streda 15. júna 2011

Istanbul pilavi

Túto dobrotu som varila podľa receptu od @nazarboncuk. Odporúčam vám preklikať sa až k nej na Varechu a pozrieť si recepty, ktoré pridala. Väčšina je z tureckej kuchyne (100% autentické) a všetky vyzerajú veľmi lákavo.




Istanbul pilavi



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná aj s kĺbom; 
vykostené a pokrájané na kocky
maslo
kurací vývar 
2 lyžice mandlí
2 lyžice pistácií 
niekoľko blizien šafránu 
200ml hrnček ryže Basmati 
(alebo inej dlhozrnnej ryže)
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať 
(ja som nepoužila, lebo ju u nás nedostať)


Istanbul pilavi



AKO POSTUPOVAŤ:

Šafrán namočíme v troške horúcej vody.

Istanbul pilavi


V menšom hrnčeku privedieme vodu k varu. Vhodíme mandle a pistácie, napočítame do 5 a vyberieme do misky. Chvíľku necháme vychládnuť a ošúpeme. Osušíme ich a opečieme na suchej panvici. Odložíme bokom.

Istanbul pilavi


Ryžu prepláchneme a namočíme na 15 minút do horúcej vody. Potom scedíme.

Istanbul pilavi


V hrnci zohrejeme maslo a na ňom 2-3 minúty opekáme kuracie kúsky. Podlejeme mäso trochou kuracieho vývaru a 5 minút na slabom ohni, prikryté varíme. Po 5 minútach mäso aj šťavu z neho preložíme do misky, zakryjeme tanierom a odložíme bokom.

Istanbul pilavi


V čistom hrnci znova zohrejeme troška masla a orestujeme na ňom ryžu, ktorú sme si pred tým namáčali. Pridáme kurací vývar tak, aby jeho hladina bola asi 1cm nad ryžou. Osolíme (ak máte kurací vývar už osolený, nesolte teraz ryžu veľa, radšej neskôr dochutiť), pridáme mleté čierne korenie a šafrán aj s vodou, v ktorej bol namočený a zamiešame. Vývar privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté varíme 5 minút.

Istanbul pilavi


Po 5-tich minútach pridáme kuracie mäso aj so šťavou a opečené orechy. Premiešame a dovaríme prikryté na miernom ohni, ďalších asi 10 minút.

Istanbul pilavi


Hotový pilav dochutíme čerstvou, nakrájanou petržlenovou vňaťou.

utorok 14. júna 2011

Banánový mäkký keks



22IMG_7301



ČO POTREBUJETE:

na koláč:
85g masla na pečenie 
85g jemného kryštálového cukru
1 väčšie vajce
1 lyžica tmavého rumu
125g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky prášku do pečiva 
1 stredne veľký banán 

na polevu:
25g masla na pečenie 
2 lyžice kakaa
125g jemného cukru
2 lyžice mlieka


22IMG_7311



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si formu na koláč potrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku z formy vysypeme preč. Zmäknuté maslo a cukor spolu vymiešame dohladka. Pridáme vajíčko a znova vymiešame. Pridáme roztlačený banán a znova vymiešame.

Bananovy makky keks


Pridáme rum a vymiešame. Nakoniec pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v predohriatej rúre 25-30 minút, na 180st. Upečený koláč necháme vychládnuť vo forme. Potom ho preložíme na tanier a naň rozotrieme polevu. Najlepší je vychladený.

Bananovy makky keks



Ako urobiť polevu:

V malom hrnci na najslabšom ohni roztopíme pomaly maslo. Doňho zamiešame kakao a pridáme cukor. Zahrievame a miešame až kým sa cukor nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Ku koncu pridáme mlieko a dobre vymiešame metličkou. Necháme trošku vychládnuť (nie celkom, aby poleva príliš nestuhla) a vylejeme na koláč. Rovnomerne na ňom rozotrieme a môžeme koláč uložiť do chladničky. Alebo si môžete pripraviť Ganache.

