Bhatura sú hlboko pražené placky. Recept pochádza zo severu Indie. Podávajú sa napríklad s cícerom a v reštaurácii vám ich obyčajne ponúknu ako komplet jedlo pod názvom "Chole Bhatura" (alebo Channe Bhatura). Placky by sa pri pražení mali nafúknuť.
ČO POTREBUJETE (na 10ks):
400ml hladkej múky (Maida)
4 lyžice fine rava
(semolina; detská krupica)
(semolina; detská krupica)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžička soli
(nie príliš kopčitá)
(nie príliš kopčitá)
2 lyžičky sušeného droždia
2 lyžice rastlinného oleja
3 lyžice Dahi (bieleho nesladeného jogurtu); izbovej teploty
150ml teplej vody
olej na vyprážanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Sušené droždie v miske zmiešame s cukrom a zalejeme troškou teplej vody; premiešame lyžičkou (vodu odoberieme z tých 150ml, čo sú uvedené v rozpise). Droždie necháme zakryté 15 minút na teplom mieste napučať.
Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, soľ. Do múky zamiešame zbytok teplej vody, olej a jogurt a nakoniec pridáme napučané droždie. Cesto dobre vypracujeme rukou. Odložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 30 minút, aby nakyslo.
Nekysnuté cesto si rozdelíme na rovnako veľké guľôčky. V hlbokej panvici zohrejeme dostatok oleja. Či je už dosť horúci skúsime s kúskom cesta, ktoré vhodíme do vriaceho oleja a keď ten kúštik cesta vypláva na hladinu, môžeme začať pražiť placky.
Postupne každú guľôčku najprv obalíme v múke a vyvaľkáme na placku.
Keď vložíme placku do vriaceho oleja, okamžite ju opatrne pritláčame o dno panvice, čím ju ponárame v oleji a spôsobíme tým jej nafúknutie.
Keď je opražená dohneda z jednej strany, obrátime ju a už nestláčame. Necháme ju opražiť dohneda aj z druhej strany. Pražíme na stredne silnom až silnom ohni (ako pri šiškách alebo langošoch).
Vyberieme ju na savé papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej a ihneď podávame.
Ako prílohu si môžete pripraviť následujúce recepty: