štvrtok 25. novembra 2010

Kuracie s mandličkami


11IMG_0204



ČO POTREBUJETE:

prsia z jedného väčšieho kuraťa 
soľ
kukuričný škrob na obalenie mäsa
olej
1 lyžica kryštáľového cukru
2 lyžice tmavej sójovej omáčky 
1 lyžica sladkej chilli omáčky 
1/2 lyžice worcesterskej omáčky 
300ml kuracieho vývaru alebo vody
1 plná lyžička kukuričného škrobu na zahustenie omáčky 
1 veľká mrkva
niekoľko kusov olúpaných mandlí
1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie



11IMG_0197



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie stehná vykostíme a mäso pokrájame na rezančeky. Osolíme a obalíme v kukuričnom škrobe. V hrnci zohrejeme olej a mäso na ňom prudko osmažíme. Osmažené vyberieme na tanier.

1


V druhom hrnci zohrejeme olej, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť, vytvorí sa jemný sirup. Zalejeme ho kuracím vývarom alebo vodou, pridáme sójovú omáčku, sladkú chilli omáčku a worcesterskú omáčku a dobre premiešame. V troške vody si rozmiešame kukuričný škrob, vlejeme do omáčky a premiešame.

2


Privedieme k varu, pridáme opražené kuracie mäso, mrkvu pokrájanú nadrobno, ošúpané mandle...

11IMG_0191


... sladkú papriku a čierne korenie. Na slabom ohni varíme 10 minút.

3


Podávame s dusenou ryžou.



11IMG_0198

streda 24. novembra 2010

Cestoviny s čerstvými špenatovými listami



Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



ČO POTREBUJETE (3-4 porcie):

viazanička čerstvých špenatových listov
plátok masla
2 strúčiky cesnaku

na omáčku:
olej alebo maslo
1 menšia červená cibuľa
1 plochá lyžiča hladkej múky
250ml mlieka
väčšia hrsť tvrdého syra
(vyberte si, ktorý vám chutí, napr. Cheddar alebo Parmezán)
2 strúčiky cesnaku
štipka mletého muškátového orieška

300ml hrnček cestovín
voda na ich uvarenie
soľ


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme bešamelovú omáčku. V hrnci zohrejeme olej (alebo maslo) a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu zaprášime múkou, premiešame a chvíľočku restujeme. Potom zalejeme mliekom a miešame, kým nám bešamel nezhustne. Do bešamelu pridáme tvrdý syr a na miernom ohni ohrievame, aby sa syr roztopil. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a muškatový oriešok. Premiešame a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Ďalej si dáme zovrieť osolenú vodu. Dáme do nej cestoviny a uvaríme ich podľa návodu, aby boli akurát na skus.

Kým sa varia cestoviny zohrejeme v menšom hrnci trocha masla. Pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a necháme rozvoňať. Pridáme nakrájaný čerstvý špenát, pol minútky restujeme, hrniec prikryjeme a odstavíme z ohňa. Necháme špenát spariť.

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, dáme do hrnca so syrovým bešamelom, pridáme sparený špenát a všetko premiešame.

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Podávame teplé. 



Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami

nedeľa 21. novembra 2010

Zemiaky pečené na cesnaku

22IMG_6622



ČO POTREBUJETE:

zemiaky
soľ
olivový olej (alebo ryžový, ten používam ja)


22IMG_6621



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme a pokrájame. Uložíme do pekáčika v jednej vrstve, osolíme, posypeme očisteným a pokrájaným cesnakom, polejeme olejom. Pečieme na 180st., asi 35 minút, odokryté.

22pecene zemiaky 002


Podávame buď ako prílohu alebo samotné s nejakým šalátom.

