utorok 23. marca 2010

Sol kadhi

Po výdatnom jedle sa v štátoch Maharashtra a Goa zvyčajne podáva Sol kadhi, ktoré pomáha tráveniu. Môže sa však podávať aj k ryži na jej zvlhčenie. Je výborné počas horúcich dní. Viac o tom, čo je to Kokum na tomto linku.




ČO POTREBUJETE:

20 lupienkov Kokum

nastrúhaný čerstvý kokos z 1/2 orecha

1 - 2 zelené chilli papričky (nemusia byť)

1/2 lyžičky rímskej rasce 

2 strúčiky cesnaku

kúsok čerstvého zázvoru 

voda


na dokončenie:

štipka soli (alebo čierna soľ Kala namak)

čerstvá koriandrová vňať




AKO POSTUPOVAŤ:

Do trochy horúcej vody namočíme kokum, necháme lúhovať asi 30 minút. Potom lupienky dobre vo vode postláčame a odložíme bokom do daľšieho použitia.

Nastrúhaný kokos dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami, pridáme asi 200ml teplej vody a vymixujeme. 

Toto vylejeme do plátienka (alebo na sítko) a vytlačíme do misky všetku tekutinu, ktorú môžeme dostať. Dužinu z plátienka vrátime do mixéra, znova pridáme 100ml teplej vody, vymixujeme a znova dáme do plátienka a vodu vytlačíme tak ako prvýkrát.

Extrakt z kokosu nalejeme do vyššej nádoby, pridáme kokum (aj s vodou, kde sme ho namočili), soľ a ak chceme môžeme pridať aj troška cukru, ale nemusí byť.

Pridáme troška nasekanej koriandrovej vňate a premiešame. (Tento krok môžeme vynechať.)

Podávame vychladené, prípadne aj s kockami ľadu.


pondelok 22. marca 2010

Čo je to Sago (alebo Sabudana) ?

Ságovník rastie v juhovýchodnej Ázii a Pacifiku, väčšinou na bažinatých miestach.
Rastie veľmi rýchlo a vo svojom kmeni ukladá množstvo škrobu. Stromy sa výrubu, ich dreň sa rozdrtí a škrob sa vymýva vodou. Ak sa nechá škrobová kaša kvapkať cez sýto na horúci plech, vzniká perlové šago. Listy ságovej palmy sú cenným materiálom k zakrývaniu striech, pretože vydržia až 7 rokov, teda dlhšie ako väčšina ostatných materiálov.


Využitie:

Sago obsahuje najmä sacharidy. V Indii sa používa na prípravu pudingov (Payasam), na prípravu kaše alebo do polievky alebo na prípravu Upma a Vada. Je dobrým zdrojom energie pre posilnenie organizmu a je ľahko stráviteľné. V Indii sa pripravuje Sago ako pôstne jedlo počas náboženských sviatkov.

Sago má extrémne nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín. Neobsahuje žiadne minerálne látky alebo vitamíny a má len veľmi nízke množstvo vápnika, železa a vlákniny.

Sago vo forme prášku môže byť použité ako zahusťovadlo v omáčkach a múka z neho môže byť použitá na prípravu ploských chlebov/placiek.







Dusená kapusta / Stewed cabbage




ČO POTREBUJETE:

olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 stredne veľká zelená kapustová hlava
1 väčšia červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku
1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru (alebo palmového cukru)
soľ
1 plochá lyžička sladkej červenej papriky mletej (alebo kašmírske chilli korenie)
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia





AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu nasekáme nadrobno. Na oleji necháme prasknúť rímsku rascu, pridáme cibuľu a orestujeme do mäkka. Pridáme cukor (môžete použiť menej) a necháme skaramelizovať za občasného premiešania.

Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, nasekanú kapustu,podlejeme vodou, pridáme soľ, sladkú papriku a mleté čierne korenie a dusíme zakryté na miernom ohni asi 30 minút, kým nie je kapusta mäkká. Ak chcete viac chrumkavú, stačí variť 15minút.

Takúto kapustu podávam s parenou knedľou a pečenými kuracími stehnami.

piatok 19. marca 2010

Cestoviny s brokolicou / Pasta with broccoli

Obyčajne do týchto cestovín pridávam biele korenie, ale ak nemáte použite čierne. Nie je to žiadna Talianska kuchyňa, len také jednoduché, študentské jedlo, ak potrebujete rýchlo niečo uvariť, aby to nemusela byť opäť treska s rohlíkmi 🤪





ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

3 a pol hrste menších cestovín
vodu a soľ na ich uvarenie

maslo
4 strúčiky cesnaku
1 malá brokolica
soľ

asi 200ml sladkej smotany alebo podľa potreby 
syr na strúhanie
mleté biele korenie (alebo čierne)
muškátový oriešok
sušené oregano
chilli vločky
sušený cesnak
1/2 lyžičky cukru
niekoľko čerstvých lístkov bazalky 





AKO POSTUPOVAŤ:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu. 

Kým sa varia cestoviny pripravíme si omáčku. Do hrnca dáme roztopiť maslo. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, brokolicu a štipku soli. Restujeme pod pokrievkou na miernom ohni asi 8 minút, občas premiešame. 



Pridáme smotanu a premiešame. Potom pridáme cukor, sušený cesnak, korenie, oregano, chilli vločky a nastrúhaný muškátový oriešok. Pridáme syr a nasekané bazalkové lístky a na miernom ohni ďalej varíme 1 až 2 minútky, kým sa syr neroztopí. 

Do omáčky potom zamiešame uvarené, scedené cestoviny. Podávame teplé.



U nás sa "fancy" syry nepredávajú, takže ja dávam roztopiť náš lokálny do omáčky. Ak máte parmezán alebo grana padano môžete si ich nastrúhať na cestoviny až pri servírovaní, čím bude ich chuť výraznejšia.


pondelok 15. marca 2010

Kokosové karí zo zeleného hrachu / Coconut curry with green peas






ČO POTREBUJETE (asi na 4-5 porcií):

200ml uvareného zeleného hrachu

na pasty:
2 väčšie červené cibule
2 väčšie paradajky
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate 
2 kopcom plné lyžice čerstvo nastrúhaného kokosu 

ďalej na karí:
ghee alebo olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 
1/2 lyžičky feniklových semien 
1/4 lyžičky asafoetida 
1 plná lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
(alebo oboje čerstvo nastrúhané)
1 zelená chilli paprička 

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 
3/4 lyžičky garam masala 
soľ
voda podľa potreby 





AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Môžeme uvariť vačšie množstvo, nakrabičkovať a zamraziť.

Ďalej si pripravíme pasty. Rozmixujeme nakrájanú cibuľu a odložíme do misky bokom do daľšieho použitia. 



Rozmixujeme najrájané paradajky a odložíme bokom do daľšieho použitia.



Rozmixujeme koriandrovú vňať s kokosom a trochou vody a odložíme do misky do ďalšieho použitia. 



V hrnci zohrejeme ghee alebo olej. Pridáme rímsku rascu,  feniklové semená a necháme ich rozvoňať. Pridáme asafoetida a premiešame. 



Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a nadrobno nakrájanú chilli papričku, chvíľku na miernom ohni restujeme.



Pridáme cibuľovú pastu, premiešame a na miernom ohni redukujeme asi 10min. 



Pridáme paradajkovú pastu a znova asi 10min redukujeme.



Pridáme kokosovú pastu a redukujeme asi 15min.



Pridáme kurkumu, kašmírske chilli korenie, garam masala, soľ, uvarený hrach a vodu podľa potreby, aby sme mali konzistenciu hustejšieho karí.

Hrniec zakryjeme na miernom ohni karí varíme asi 15-20 min.