22IMG_7305

Vangi Bath (Ryža s baby baklažánmi) / Rice with brinjals

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku pre suroviny má 200ml)

na vangi masala:
1 lyžica oleja
3/4 lyžice Channa dal
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička Urid dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky Asafoetida
niekoľko karí lístkov 
1/4 hrnčeka strúhaného čertsvého kokosu

ďalšie suroviny:
1 a 1/2 hrnčeka ryže Basmati (udusiť)
2 lyžice kešu orechov
2 baby baklažány; nakrájať na kocky
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 červená cibuľa; nakrájať nadrobno
1/2 lyžičky tamarindovej pasty rozpustiť v 100ml vody
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 klinčeky 
kúsok škorice
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov 
olej alebo ghee
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme Vangi masala. V panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme Channa dal. Popražíme ho na slabom ohni, kým troška nezhnedne. Pridáme ostatné suroviny na Vangi masala a oprážame kým neuvoľnia vôňu a kokos vyzerá troška akoby vysušený, zlatistý. Počas oprážania premiešavame.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Vangi masala necháme vychládnuť a potom pomelieme na mlynčeku na koreniny.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Kým nám vychládne Vangi masala, na troške ghee si dohneda opražíme kešu orechy a odložíme bokom.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


V čistej panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť. Hneď ako začne praskať oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu, karí lístky, kurkumu, červenú chilli papričku, klinčeky a škoricu. Restujeme minútku. Potom pridáme cibuľu a oprážame ju, kým nezosklovatie. Teraz pridáme nakrájané baby baklažány a prilejeme tamarind spolu s vodou, v ktorej sme ho rozpustili. Troška osolíme, privedieme k varu. Keď sa voda začne variť oheň zmiernime a baklažány podusíme do mäkka. Všetka tekutina sa musí celkom vydusiť.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

Keď sa všetka tekutina vydusila a baklažány sú mäkké, pridáme vangi masala a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a k baklažánom primiešame udusenú ryžu (tá má byť už osolená). Nakoniec do ryže zamiešame opečené kešu orechy a podávame teplé s raitou alebo pappadum plackami.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

streda 8. júna 2011

Mangový šalát / Mango salad

Mango, mango, mangoooo...sezóna nám vrcholí a všetci mali výbornú úrodu tento rok. A tak mi každú chvíľu niekto prinesie za kabelu manga ako pozornosť. Čo s ním????





ČO POTREBUJETE:

1 veľké zrelé mango
2 stredne veľké paradajky 
(lepšie sú cherry paradajky, u nás nie sú často na trhu)
1 menšia červená cibuľa
šťava z 1 limetky
štipka soli
1/4 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Dužinu manga nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a paradajku na malé kocky alebo ak používate cherry paradajky, tak ich stačí prerezať na polovicu. Všetko vložíme do misky. Pridáme šťavu z limetky. Pridáme soľ, mleté čierne korenie.

11IMG_0041


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a zľahka všetko premiešame. Uložíme do chladničky na 30 minút a môžeme podávať napríklad ku grilovanému mäsu.


🥭 🥭 🥭


A ešte ukážka ako si jednoducho nakrájať mango:



Chrumkavý špenát / Crackling spinach

Keď sme boli v Mumbai, boli sme raz na obed v čínskej reštaurácii Gypsy. Milujem ich "crackling spinach" a rozhodla som sa, že ho vyskúšam urobiť doma. Príprava je veľmi jednoduchá a chutí dokonca ešte lepšie než v reštaurácii.


Chrumkavy spenat, Crackling spinach



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky čerstvých špenátových listov
(pokrájať nie príliš nadrobno)
1 lyžicu kukuričného škrobu
olej na vyprážanie 

olivový olej
1 lyžičku chilli vločiek 
1 lyžicu sezamových semien
soľ
1 lyžičku kryštáľového cukru



AKO POSTUPOVAŤ:

Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.

Chrumkavy spenat



Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.

Chrumkavy spenat


Chrumkavy spenat



V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.

Chrumkavy spenat



V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.

Chrumkavy spenat



Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.

Chrumkavy spenat


Odvar z mäty





ČO POTREBUJETE:

med
voda
šťava z limetky (alebo citróna)





AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky mäty umyjeme. Do hrnca nalejeme hrnček vody, vložíme lístky mäty a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 1 minútu.

22odvar z medovky 004


 Odložíme z ohňa a prikryté necháme lúhovať 10 minút.

Potom odvar scedíme, nalejeme do hrnčeka. Pridáme lyžičku medu a šťavu z polovice malej limetky. Zamiešame a pijeme teplé.

22odvar z medovky 005


🌱 🌱 🌱