O krevetach a garnatoch (shrimps and prawns) झींगा

krevety


Krevety a garnaty patria do rovnakej rodiny ako kraby a morske raky a su si v mnohom podobne. Su to 10-nozce, korovce aj ked pancierik, ktory pokryva telo kreviet a garnatov je ovela tensi nez pancierik u ostatnych korovcov. Rovnako ako kraby a morske raky aj krevety a garnaty zhadzuju svoj pancier, aby mohli narast.



Vyzivove hodnoty kreviet a garnatov:
Krevety a garnaty su velmi dobrym zdrojom bielkovin, ale maju velmi nizky obsah tuku a kalorii (samozrejme je dolezity aj sposob tepelnej upravy; vyprazanim sa obsah kalorii zvysuje).
Krevety obsahuju vela omega-3 mastnych kyselin, ktore pomahaju ludskemu organizmu predist napr. ochoreniam srdca, chorobam obehovej sustavy. Tieto cenne tuky znizuju hladiny triglyceridov a maju mnoho dalsich vyhod pre zdravie srdca.
Krevety tiez obsahuju vysoke mnozstvo vitaminu B12, zinok, jod, fosfor, draslik, selen a zelezo a taktiez mensie mnozstvo vapnika, horcika a sodika.
Mnohe z tychto vitaminov su dolezite pre zdrave kosti, kozu a zuby. Krevety su vynikajucim zdrojom vitaminu E.





Vyber a nakup cerstvych kreviet a garnatov:
Pre najlepsiu chut sa odporuca kupovat cerstve krevety. Samozrejme nie kazdy ma tu moznost. Zamrazenim a rozmrazenim sa chut kreviet tak trochu straca.



Pri nakupe cerstvych kreviet dbajte na nasledujuce:
Pancierik by mal byt pevny a leskly a nie je zlomeny alebo klzky.
Sfarbenie hlavy je znamkou, ze maso sa uz kazi.
Mali by vonat sviezo a solou. Ak zacitite vonu podobnu cpavku, krevety nekupujte.
Oci by mali byt vyrazne a leskle a nie scvrknute dovnutra alebo celkom chybat.
Surove krevety su priesvitne, nie ruzove (tuto ruzovu farbu ziskavaju az varenim).


Zdroj info.: prelozene z internetu


Kysnute lekvarove buchty (bezvajecne)

Tento recept na zaujal na Vareche, pretoze donho nejde ani maslo ani vajicka. Buchty su makkucke a velmi chutne.


22buchty 018


SUROVINY (na 20ks):

750g hladkej muky (pouzila som Maida)
2 ploche lyzicky susenych kvasnic
4 lyzice krystaloveho cukru
1 ks vanilkoveho cukru
1 plocha lyzicka soli
200ml rastlinneho oleja
375ml tepleho (nie horuceho) mlieka

dzem (niekedy do nich davam horku cokoladu)
olej na potretie


22buchty 017


POSTUP:

Do mise si dame preosiatu muku, cukor, sol, susene kvasnice, vanilkovy cukor a premiesame. Zohrejeme si mlieko a vylejem do tepleho mlieka olej. Mlieko z olejom zapracujeme do muky. Rukou vypracujeme elasticke, nelepive cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a nechame 1 hod. kysnut na teplom mieste.

Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Rozdelime si ho na 3 casti a postupne kazdu cast vyvalkame na asi 1/2 - 1 cm hrubu placku. Placku rozrezeme do mriezky tak, aby sme mali dostatocne velke "stvorce" na ktore ulozime kusok dzemu. Kraje kazdeho "stvorceka" s dzemom prstami spojime do mieska tak, aby nam vznikla buchticka.

Pekac vymastime olejom, buchticky nan ulozime vedla seba, nie prilis natesno a nechame 15 minut podkysnut. Medzitym si predohrejeme ruru na 200st.

22buchty 009


Buchticky pred pecenim zlahka potrieme olejom a pecieme na 200st., 20 minut.

22buchty 013


Hotove pocukrujeme.


Poznamka: Rovnako si mozete upiect aj buchticky na Dukatove buchticky.