ČO POTREBUJETE:
100ml suchých mungo fazuliek
vodu na ich namočenie
1 lyžica ghee
1 lyžička tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo čerstvý cesnak aj zázvor, oboje nastrúhajte a použite 1/2 lyžičky z každého)
1 plochá lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
soľ
voda podľa potreby
čerstvá koriandrová vňať
šťava z citróna
AKO POSTUPOVAŤ:
Mungo fazuľky si asi na 3 - 4 hodiny namočíme vo vode.
Zatiaľ si pripravíme paradajkové pyré. Paradajky umyjeme a jednoducho rozmixujeme.
Do hrnca dáme zohriať ghee. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a karí lístky a necháme ich puknúť. Pridáme zelenú chilli papriĉku (vcelku len narezanú pozdĺžne alebo nakrájanú nadrobno, čím bude karí pálivejšie).
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme domäkka. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.
Pridáme rozmixované paradajky a pod pokrievkou dusíme 10min.
Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu, mletý koriander, garam masala a 2min restujeme.
Pridáme premyté a scedené mungo, soľ, zalejeme vodou a varíme domäkka.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, prehrejeme.
Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou.