sobota 25. januára 2014
piatok 24. januára 2014
Mrkvový šalát podľa Jamieho / Carrot salad by Jamie
Jamie sa mi istého času nepáčil. Mala som z neho pocit, že je... neviem nájsť správny slovenský výraz... "messy guy". No potom som videla jeho "food revolution" a ako bol v škole, kde sa snažil zmeniť stravovacie návyky a môj názor sa kompletne zmenil. Čím viac som sledovala jeho programy, tým viac sa mi páčil. Nedávno som si kúpila prvú kuchársku knihu od neho "Jamie's 30 minute meals" a môžem len odporúčať a chváliť.
Dnes som skúsila prvý recept z nej. Síce taký jednoduchý a rýchly, ale niekde treba začať. Takže tu je šalát podľa Jamieho.
ČO POTREBUJETE:
2-3 mrkvy
1 malá červená chilli paprička
čerstvá koriandrová vňať
1/4 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
šťava z polovice citróna
trocha nastrúhanej citrónovej kôry
niekoľko mandľových lupienkov
AKO POSTUPOVAŤ:
(Ak nemáte mandľové lupienky, oblanšírujte mandle, ošúpte a nakrájajte. Pred pridaním do šalátu ich môžete zľahka opiecť na suchej panvici.)
Mrkvu očistíme a nastrúhame, pridáme strúhaný zázvor, nadrobno nakrájanú chilli papričku, nasekanú koriandrovú vňať, šťavu z citróna, nastrúhanú kôru z citróna a všetko dobre premiešame. Posypeme mandľovými lupienkami a servírujeme do misiek.
Mám ďalšiu dobrú inšpiráciu do školského obedára!
streda 22. januára 2014
Šampiňónová "paštéta" / Mushroom pâté
ČO POTREBUJETE:
200g šampiňónov
malá hrsť kešu orechov
malá hrsť kešu orechov
1 lyžica ghee
4 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky sušeného tymiánu
troška nastrúhaného muškátového orieška
troška nastrúhaného muškátového orieška
mleté čierne korenie
soľ
2 lyžice kokosového mlieka (alebo sladká smotana)
V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme nakrájaný cesnak a minútku na miernom ohni restujeme. Potom pridáme očistené a nakrájané šampiňóny a na silnejšom ohni restujeme, kým sa nescvrknú. Asi 2 minútky.
Potom pridáme tymián, mleté čierne korenie, kešu orechy, ktoré sme si vopred na pol hodinky namočili vo vode, troška vody z namočených kešu orechov a premiešame. Oheň zmiernime a šampiňóny varíme na miernom ohni pod pokrievkou 10 minút.
Potom pridáme kokosové mlieko, muškátový oriešok, prejdeme varom, osolíme a odstavíme z ohňa. Zmes necháme vychládnuť a nakoniec rozmixujeme na konzistenciu paštéty.
Paštétu dáme do misky, môžeme zaliať lyžicou ghee a uskladníme v dobre uzavretej nádobe, v chladničke.
Podávame s chlebom alebo pečivom.
pondelok 20. januára 2014
"Madlenky" s vôňou ruží a kardamómu
Od kedy som videla Rachel Khoo robiť jej madlenky, chcela som ich skúsiť aj ja. Neviem prečo som si vždy myslela, že to je niečo zložité. Asi preto, že keď sa povie "francúzska kuchyňa" vzbudzuje to vo mne práve tú záležitosť. Čo znamená, že je to len moja nevedomosť. Madlenky sú vhodné k poobednému čaju a ja vám ponúkam recept ako som ich robila ja. Nižšie pod receptom nájdete link, ktorý mi bol predlohou. Či sú to tie pravé madlenky? Neviem. Moje sa tvarom určite nepodobajú, pretože nemám na ne formu. A tak som improvizovala a madlenky piekla vo formičkách na košíčky.
ČO POTREBUJETE (na 11-12ks):
160g hladkej múky (použila som Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva
trocha mletého kardamómu
2 vajcia
85g práškového cukru
štipka soli
1 lyžička ružovej vody
trocha nastrúhanej kôry z citróna (použila som limetku)
85g masla, rozpustené a vychládnuté
na vymastenie formičiek som použila ghee
AKO POSTUPOVAŤ:
Maslo si v hrnci na miernom ohni rozpustíme a necháme vychládnuť.
Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme mletý kardamóm.
Vajcia vyšľaháme elektrickým mixérom spolu s cukrom a štipkou soli.
Do vyšľahaných vajec pridáme ružovú vodu.
Potom postupne k vyšľahaným vajciam zamiešame múku a maslo; na striedačku.
Do pripraveného cesta ešte pridáme kôru z citróna a zamiešame.
Formičky na madlenky poriadne vymastíme rozpusteným maslom (použila som ghee).
Rúru vyhrejeme na 190st. Formičky naplníme do 3/4 cestom. Ja som cesto rozdelila lyžicou do formičiek a potom palcom trocha roztlačila ako keď robíte medvedie labky. (Nie som si istá, či cesto nemalo byť redšie.)
Madlenky pečieme 12-15 minút.
Upečené necháme troška vychládnuť a vyklopíme ("vyskočili" z formičiek samé). Hotové pocukrujeme práškovým cukrom.
Správnou technikou je vraj zmiešať suroviny (okrem masla) a dať do chladničky. Maslo roztopiť a nechať troška vychládnuť. Potom ešte teplé maslo vmiešať do vychladeného cesta, ktoré sme si pripravili. Ihneď plniť, maslom vytreté a vychladené formičky a piecť na 260st. prvých 5 minút, dopekať na 180st. To by mala byť tá správna technika, aby im nabehlo pupko :)
Inšpirácia.
sobota 18. januára 2014
Výlov kreviet / Prawn harvest
Od kedy dali 15 dňové krevietky do rybníkov prešli tri mesiace. A dnes v skorých ranných hodinách sa robil výlov dospelých kreviet (L. vannamei). Rybník treba vyloviť trikrát za sebou, potom sa vážia, rozdeľujú do debničiek, zasypú ich ľadom a rozvážajú kupcom.
🦐 🦐 🦐
Výlov z 8.11.2023
Aj zábava bola 😃
* * *
Výlov z 22.11.2023
štvrtok 16. januára 2014
Zemiakovo cícerová polievka / Potatoes and chickpeas soup
ČO POTREBUJETE:
1/2 hrnčeka suchého cícera
(voda na uvarenie cícera; tú si potom odložíme)
1 bobkový list
olej
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 paradajka
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 väčší zemiak
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
(alebo použite sladkú mletú papriku, ak vám nevyhovuje pálive jedlo)
soľ
100ml kokosového mlieka
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu zlejeme a vymeníme za novú (pridáme jej dostatok, aby sme mali dosť vývaru potom na polievku). Pridáme bobkový list a cícer uvaríme domäkka v tlakovom hrnci. Varíme asi 15 minút od natlakovania hrnca na miernom ohni bez hvíždaľky.
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme domäkka.
Potom pridáme paradajku a na miernom ohni pod pokrievkou ju udusíme domäkka. Zmes necháme trocha vychládnuť a rozmixujeme na pastu. Ak treba použiť tekutinu pri mixovaní, použite vývar z cícera.
Hrniec, kde sme restovali cibuľu a paradajku neumývame. Olej, ktorý v ňom zostal znova zohrejeme a pridáme rímsku rascu. Minútku restujeme, aby uvoľnila vôňu.
Potom pridáme očistený a nakrájaný zemiak, kurkumu a chilli korenie. Premiešame.
Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a znova premiešame.
Pridáme vývar z cícera, soľ, premiešame a polievku privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a polievku varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú.
Potom pridáme uvarený cícer...
... kokosové mlieko a polievku necháme ešte 2 minúty povariť.
Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a polievku odstavíme z ohňa.
🥣 🥣 🥣
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)