streda 29. januára 2014

Zelený kardamóm (kardamón) / Green cardamom


Zeleny kardamon / Elaichi


Kardamóm je považovaný za "tretie najdrahšie" korenie na svete (po šafráne a vanilke). Má silnú, jedinečnú chuť a intenzívnu aromatickú vôňu. Najlepšie je kupovať kardamómové tobolky, pretože ak sú semienka z toboliek vybraté alebo pomleté rýchlo strácajú svoju chuť a arómu. Tobolky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. 


Využitie v kuchyni:
Tobolky môžu byť použité vcelku, alebo ich môžete rozlúsknuť a semienka vybrať tesne pred varením jedla - často sa pridávajú do strukovinových jedál. Kardamóm je tiež často súčasťou indických cukroviniek a nápojov. V arabských krajinách je kardamóm jedným z najpopulárnejších korení, používa sa napríklad do kávy, čo je symbolom pohostinnosti. V jedlách pod názvom "Mughlai" (severná India) je hojne používaný v ryžových pokrmoch tzv. Biryani. Malé množstvo kardamómu dodá lákavú chuť napríklad aj kávovým koláčom, pudingom, flans, či čaju


Zeleny kardamon / Elaichi


Ako liečivo:
Okrem jedál môžeme kardamóm využiť aj ako domáce liečivo. Je účinný proti nadúvaniu, podporuje trávenie. V Indii sa používa na liečbu infekcií v zuboch a ďasnách. Ak ho pridáte do čaju a ten pijete teplý môže vám pomôcť pri bolesti hrdla. Kardamóm sa tiež používa ako osviežovač dychu, ale vraj nadmerné užívanie riedi krv.


Zeleny kardamon

pondelok 27. januára 2014

Šampiňónové pulao / Mushroom pulao

Sampinonove pulao



ČO POTREBUJETE:

1 pohár ryže (basmati alebo iná dlhozrnná)

olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
3 klinčeky 
kúsok škorice
1 hnedý kardamóm

4 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru

4-5ks väčších šampiňónov 
hrsť mrazeného hrachu

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
2 poháre vody



Sampinonove pulao



AKO POSTUPOVAŤ: 

Ryžu prepláchneme a na 30 minút namočíme vo vode.

22samp pulao 003


Olej zohrejeme a pridáme rímsku rascu, hnedý kardamóm, škoricu, klinčeky a ázijský bobkový list. Necháme chvíľočku rozvoňať.

22samp pulao 006


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor a restujeme domäkka.

22samp pulao 008


Ďalej pridáme nakrájané šampiňóny a mrazený (alebo čerstvo vylúskaný) hrach.

22samp pulao 009


Pridáme čierne korenie, kurkumu a garam masala. Premiešame.

22samp pulao 011


Pridáme scedenú ryžu, zalejeme vodou a pridáme soľ. Premiešame, oheň zmiernime a pulaou pod pokrievkou varíme 10 minút.

22samp pulao 015


Po 10 minútach oheň vypneme a pulao necháme odpočívať ďalších 5-10 minút. Do hotového jedla zamiešame nasekanú čerstvú koriandrovú vňať.

22samp pulao 016



Pulao je výborné, ak si ho pripravíte v hlinenom hrnci.

Sampinonove pulao

piatok 24. januára 2014

Mrkvový šalát podľa Jamieho / Carrot salad by Jamie

Jamie sa mi istého času nepáčil. Mala som z neho pocit, že je... neviem nájsť správny slovenský výraz... "messy guy". No potom som videla jeho "food revolution" a ako bol v škole, kde sa snažil zmeniť stravovacie návyky a môj názor sa kompletne zmenil. Čím viac som sledovala jeho programy, tým viac sa mi páčil. Nedávno som si kúpila prvú kuchársku knihu od neho "Jamie's 30 minute meals" a môžem len odporúčať a chváliť. 


22IMG_7374


22IMG_7371


Dnes som skúsila prvý recept z nej. Síce taký jednoduchý a rýchly, ale niekde treba začať. Takže tu je šalát podľa Jamieho.



22IMG_7355



ČO POTREBUJETE:

2-3 mrkvy
1 malá červená chilli paprička
čerstvá koriandrová vňať
1/4 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
šťava z polovice citróna
trocha nastrúhanej citrónovej kôry
niekoľko mandľových lupienkov


22IMG_7354



AKO POSTUPOVAŤ:

(Ak nemáte mandľové lupienky, oblanšírujte mandle, ošúpte a nakrájajte. Pred pridaním do šalátu ich môžete zľahka opiecť na suchej panvici.)

Mrkvu očistíme a nastrúhame, pridáme strúhaný zázvor, nadrobno nakrájanú chilli papričku, nasekanú koriandrovú vňať, šťavu z citróna, nastrúhanú kôru z citróna a všetko dobre premiešame. Posypeme mandľovými lupienkami a servírujeme do misiek.


Mám ďalšiu dobrú inšpiráciu do školského obedára! 


streda 22. januára 2014

Šampiňónová "paštéta" / Mushroom pâté


Sampinonova pasteta



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
malá hrsť kešu orechov
1 lyžica ghee 
4 strúčiky cesnaku 
1/3 lyžičky sušeného tymiánu
troška nastrúhaného muškátového orieška 
mleté čierne korenie 
soľ
2 lyžice kokosového mlieka (alebo sladká smotana)


Sampinonova pasteta



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme nakrájaný cesnak a minútku na miernom ohni restujeme. Potom pridáme očistené a nakrájané šampiňóny a na silnejšom ohni restujeme, kým sa nescvrknú. Asi 2 minútky.

Potom pridáme tymián, mleté čierne korenie, kešu orechy, ktoré sme si vopred na pol hodinky namočili vo vode, troška vody z namočených kešu orechov a premiešame. Oheň zmiernime a šampiňóny varíme na miernom ohni pod pokrievkou 10 minút.

Potom pridáme kokosové mlieko, muškátový oriešok, prejdeme varom, osolíme a odstavíme z ohňa. Zmes necháme vychládnuť a nakoniec rozmixujeme na konzistenciu paštéty.

Paštétu dáme do misky, môžeme zaliať lyžicou ghee a uskladníme v dobre uzavretej nádobe, v chladničke.