utorok 3. januára 2012

Veka





ČO POTREBUJETE (na 1 veľkú alebo 2 menšie):
(pohár, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

na kvások:
1/2 pohára hladkej múky 
(použila som Maida)
1 lyžica kryštáľového cukru
1 lyžička sušeného droždia 
150ml teplého mlieka

ďalej:
4 poháre hladkej múky 
soľ
3 lyžice rastlinného oleja
150ml teplej vody

vajce+štipka soli na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Do väčšej misky si dáme teplú vodu (nesmie byť celkom vlažná, ale teplá, ale zasa nie horúca). Do vody pridáme cukor a sušené droždie; dobre zamiešame. Pridáme múku a vymiešame do hladka. Misku zakryjeme a kvások uložíme na 30 minút na teplé miesto bez prievanu, aby nakysol.



Potom pridáme múku a soľ, teplú vodu a olej  a vypracujeme cesto.

Vypracované cesto necháme prikryté v miske 30min kysnúť. Potom ho znova vymiesime a necháme zasa 30min kysnúť.



Keď je cesto nakysnuté znova ho na doske rukami dobre premiesime. Bochníček vyvaľkáme na hrubšiu placku, ktorú zľahka zrolujeme, neuťahujeme ju príliš. Zrolovanú veku uložíme na plech a necháme znova podkysnúť.



Rúru si dáme vyhriať na 190-200°C. Keď je rúra vyhriata veku potrieme s našľahaným vajíčkom so štipkou soli, veku pečieme 30 minút.



nedeľa 1. januára 2012

Cícerové karí 2. / Chickpeas curry 2.





ČO POTREBUJETE:

250 ml pohár suchého cícera
voda

olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce
1 plochá lyžička koriandrových semien
2 väčšie červené cibule
1 veľká paradajka

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 - 1 lyžička jaggery
soľ

na záverečné tadka:
1 sušená červená kašmírska chilli paprička (vcelku)






AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme do vody. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme za novú. Uvaríme ho s 1 bobkovým listom v tlakovom hrnci do mäkka.

V hrnci zohrejeme olej, oheň zmiernime, pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka; necháme ich rozvoňať.

Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme ju do mäkka. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájanú paradajku a restujeme dohnedkava. Asi 20 minút, pod pokrievkou. Občas premiešame. 



Celú zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme trocha uvareného cícera, vývar z cícera, toľko, aby sa nám vymixovala pekná hustá omáčka. 



Vezmeme ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu s korením a dáme znova na oheň. Pridáme 1 lyžicu ghee a necháme zohriať. Oheň zmiernime a pridáme černušku, karí lístočky a sušenú chilli papričku. Všetko necháme rozvoňať a karí lístočky prasknúť. 

Potom pridáme kurkumu, jaggery, ďalej pridáme vymixovanú omáčku a uvarený cícer. Ak by bola omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť ešte s vývarom z cícera (ak už vývar nemáte, použite vriacu vodu). Karí osolíme, pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame a zakryté na miernom ohni 5-8 minút povaríme.



Nakoniec vmiešame nasekanú koroandrovú vňať.




Podávame s dusenou ryžou.




Ďaľší recept na Cícerové karí nájdete TU.

Pečené baby zemiačky a cvikla / Baked baby potatoes and beetroot

Nový rok som dnes začala niečim ľahším na žalúdok, ale dobrým pre maškrtných a dostatočne farebným pre hladké oči. V poslednej dobe rada varím s cviklou a baby zemiačkami. Nuž a ak k tomu pribudne aj cesnak, nemôže to byť zlé. Takto upečené zemiačky s cviklou môžete jesť samotné ako ľahký obed, či večeru alebo ich môžete podávať ako prílohu. Taká malá pripomienka v zimných mesiacoch, že už čoskoro príde jar, slniečko, záhradky zakvitnú a tí, čo sa radi vŕtajú v zemi si zasa prídu na svoje 👩🏻‍🌾

Keď som bola malá zeleninu som z duše nenávidela.... človek sa naozaj vekom mení.



1




ČO POTREBUJETE:

(neuvediem množstvo surovín, varila som od oka)
baby zemiačky
cvikla
cesnak
soľ
petržlenová vňať (ja som použila sušenú)
mleté čierne korenie
olivový olej
jarná cibuľka na posypanie



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky kefkou dobre poumývame, nešúpeme. Cviklu ošúpeme. Oboje nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme na polovičky nakrájané strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať a olivový olej. Všetko dobre premiešame. 