Podávame s dusenou ryžou alebo s Chapati.



sobota 13. marca 2010

Čo je to Jackfruit ? कटहल

11IMG_1189



22jackfruit 002


Jackfruit pochádza z dažďových pralesochjuhozápadnej Indie, čo je pobrežie dnešnej Kerala, Karnataka a Maharashtra.
známe pre ich výrazn
ú arómu, čiže úprimne povedané, smrdia ako špinavé ponožky.. To sa však dá prehliadnuť, pretože ak raz ochutnáte jeho žlté, dužinaté plody, ucítite kombináciu jablka, ananásu a banánu. Jeho sladká chuť je jedinečná.



22jackfruit 004

 


Zrelé jackfruit  je také sladké, že jeho plody najlepšie chutia surové, ale môžu byť použité aj pri výrobe krémov, tort, džemov, rôznych dezertov aj zmrzlín.
Nezrelé plody môžu byť použité v kar
í. Mladé plody majú jemnú chuť a štruktúrou pripomínajú hydinu. Najznámejším receptom na prípravu nezrelého chlebovníka je Kathal subzi.



Výživa
Jackfruit je bohaté na vlákninu. Obsahuje tiež..

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
  • Vitamín A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • Zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu.

Semená jackfruit dobrým zdrojom bielkovína minerálnych látok. Pri konzumácii dužiny sa semená vyberú a usušia na slnku. Usušené (ak ich opice nepokradnú) sa potom varia v slanej vode a jedia podobne ako uvarené arašidy.


22jackfruit 007

22cicerovy sundal a semena chlebovnika 028


Jackfruit je sezónne ovocie. Dozrieva v letných mesiacoch (v Indii), zároveň s mangom, durianom a mangostanom. Dozrieva veľmi rýchlo, preto ho treba skladovať v chladničke. Hneď ako dozrie, je treba ho čo najskôr skonzumovať a neskladovať.



Zdroje informácií:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jackfruit
http://www.nutrition-and-you.com/jackfruit.html 
http://www.okzdravie.sk/

streda 10. marca 2010

Indický čaj s mliekom - Chai

Indický čaj nájdete v Indii "na každom rohu". Vo veľkomestách, v malých mestách, na dedinách, popri diaľniciach, či v zastrčených uličkách. Čaj s mliekom je neodmysliteľnou súčasťou každodenného života väčšiny obyvateľstva tejto krajiny. 





ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 a 1/3 hrnčeka vody
1 - 2 lyžičky cukru (alebo podľa chuti)
2 plochšie lyžičky kvalitných indických čajových lístkov (sušený čierny čaj)
2/3 hrnčeka plnotučné mlieko





AKO POSTUPOVAŤ:

Vodu dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme sypaný čaj, cukor, oheň zmiernime a minútku povaríme. Záleží, aký silný chcete čaj mať. Pridáme mlieko a varíme ho tak, že ho necháme zovrieť, oheň zmiernime, aby nevykypel, znova necháme zovrieť a znova zmiernime. Potom oheň vypneme a čaj necháme ešte chvíľku pod pokrievkou. Potom ho scedíme a rozdelíme do hrnčekov.



Na dochutenie čaju sa môže pridať do vody pred pridaním sušeného čaju aj zelený kardamóm, muškátový oriešok alebo škorica a vznikne vám Masala Chai.





* * *

VARIÁCIE NA CHAI 
(hrnček použitý ako odmerka má 150ml) 


Chai s palmovým cukrom 

ČO POTREBUJETE: 

½ hrnčeka mlieka 
½ hrnčeka vody 
2 plochšie lyžičky sypaného čaju 
½ lyžičky nastrúhaného zázvoru 
Štipka mletého kardamónu 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Vodu privedieme k varu. Pridáme čaj, palmový cukor, zázvor a kardamón. Povaríme dve minúty tak, že ho necháme zovrieť a oheň zmiernime, aby nám nevykypel, znova necháme zovrieť a znova oheň zmiernime. Ďalšie dve minúty necháme lúhovať pod pokrievkou. Zvlášť uvaríme mlieko. Do hrnčeka dáme najprv čaj (scedíme) a potom mlieko. Prelejeme z hrnčeka do hrnčeka, čím sa premieša a troška napení. Podávame horúce. 



