štvrtok 27. mája 2021

Kurací popcorn / Chicken popcorn

 



ČO POTREBUJETE:

4ks kuracích pŕs


Na marinádu:

1 vajce

asi 100ml mlieka

soľ

mleté biele korenie

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

1 lyžica tmavej sójovej omáčky

1 lyžica kečupu


Na obalenie:

múka podľa potreby

1 plná lyžica kukuričného škrobu

soľ

mleté čierne korenie 

1/2 lyžičky prášku do pečiva

1 plná lyžička mletej papriky

2 lyžičky sušenej cibule


Na vyprážanie:

ghee + troška oleja



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na stredne veľké kúsky. V miske zmiešame suroviny na marinádu, mäso do nej vložíme, dobre premiešame a necháme cez noc odležať v chladničke.

Na druhý deň zmiešame suroviny na obaľovanie. Ghee + olej rozpálime, mäso postupne vyberáme z marinády, obaľujeme v múkovej zmesi a vkladáme do horúceho ghee. Vyprážame na stredne silnom ohni do hneda z oboch strán.


Podávala som so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.




streda 12. mája 2021

Milagai podi (suché chutney)

 



...alebo tiež Podi masala, Gunpowder, Idli podi, suchá chutney masala. Podáva sa k juhoindickým raňajkám ako sú Idli, Dosa a podobne. Sú rôzne varianty na túto zmes, môže sa použiť aj sezam, kokos, arašídy, tamarind, ľanové semienka, jaggery, miesto toor dal --> urid dal atď. Servíruje sa tak,  že na tanier sa dá za lyžicu podi, v strede sa urobí jamka, kde sa naleje malá lyžička teplého ghee. To sa premieša a ďalej konzumuje ako chutney s plackami Dosa alebo s Idli najčastejšie.

sobota 10. apríla 2021

Kuracia tikka masala / Chicken tikka masala

Zatiaľ čo mnohí ľudia si myslia, že toto jedlo má pôvod v Indii, najpopulárnejší príbeh o pôvode má svoje korene v Škótsku, keď bengálsky šéfkuchár musel v okamihu improvizovať. Dnes ho mnohí považujú za národné jedlo Spojeného kráľovstva. 

Ako teda presne znie príbeh vzniku tohoto jedla? V Glasgowe v roku 1971 sa vodič autobusu po službe zastavil v miestnej indickej reštaurácii na tanier kuracieho karí. Šéfkuchár Ali Ahmed Aslam mu priniesol jedlo, ale vodič autobusu bol nespokojný a vrátil ho, pretože bolo vraj príliš suché. Ali v tom momente musel improvizovať a použiť, čo mal po ruke. Vzal teda hustejšiu krémovú paradajkovú polievku, ktorú práve mal po ruke a použil ju na zvlhčenie jedla. Vodičovi tak chutilo, že sa k nemu pravidelne roky vracal a privádzal svojich priateľov a rodinu, aby tiež ochutnali Aliho nové jedlo. Tak sa zrodila kuracia tikka masala.