Zemiačky s cviklou dáme na pripravený alobal, ktorým sme vystlali pekáčik. Môžete ich ešte trošku pokvapkať olivovým olejom a urobíme miešok z alobalu. 

2



Rúru vyhrejeme na 200st. a pečieme 70 minút. 

Hotové jedlo na tanieri posypeme nasekanou vňaťou jarnej cibuľky. 



Posledné dni u nás boli pochmúrne, upršané a pomerne chladné, ale dnes k večeru sa ukázalo kúsok modrej oblohy, tak sa budem tešiť na zajtrajšok a veľké pranie 🌞


3

sobota 31. decembra 2011

Dusená ryža / Steamed rice

Dusena ryza



ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

150ml ryže
250ml vody
soľ
maslo, olej alebo ghee


Dusena ryza



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu prepláchneme v studenej vode tak, aby z nej odtekala celkom čistá voda. Scedíme ju.

V hrnci zohrejeme plátok masla na miernom ohni (môžete použiť miesto masla olej alebo ghee). Pridáme prepláchnutú a scedenú ryžu. Dve minútky ju na miernom ohni opekáme za stáleho premiešavania.

Potom ryžu zalejeme vodou, pridáme soľ a vodu privedieme k varu. Keď sa voda začne variť oheň zmiernime, hrniec tesne uzavrieme a varíme 10 minút.

Potom oheň vypneme a ryžu necháme pod pokrievkou dorobiť ďalších 5 minút. Neodkladáme ju z horáka, na ktorom sme ju varili.

Hotovú ryžu troška prevzdušníme vidličkami ("ponatriasame ju").


Dusena ryza

štvrtok 29. decembra 2011

Paneer Pakora (bhaji)


IMG_6374



ČO POTREBUJETE:

200g paneeru
olej na vysmážanie 

na cestíčko:
3 lyžice cícerovej múky - besan
1 lyžica ryžovej múky 
soľ
1 lyžička tandoori masala (alebo mletého chilli, môžete improvizovať s korením)
štipka jedlej sódy
voda podľa potreby


IMG_6371



AKO POSTUPOVAŤ:

Paneer nakrájame na kocky alebo obdĺžniky. V miske zmiešame suroviny na cestíčko. Vodu pridávame po troškách, až kým nedostaneme hustejšie cestíčko, v ktorom sa nám budú dať obaliť kúsky paneeru.

Olej poriadne zohrejeme. Keď je horúci, kocky paneeru obaľujeme v cestíčku a vkladáme do vriaceho oleja. Opražíme do hneda z oboch strán tak, že oprážame postupne len niekoľko kúskov naraz (aby neklesla teplota oleja) a hneď ako paneer vložíme do oleja, prelievame ho naberačkou vriacim olejom v panvici. Keď sú kocky opražené z jednej strany, obrátime ich opražíme do hneda aj z druhej strany; už neprelievame olejom. Vyberieme ich na kuchynské papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej.

1


Podávame napríklad s kokosovým chutney.


IMG_6369

Pečená cvikla / Baked beetroot

Uf a je to za nami... cyklón "Thane" sa dal iným smerom, takže nám už nič nehrozí, neprší, vietor utíchol, more sa ukľudnilo a ja sa priznám, že som sa bála a stále očkom pozerala cez kuchynské okno na more, či sa "posunulo" bližšie k domu.... a tak na rozjasnenie blogu (po tých pochmúrnych dňoch) dobrý recept s cviklou.

Prajem vám prijemné strávený zajtrajšok, dobrú zábavu a šťastný Nový rok 🙂


11IMG_3480


ČO POTREBUJETE:

1ks väčšej cvikla
10ks strúčikov cesnaku
soľ
olivový olej



11IMG_3482



AKO POSTUPOVAŤ:

Pekáčik vystelieme vačším kusom alobalu - aby sa dal z neho urobiť miešok.

Cviklu ošúpeme, nakrájame a položíme na alobal. Pridáme ošúpané cesnakové strúčiky, troška osolíme a prelejeme olivovým olejom.

11IMG_3458


Alobalový miešok dobre uzavrieme, podlejeme vodou a dáme piecť na 180st., na 40 minút. Po 40 min. ho rozbalíme a dáme zapiecť na 10 min. 

Výborná príloha k pečenému mäsu alebo ako samotný teplý šalát.