piatok 24. septembra 2010

Shahi kaaju aloo (pražené zemiaky v jogurtovo smotanovej kešu omáčke) / Fried potatoes in yogurt and cream cashew sauce





ČO POTREBUJETE:

4 veľké zemiaky

veľká hrsť kešu orechov (nesolených)
voda
1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
1 lyžička čerstvo nastrúhaného cesnaku

olej
1 veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky garam masala

1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
80 - 100ml sladkej smotany
soľ
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si na 30 minút namočíme vo vode tak, aby boli ponorené.



V hlbokej panvici si rozhorúčime dostatok oleja, aby všetky zemiaky boli v ňom ponorené a opražíme ich na silnom ohni dohneda.



Kešu orechy spolu s vodou dáme do mixéra, pridáme cesnakovú a zazvorovú pastu a rozmixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia. 

V kadhai zohreje troška oleja, oheň zmiernime, pridáme rímsku rascu a boblový list, rascu necháme rozvoňať.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nezmäkne.



Pridáme kurkumu, nletý koriander, kašmírske chilli korenie a garam masala, premiešame.



Pridáme vymixované kešu orechy a dobre premiešame.

Pridáme lyžicu jogurtu, premiešame. Pridáme trocha vody a necháme asi 5min pod pokrievkou na miernom ohni zredukovať.



Pridáme lístky senovky gréckej, smotanu a znova premiešame. Podlejeme opäť trochou (asi 100ml) vody, osolíme a približne 3 minúty povaríme; zakryté, na miernom ohni. Občas premiešame.



Pridáme opražené zemiaky a koriandrovú vňať, premiešame a chvíľku na miernom ohni povaríme. Odstavíme z ohňa a zakryté necháme 15 minút odpočívať.



Podávame s indickými plackami.

streda 22. septembra 2010

Zelenina až k vašim dverám / Vegetables to your door

V Indii je veľa vecí, na ktoré si treba zvyknúť, na ktoré si našinec možno nikdy nezvykne, ale aj veľa vecí, ktoré našinec u nás doma nezažije. India má aj svoje výhody. Jednou z nich sú tety, slečny, čo nosia na hlave prútené koše a predávajú zeleninu (ovocie, ryby...) tým spôsobom, že prídu až k vašim dverám.

11100_6696
moja zeleninarka...chodi ku mne uz 4 roky




Časom, keď si na seba zvyknete, chodia pravidelne, pýtajú sa, čo potrebujete priniesť z trhu a vyberajú to najkrajšie, čo sa vybrať dá. Či prsí, či ma skolí horúčka, vždy mám peknú, čerstvú zeleninu.

11100_6697

utorok 21. septembra 2010

Kuracie Vindaloo / Chicken Vindaloo

Vindaloo je jedlo pochádzajúce zo štátu Goa, ktoré však bolo ovplyvnené portugalským štýlom varenia. Je to obľúbené jedlo ako v Indii, tak i medzi cudzincami. Ide o pikantné karí s octovou marinádou a korením. Miesto kuracieho mäsa môžete použit aj bravčové. Tepelná úprava mäsa potom musí byť dlhšia.

V niektorých receptoch sa medzi surovinami uvádza aj tamarind a jaggery (palmový cukor), ja som ich však nepoužila.

Veľa ľudí si mylne myslí, že ide o jedlo, do ktorého idú aj zemiaky. V hindštine zemiaky sa povedia "aloo", tu však v názve "vindaloo" nejde o zemiaky a do tohto jedla v žiadnom prípade nepatria. 





Okra karí (s kokosom) / Okra curry (with coconut)

11100_6677


ČO POTREBUJETE:

10-15ks okra

na karí základ:
olej
1 lyžica koriandrových semien
2 sušené červené chilli papričky (alebo 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia)

ďalej:
2 stredne veľké paradajky
1 plná lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
soľ
voda podľa potreby

na Tadka:
1 lyžica ghee


11100_6675



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme trochu oleja a do hnedkava na ňom opečieme strúhaný kokos. Potom ho vyberieme na tanier a v tej istej panvici opečieme koriandrové semená a sušené chilli papričky tak, aby papričky mierne zmenili farbu. Odstavíme panvicu z ohňa a necháme chvíľu vychládnuť. Dáme do mixéra, kde pridáme aj opečený strúhaný kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na hustý karí základ. 

🥥 🥥 🥥

Do hrnca vložíme okru, ktorú sme predtým umyli, dôkladne osušili a nakrájali. Ďalej pridáme nakrájané paradajky, zázvor. Zalejeme pohárom vody, osolíme, privedieme k varu a varíme na miernom ohni, s troška odchýlenou pokrievkou 10 minút. 

🥥 🥥 🥥

Potom pridáme kokosový karí základ, premiešame a varíme ďalších 5 minút. 

2


Na záverečné ochutenie karí si pripravíme Tadka. V panvici zohrejeme ghee, pridáme horčičné semená a karí lístky. Oboje necháme prasknúť. 

🥥 🥥 🥥

Keď horčičné semená a karí lístky trocha vypraskajú, zoberieme naberačku alebo čokoľvek, čím sa dá nabrať karí. Naberieme z karí a vlejeme to do panvice, kde robíme Tadka. Keďže ghee je horúce, okamžite to zapení. 

3


Hneď ako to zapení, panvicu troška ponakláňame (ako keď rozlievate cesto na palacinky na panvici) a vylejeme do karí. Karí premiešame, odstavíme z ohňa a prikryté necháme 5 minút odležať. 

4


Podávame s dusenou ryžou.

pondelok 20. septembra 2010

Liaty perník / Gingerbread


11100_6640


ČO POTREBUJETE:

5 vajíčok 
300g práškového cukru
200g oleja
200g mlieka
100g marmelády 
(použila som hroznovú - je kyselkavá a redšia)
1 lyžička prášku do pečiva 
1 plná lyžica perníkového korenia
50g kakaa
400g hladkej múky 
(použila som múku Maida)


AKO POSTUPOVAŤ:

Oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme 150g cukru a zašľaháme ho do bielkov.

1


V druhej miske žĺtka zmiešame so 150g cukru, pridáme olej a poriadne vymiešame. Pridáme mlieko a znova dobre vymiešame. Žĺtkovú zmes vlejeme k vyšľahaným bielkam a zľahka premiešame.

2


Pridáme marmeládu, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao...

3


... múku a všetko dobre vymiešame. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Vylejeme naň cesto a pečieme v predohriatej rúre na 180st., 40 minút.

4

nedeľa 19. septembra 2010

Gajar ka halwa (Mrkvová Halva) / Carrot halva

V arabskom jazyku slovo "halva" znamená "sladká". V Indii je veľmi veľa druhov a spôsobov prípravy a aj keď mrkvová halva nie je práve najvábivejšia pre oko, určite vás chuť milo prekvapí.


11100_6598



ČO POTREBUJETE:

200ml nastrúhanej mrkvy
100ml plnotučného mlieka
1 lyžica ghee
2 lyžice kryštálového cukru
štipka mletého kardamómu
niekoľko šafránových blizien

kešu orechy (alebo pistácie, mandle, hrozienka...)




AKO POSTUPOVAŤ:

Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. 

Zohrejeme ghee v panvici, pridáme mrkvu a na miernejšom ohni ju restujeme, až kým sa nescvrkne na panvici. Potom ju zalejeme mliekom,  ktoré privedieme k varu a oheň opäť zmiernime. Občas premiešame a ohrievame, kým nezačne hustnúť. Pridáme cukor, šafrán...

1


...a kardamóm (ak vám nechutí kardamóm, vynechajte ho aj šafrán a nahraďte mletou škoricou). Stále miešame, kým celá zmes neshustne.

Preložíme halvu do misky (do formičky), necháme vychládnuť a potom uložíme do chladničky. 

Vychladenú vyklopíme, posypeme nasekanými a nasucho opečenými kešu orechami (alebo inými opečenými orechami a hrozienkami) a môžeme podávať.

2



Našincovi sa môže táto halva zdať príliš sladká, ale taká má byť.



Toto je najvhodnejší druh mrkvy na prípravu tohoto dezertu, ale samozrejme môžeme použiť lokálnu, aká sa dá zohnať.