* * *


Zázvorový chai 

ČO POTREBUJETE: 

1 hrnček mlieka 
1 hrnček vody 
2 lyžičky cukru 
2 lyžičky sypaného čaju 
½ lyžičky sušeného zázvoru 
½ lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Postupujeme tak, ako v predchádzajúcom recepte.


* * *


Vianocny chai


Masala chai 

ČO POTREBUJETE: 

700ml mlieka 
9 - 10 lyžičiek cukru (alebo podľa chuti)
4 - 5 lyžičiek sypaného čaju 
½ lyžičky mletého kardamónu 
½ lyžičky strúhaného muškátového orieška 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Všetky suroviny dáme do hrnca a mlieko privedieme k varu. Oheň zmiernime a potom opäť privedieme k varu, opäť zmiernime, dávame pozor, aby nám čaj nevykypel, varíme asi 8 minút. Potom hrniec zakryjeme pokrievkou a čaj necháme lúhovať ďalšie 2 minúty. Scedíme a čaj podávame horúci. 



* * * 


Konkani chai 

ČO POTREBUJETE: 

4-8 lyžičiek cukru 
6 lyžičiek sypaného čaju 
2 hrnčeky vody 
½ lyžičky mletého kardamónu 
½ lyžičky strúhaného muškátového orieška 
2 hrnčeky kokosového mlieka 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Vodu a všetky suroviny okrem kokosového mlieka dáme do hrnca. Vodu privedieme k varu, zmiernime, opäť privedieme k varu a opäť zmiernime a na miernom ohni čaj varíme 2 minúty. Potom pridáme kokosové mlieko a hrniec ihneď odstavíme z ohňa. Po pridaní kokosového mlieka, čaj už ďalej nevaríme. Scedíme a podávame horúci. 



* * * 


Tulsi chai 

ČO POTREBUJETE: 

½ hrnčeka mlieka 
½ hrnčeka vody 
1 a ½ lyžičky cukru 
1 lyžička sypaného čaju 
2-3 ks guľatého čierneho korenia; podrvené 


AKO POSTUPOVAŤ: 

Všetky suroviny dáme do hrnca. Vodu s mliekom privedieme k varu, zmiernime, opäť privedieme k varu a opäť zmiernime. Čaj varíme 2 minúty. Hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty lúhovať. Scedíme a čaj podávame horúci.

Čo je to Urad dal/Urid dal ?

... alebo Vigna mungo, matpe čierna fazuľa. Patrí k rovnakému druhu ako Mungo fazuľky. Pochádza z Indie, kde sa pestoval už od pradávna a považuje sa za jednu z najvzácnejších strukovín. 


Urad/Urid dal


Bežne sa používa na prípravu jedál ako: Dosa, Idli, Vada, Papadum, do chutney. Urad dal je veľmi výživný a odporúča sa pre diabetikov. Predáva sa buď čierny alebo biely/béžový (celý alebo polený). Čierny sa používa napr. na prípravu karí.


Urad/Urid dal


Urad dal je bohatý na železo (hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila). Na rozdiel od červeného mäsa a iných zdrojov železa, urad dal neobsahuje vysoké množstvo kalórií a tukov. Urad dal je populárny medzi vegetariánmi, pretože je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré majú stavebnú, ochrannú, regulačnú a mnohé ďaľšie funkcie. Bielkoviny sú nevyhnutné pre budovanie svalov a celkový vývoj tela. Urad dal je tiež bohatý na vlákninu. A to hneď na dva druhy vlákniny - nerozpustnú a rozpustnú. Rozpustná vláknina zrýchľuje trávenie, zatiaľ čo nerozpustná vláknina pomáha v prevencii proti zápche. Ďalej je tiež obsahuje horčík a kyselinu listovú. Konzumácia nadmerného množstva Urad dalu však môže spôsobiť nadúvanie. 


Zdroj informácií: 
http://benefitof.net/benefits-of-urad-dal/