme bokom. / First boil the eggs, let them cool down, peel and keep aside until further use. 

Ďalej si vyrobíme vlastnú koreniacu zmes - masala. Panvicu nasucho zohrejeme a pridáme všetky koreniny, ktoré sú uvedené v zozname surovín "na masala". (Použite len celé korenia, ak máte už zomleté, pridajte ich až vtedy, keď pridávate mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Na panvici sa vždy zohrievajú len celé koreniny. Je vždy lepšie si aj kupovať celé koreniny a pomlieť ich tesne pred použitím. Zachovajú si tak svoju arómu, chuť a kvalitu.) Koreniny opekáme na miernom ohni, kým neuvoľnia arómu. Potom ich presypeme do mixéra alebo mažiarika a necháme troška vychládnuť. / Next step is to make you spice mix - masala. Heat the pan, add all ingredients listed under "for masala" (use only whole spices, if you have any of these powdered add them when you are adding turmeric and chilli powder). Dry roast the spices on low heat until they release its. Then transfer them to the mixer and let them cool down a little.

Ku koreniu do mixéra alebo mažiarika pridáme mletú kurkumu a mleté kašmírske chilli korenie. Koreniacu zmes poriadne pomelieme. / Add turmeric and kashmiri chilli powder and mix everything to make a fine powder.

Môžete ju použiť aj do marinád! Ja jej hovorím Korma masala. / You can use this masala for any marination, I call it Korma masala.

Cibuľu a paradajku pokrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme 1 lyžicu vody a rozmixujeme na pastu. Odložíme bokom. / Cut onion and tomato into small pieces, put them in the mixer, add 1 tbsp of water and mix to make a paste. Keep aside until further use. 

Vajickova korma


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a karí lístky, ktoré necháme na miernom ohni vypraskať. (pozor na oči! prská to). Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a na stredne silnom ohni restujeme 5-8 minút. Občas premiešame. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútu na miernom ohni prehrievame. Premiešame. Pridáme mleté mandle a na miernom ohni premiešavame 2-3 minúty. Pridáme vyrobenú masala (necháme si troška na koniec pre vajíčka) a premiešame. / Heat ghee in the pot,  add mustard seeds and curry leaves, let the leaves crack. Add onion-tomato paste and sauté for 5 to 8 min. on medium heat. Add ginger garlic paste and sauté for a minute. Stir occasionally. Add ground almonds and stir around for 2 to 3 min. Add masala (keep a pinch for the eggs at the end) you prepared earlier and stir.

Vajickova korma


Prilejeme kokosové mlieko a poriadne premiešame. Privedieme k varu a oheň znova zmiernime. Osolíme a 1 minútu na miernom ohni povaríme, občas premiešame. / Add coconut milk and mix well. Bring it to boil, reduce the heat, add salt and cook for a minute on low heat. Stir occasionally. 

Vajickova korma


Vajíčka prerežeme na polovice a každú polovicu troška posypeme korením. Hrniec odstavíme z ohňa, vložíme vajíčka a zľahka ich premiešame s omáčkou. / Cut the boiled eggs in half. Sprinkle some masala on them. Remove the pot from the heat, put the eggs into your curry and stir gently. 

Vajickova korma



Ku korme je najlepší Naan alebo Kulcha. / Serve with Naan or Kulcha. 


Vajickova korma

7 komentárov:

  1. Vetsinou vajicka natvrdo moc nemusim, ale takhle upravena vypadaji i pro me dost zajimave :) Dala bych si i ted vecer :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem kocky :) omacka kazdej kormy je paradna, je jedno ci maso, ci vajce....dobry maslovy naan k tomu a este by som aj tanier potom vylizala :P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes jsem tento recept uvaril presne podle instrukci a dopadlo to fantasticky - vyborne! Jenom jsem obcas v pocatecni fazi prileval trosku vodu, smes byla dost sucha.Pridal jsem jedno vejce navic a bylo to akorat na obed pro 2.Diky!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. my sme sa hned inspirovali, vsetky suroviny boli doma, takze my sme dnes taniere veru vylizali ;) dakujeme za inspiraciu. uzasne bolo.

    OdpovedaťOdstrániť