utorok 13. júla 2010

Kharwas - krémový puding

Tento recept mám od môjho manžela. Keď moji rodičia prišli prvýkrát do Indie, žili sme ešte v malej dedinke, kde sa práve narodilo teliatko. Náš starý muž nám hneď doniesol prvé mlieko od kravky-mamy a môj manžel pripravil túto "zvláštnosť". Bolo to prvé nové, "iné" jedlo mojich rodičov.

Kharwas je názov v indickom jazyku marathi. Ide o sladký, krémový puding, varený v parnom, vodnom kúpeli . Vyrába sa z prvého kravského alebo byvolieho mlieka, ktoré má kravka, keď sa jej narodí teliatko. Nie je to najlepší spôsob použitia tohoto mlieka, najlepšie by bolo nechať ho teliatku, ale jeden jedinýkrát som to chcela skúsiť a do budúcna ani neplánujem robiť to znova.


11100_3871



ČO POTREBUJETE:

2 poháre kolostrum
1/2 pohára hnedého alebo obyčajného kryštáľového cukru
2 zelené kardamómy



AKO POSTUPOVAŤ:

Cukor a mlieko zmiešame v miske. Kardamómy rozlúskneme a semienka rozdrvíme v mažiariku na prášok. Zamiešame ich do mlieka. (V tejto fáze môžete do mlieka pridať aj pár blizien šafránu.) Všetko prelejeme do nádoby, ktorá sa nám zmestí do tlakového hrnca.

Na spodok tlakového hrnca nalejeme pohár vody, vložíme nádobu s mliekom a nádobu zakryjeme. Paríme 15-20 minút bez toho pískacieho štuplíka.

Hotový puding necháme vychládnuť a dáme na pár hodín do chladničky pred tým než podávame.


Prikladám toto video z youtube, kde síce Sanjeev Kapoor vysvetľuje postup v hindštine, ale na ukáżku ako postupovať pri príprave je to fajn.


2 komentáre:

  1. Ale veď to kolostrum je užitočné najmä pre to čerstvo narodené teliatko a ľudia mu ho berú len tak pre nejaké rozmarné pochúťky... Ani ľudským mamičkám by sa nepáčilo, keby prvé- to najužitočnejšie mliečko im niekto vzal. Ešte sa z neho pripravuje aj kozmetika atď. Podľa mňa - čiste ľudský rozmar! Nedá sa tento puding pripraviť len z mlieka? Lucia Lamošová

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lucia ano mas pravdu. Ja som toto mliecko vtedy kupila, lebo pan ho mal v obchode a predaval ho, takze uz by ho aj tak teliatku nesiel dat. A puding som chcela aspon raz skusit urobit. Ono sa toto mliecko len tak kupit neda, saamozrejme, ze ho nechavaju radsej pre teliatka. Len som chcela ukazat, co sa tu z takeho mlieka robi (obcas). Z obycajneho by to asi neslo, neviem ci by tak sadlo a vytvoril sa puding.

    OdpovedaťOdstrániť