sobota 8. septembra 2012

Nátierka z bieleho maku / White poppy seeds spread




ČO POTREBUJETE:

2 lyžice medu




AKO POSTUPOVAŤ:

Mak si môžeme pomlieť na mlynčeku, ja som ho rozmixovala na mojom mixéry na korenie.  Preložíme ho do misky, pridáme med a premiešame.


streda 5. septembra 2012

Krevetové karí / Prawn curry



ČO POTREBUJETE:

500ml misku čerstvých tigrých kreviet
2 lyžice šťavy z citróna alebo limetky

olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
(pre viac pálivé karí použite 1 -2 sušené červené chilli papričky miesto korenia alebo pálivé mleté chilli korenie)
voda podľa potreby

3 klinčeky
kúsok škorice
soľ
100ml sladkej smotany
1 rovná lyžička garam masala
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate




AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety najprv očistíme, vyberieme črievka a poriadne opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do misky a polejeme šťavou z citróna alebo limetky. Necháme ich odležať 10 minút. 



V hrnci zohrejeme olej. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľočku restujeme, asi minútu. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu a restujeme do mäkka. 



Cibuľu necháme trocha vychládnuť a dáme ju do mixéra. Pridáme kurkumu, chilli korenie a troška vody (asi 20ml) a vymixujeme. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hrnci si znova zohrejem troška oleja. Pridáme bobkový list, klinčeky a škoricu a necháme rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezmäkne. 



Ďalej pridáme krevety a na silnom ohni ich opečieme, aby zružoveli. Premiešavame. Keď sú všetky ružové, pridáme cibuľovú pastu a soľ a podlejeme 100ml vody. Privedieme k varu a oheň zmiernime. 



Hneď pridáme smotanu a garam masala, premiešame, prejdeme minútku varom a odstavíme z ohňa. Do hotového karí zamiešame opláchnutú, nasekanú koriandrovú vňať a necháme asi 15 minút odstáť. 



Podávala som s basmati ryžou a krevetami vysmaženými podľa tohto receptu. 

pondelok 3. septembra 2012

Dal s klíčkami / Dal with sprouts

dal s klickami 020



ČO POTREBUJETE:

hrsť naklíčenej strukoviny; môžete použiť napríklad naklíčené zelené mungo fazuľky, ja som použila horse gram (neviem slovenský preklad pre túto strukovinu)

olej
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paradajka
150ml Toor dal
voda podľa potreby
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate

na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky kalonji
1/2 lyžičky semienok ajwain
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístočkov 



dal s klickami 023


AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci si zohrejeme trochu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Potom pridáme paradajku a na silnejšom ohni restujeme, kým paradajka nezmäkne. 

🥘 🥘 🥘

Ďalej pridáme toor dal, ktorý sme si vopred prepláchli vo vode, kurkumu, garam masala a chilli korenie. Premiešame. 

1


Všetko to zalejeme vodou (asi 400ml) a varíme do mäkka. Toor dal môžeme nechať rozvariť. Karí nesmie byť príliš vodové, skôr ako hustejšia polievka, tak ak by malo príliš veľa vody, jednoducho ju zredukujte varením na silnom ohni bez pokrievky. 

🥘 🥘 🥘

Tesne pred dovarením dalu si pripravíme tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme kalonji, ajwain a urid dal a opražíme, aby uvoľnili vôňu. Prihodíme karí lístočky a necháme ich vypraskať. Toto ihneď vylejeme spolu s ghee do dalu a premiešame. Hrniec s dalom teraz odložíme z ohňa. 

2


Pridáme soľ, nasekanú koriandrovú vňať a naklíčenú strukovinu. Premiešame a necháme 10 minút postáť zakryté. Podávame s dusenou ryžou. 

3

sobota 25. augusta 2012

Pulao s cícerom / Chickpea pulao



ČO POTREBUJETE (na 3 - 4 porcie):

olej
štipka soli

3 klinčeky 
kúsok škorice
1 hnedý kardamóm
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce

1 stredne veľká červená cibuľa 
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

1/2 lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/2 mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 lyžička jaggery (alebo cukor)

200ml ryže Basmati (alebo na Pulao)
250ml vody
soľ
1 lyžička citrónovej šťavy



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušený cícer si na noc namočíme. Ráno ho prepláchneme a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme dostatkom vody a varíme asi 15 minút od natlakovania.

Ryžu si na 30 minút namočíme vo vode. Potom prepláchneme a odložíme bokom scedenú do ďalšieho použitia.


V panvici zohrejeme olej, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu abštipku soli. Na miernom ohni ju opražíme dohneda a odložíme bokom do daľšieho použitia.


Použijeme ďalej tú istú panvicu a olej, ktorý v nej zostal z cibule. Olej zohrejeme, pridáme bobkový list, klinčeky, škoricu, rímsku rascu a kardamómy. Koreniny necháme rozvoňať. 

Potom pridáme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.


Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.


Potom pridáme všetky mleté koreniny a jaggery a premiešame.


Pridáme uvarený a scedený cícer a ryžu.


Všetko zalejeme vodou, osolíme, pridáme šťavu z citróna a nasekanú koriandrovú vňať. Vodu privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a ryžu dusíme asi 10-15 minút domäkka.



Môžeme podávať s raitou, papadmi alebo ako prílohu, posypané opraženou cibuľou.

utorok 21. augusta 2012

Dal s karfiolom / Dal with cauliflower




ČO POTREBUJETE:

200ml Toor dal
asi 800ml vody

1 lyžica ghí
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
niekoľko ružičiek karfiola; rozrobené na malé kúsky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 paradajka; pokrájaná nadrobno
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Zalejeme ho 800ml vody a dáme variť. Varíme na miernom ohni domäkka.

V druhom hrnci zatiaľ zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, necháme ho prasknúť. Potom pridáme karí lístky a necháme ich tiež prasknúť.

1


Ďalej pridáme kúsky karfiola a na silnom ohni opečieme dohnedkava. Oheň zmiernime, pridáme kurkumu, čili korenie, nakrájanú paradajku a premiešame.

2


Karfiol troška podlejeme a v zakrytom hrnci dusíme domäkka.

3


Keď je karfiol mäkký, prelejeme k nemu uvarený toor dal, solíme, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

4


Podávame s dusenou ryžou.