Ako ste si asi všimli, príspevky na blog pribúdajú už menej frekventovane. A bude to pravdepodobne ešte menej. Nestíham. Každý deň ráno s deťmi idem do mesta do školy, potom rýchlo do bytu, aby som odomkla majstrom, čo nám dorábajú ešte nejaké veci, medzi tým pobehám, čo treba v meste vybaviť; potom zasa do školy na obed pre mladšiu dcérku; ak treba, rýchlo nakúpiť, ísť domov a poslať auto naspäť do mesta, do školy pre staršiu dcérku. Nezastaviteľný kolotoč, ktorý ma však neuveriteľne baví 😃 Dokonca som si našla kamarátku. Mamičku dcérinho spolužiaka, ktorá pochádza z Gujaratu, žije tu len 2 mesiace a je to taká sympatická maličká vysmiata osôbka; jej syn Yuvraj vyzerá byť taká nepleška ako naša Sanabka... a tak každé ráno "skratkou" s deťmi ideme do triedy, lebo inak by nás ochrankár od vstupu do budovy poslal preč (skratku mi ona ukázala). Dovnútra môžu ísť už len študenti a zamestnanci. Som zvedavá kto nás kedy prichytí a da nám poza uši 🤭
Toto je trieda našej mladšej dcérky...
... a každý deň po návrate zo školy takto poctivo píšeme úlohy 👩🎓
Teraz mi zostáva čas na varenie len poobede. Vždy pripraviť čerstvú večeru (polievku, placky so zeleninkou alebo krupicovú kašu, či palacinky), vymyslieť a nachystať si čo treba na ďalšie ráno na raňajky (väčšinou si pripravím do chladničky cesto na nejaké placky); prípadne, čo dám deťom do obedárikov, ktoré si berú do školy a zároveň varím aj obed, ktorý jedia, keď sa vrátia zo školy. Dnes som si na zajtra nachystala karí s paneerom a hráškom.
ČO POTREBUJETE:
200g Paneeru, pokrájaný na kocky
200ml mrazeného hrášku
(ktorý si vopred 5 minút povaríme a scedíme alebo sušený predvarený hrach)
1 plnšia lyžica ghee
1 ázijský bobkový list
2 väčšie paradajky, rozmixované na pyré
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
2 lyžice nastrúhanej Khoya
(Khoya je zredukované mlieko tak, že sa dá strúhať. Ak nemáte khoyu, použite nejaký dobrý syr na strúhanie, ktorý sa neťahá.)
soľ
100ml kokosového mlieka
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Paradajky rozmixujeme na pyré.
V kadhai si zohrejeme ghee. Vložíme bobkový list, pridáme paradajkové pyré, garam masala (ak chceme pálivejšie, teraz pridáme kašmírskeho chilli korenie), soľ a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme pod pokrievkou za občasného premiešania asi 15 minút. Ghee sa od zmesi oddelí.
Potom pridáme nastrúhanú khoya a premiešame. Pridáme kokosové mlieko a znova premiešame. Na miernom ohni varíme za občasného premiešania ďalších 5 minút.
Musí vzniknúť takáto omáčka.
Potom pridáme nakrájaný paneer a hrášok, premiešame a na miernom ohni povaríme 2 minúty. Občas karí premiešame.
Nakoniec hrniec odstavíme z ohňa, pridáme nakrájanú koriandorovú vňať a premiešame. Kadhai zakryjeme a karí necháme odležať 10 minút.
Môžeme podávať s ryžou alebo plackami ako Naan, Kulcha, Paratha alebo Chapati.