štvrtok 1. septembra 2011
streda 31. augusta 2011
Ganesh festival 2011
Dnes je prvy den festivalu. Od rana vyhrava hudba a chystaju Ganesha na modlenie (aarti). Ceremonia mala zacat o 10 rano, ale samozrejme ako kazdy rok o 10 este len zacali zdobit Ganesha. Chvilku som sa tam ponevierala a nakoniec sme s manzelom aj detmi isli na nedaleku Suryalanka plaz. Tam bola hlava na hlave. Dufali sme, ze si dame nieco dobre na jedenie, ale v tamojsej restauracii boli ranajky uz skoncene a obed este nezacal. Tak sme vypili dzus, trosku sa poprechadzali a sli domov. Dnesok stravime v klude, poobede pojdeme zasa von, na inu plaz, kde je klud a prazdno, ale inak sa budeme tvarit, ze sviatkujeme a nebudeme robit nic :)

Par obrazkov, kratke video z minulorocneho festivalu najdete TU...
... a tu je zopar obrazkov z dnesneho dna.
sobota 27. augusta 2011
Parsi kuracie karí / Parsi chicken curry
Recept som našla na blogu "The traveler's lunchbox". Zapáčil sa mi krásny obrázok hotového jedla, a tak som sa rozhodla vyskúšať ho. Keď som ho dnes lepšie študovala, zistila som, že mi akosi nesedia množstvá surovín. Suroviny som upravila a miesto peklíčka v papuľke vám ponúkam chutné, mierne pikantné karí.
ČO POTREBUJETE (na 4-5 porcií):
4 kuracie stehná s kĺbom; vykostiť a pokrájať na rezančeky
na masala:
1 sušená červená chilli paprička
(kto má rád extra pálivé, môže použiť 2 - 3)
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 lyžičky bieleho maku (khus-khus)
kúsok škorice
4 klinčeky
5 guľôčok čierneho korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
4 strúčiky cesnaku
51ks mandlí
2cm kúsok čerstvého zázvoru
100ml vody
ostatné suroviny:
olej alebo ghee
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
asi 100ml vody
200ml kokosového mlieka
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty; rozpustiť v trošičke vody (môžeme nahradiť šťavou z citróna)
1-2 lyžičky nastrúhaného jaggery (alebo hnedého cukru)
čerstvá koriandrová vňať
pár mandľových lupienkov na ozdobu
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme masala. Panvicu najprv dobre zohrejeme, oheň zmiernime na sucho opečieme chilli papričku, biely mak, rímsku rascu, škoricu, klinčeky a kardamóm. Korenie musí uvoľniť vôňu. Opečené korenie nenecháme chládnuť na panvici, pretože panvica je stále horúca a korenie by sa ďalej opekalo a mohlo by zhorieť a zhorknúť. Takže presypeme do misky a necháme trocha vychládnuť.
Pridáme mandle, zázvor, cesnak, prilejeme vodu a rozmixujeme na hladkú pastu.
Potom pridáme masala, ktorú sme si vopred pripravili. Ohen zvýšime a asi 2 minútky ju opekáme a premiešavame.
Potom pridáme nakrájané kuracie mäso a premiešame ho s masala.
Pridáme soľ, vodu a kokosové mlieko a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme 20 minút.
Po 20 minútach pridáme tamarindovú pastu, ktorú sme si rozpustili v troške vody (alebo nahradíme troškou šťavy z citróna) a jaggery. Premiešame a odokryté varíme na miernom ohni, až kým karí nezhustne. Asi 5-10 minút (podľa toho koľko vody ste pridali na aké množstvo mäsa).
Hotové karí zakryjeme a odstavíme z ohňa. Zakryté necháme 20 minút odležať.
Na tanieroch ozdobíme nasekanou koriandrovou vňaťou a mandľovými lupienkami. Podávame s dusenou ryžou.
Karí z Lobie (s kokosom)
ČO POTREBUJETE (na 5-6 porcií):
200ml sušenej Lobie
voda na uvarenie lobie
soľ
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 zelená chilli paprička
2 väčšie červené cibule
2 stredne veľké paradajky
1/3 lyžičky mletej kurkumy
hrsť čertsvého strúhaného kokosu
1 lyžička garam masala
1 lyžička senovky gréckej (sušených lístkov)
AKO POSTUPOVAŤ:
Lobiu si na noc namočíme do vody. Ráno ju scedíme a dáme novú vodu, len toľko, aby pokryla strukovinu. Uvaríme ju v tlakovom hrnci domäkka.
V hlbšej panvici zohrejeme ghee a pridáme rímsku rascu, oheň zmiernime. Necháme ju rozvoňať.
Pridáme chilli papričku a na polkolieska nakrájanú cibuľu. Opekáme domäkka.
Pridáme kurkumu a nakrájané paradajky, premiešame.
Ďalej hneď pridáme strúhaný kokos...
... a všetko opekáme, kým sa paradajky nerozpadávajú. Trvá to trocha dlhšie, občas treba zmes premiešať. Opečenú zmes necháme vychládnuť trocha.
Vychládnutú zmes rozmixujeme s 200ml vody, v ktorej sme uvarili lobiu na kašu/karí základ, ktorú vrátime do hrnca.
Pridáme uvarenú lobiu spolu s ostatnou vodou, v ktorej sa varila. Osolíme, pridáme garam masala a senovku grécku, dobre zamiešame a privedieme k varu.
Karí na miernom ohni, zakryté povaríme ďalších 5 minút. Hotové odstavíme z ohňa a necháme 15 minút odležať.
Podávame s dusenou ryžou.
štvrtok 25. augusta 2011
Kokosovo - arašidové chutney / Coconut - peanut chutney
ČO POTREBUJETE:
3 lyžice nesolených arašídov
veľká hrsť čerstvého strúhaného kokosu
soľ
1/2 lyžičky tamarindovej pasty
1 lyžica Ghee
1 malá červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
3-4 strúčiky cesnaku; nakrájané nadrobno
1 zelená chilli paprička (vcelku, bez stopky)
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky Urad dal
niekoľko karí lístkov
AKO POSTUPOVAŤ:
Na zohriatej panvici, nasucho opečieme arašídy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychládnuť a potom odstránime šupky.
Potom v panvici zohrejeme ghee, pridáme nakrájaný cesnak, cibuľu a chilli papriku a popražíme na miernom ohni dohneda. Odstavíme a necháme vychládnuť.
Vychládnuté arašídy, strúhaný kokos a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 30-50ml vody (vody radšej menej a pridávať počas mixovania postupne podľa toho aké husté chceme chutney; nesmie byť príliš riedke). Vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Ak vám zostanú kúsky nedomletých arašídov v chutney, nevadí to a dokonca mi to tak lepšie chutí, než keď je to celkom hladké.
Pripravíme si Tadka.
Do panvice dáme zohriať ghee. Pridáme všetky koreniny na Tadka a na miernom ohni opekáme, kým urad dal troška nezhnedne (pozor, aby nezhorel) a ostatné koreniny (vrátane karí lístkov) neprasknú. (Ak máte slabé zuby, urid dal môžete vynechať, ten je tam dosť chrumkavý, tak nech si zub nevylomíte.)
Tadka vylejeme do chutney spolu s ghee a zamiešame, aby sa to pekne spojilo. Môžete aspoň na 30 minút uložiť do chladničky pred tým, než budete podávať.
Podávame napr. s plackami Dosa, plackami Uthappam, Cibuľovým (alebo iným) bhaji, Ghavan alebo Cibuľovou kulcha.
pondelok 22. augusta 2011
Okra s bielym makom / Okra with white poppy seeds
ČO POTREBUJETE:
20ks okra
3 lyžice bieleho maku (khus-khus)
1 sušenú červenú čili papričku (pre viac pálivé použijeme 3ks)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
arašidový olej
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
AKO POSTUPOVAŤ:
Mak asi 2 minúty opekáme na mierno na vopred rozohriatej, suchej panvici. Keď troška zhnedne a zavonia, pridáme štipku soli a čili papričku, odtsavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Potom v mlynčeku na korenie mak vymixujeme (bez tekutiny), kým celá zmes akoby zvlhne. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hlbšej panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienka a rímsku rascu, oheň zmiernime. Keď semienka začnú praskať, pridáme karí lístky a necháme ich vypraskať.
Pridáme nakrájanú okru a opekáme asi 15 minút, domäkka. Občas ju premiešame, netreba veľmi často. Potom pridáme kurkumu a makovú zmes, dosolíme, zľahka premiešame, minútku ešte opekáme na panvici a odstavíme z ohňa.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)