piatok 28. mája 2010

Nutellový závin / Nutella roly poly

11IMG_4094



ČO POTREBUJETE (na 1 závin):

Cesto:
250g hladkej múky (použila som Maida)
100ml vlažného mlieka
40g jemného kryštáľového cukru
štipka soli
1 lyžička sušeného droždia 
1 vajíčko (izbovej teploty)
25g mäkkého masla na pečenie (ja používam ghee, ak nemám maslo)


plnka:
Nutella
mleté mandle



11IMG_4093



AKO POSTUPOVAŤ:

V malej mištičke zmiešame štipku cukru a droždie, zalejeme trochou teplého (nie horúceho) mlieka, zakryjeme a necháme napučať.

Vo veľkej miske zmiešame múku, štipku soli a cukor. Pridáme napučané droždie, vajce, zbytok mlieka a vypracujeme cesto. Keď sa nám už cesto nelepí a je dobre vymiesené, uložíme ho do misky, poprášime múkou a 1 hodinu necháme v miske zakrytej čistou kuchynskou utierkou kysnúť.

Vykysnuté cesto znova premiesime a preložíme na pracovnú dosku. Vyvaľkáme na veľký plát, ktorý potrieme nutellou a posypeme pomletými mandľami.

1


Zrolujeme ako závin. Závin uložíme na plech, popicháme vidličkou a necháme 15 minút kysnúť.

2


Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minút vo vyhriatej rúre. Hotový závin potrieme roztopeným maslom.

streda 26. mája 2010

Kuracie karí (pre začiatočníkov) / Chicken curry (for beginners)

IMG_7034



ČO POTREBUJETE:

1/2 kg kuracích stehien aj s kĺbom; vykostené a nakrájané na rezančeky

3 strúčiky cesnaku
1 lyžička zázvoru; strúhaného
100ml kuracieho vývaru (alebo podľa potreby)
1 veľká červenà cibuľa; nasekaná nadrobno
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
hrsť koriandrovej vňate; nasekanej
soľ


IMG_7042



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso nakrájame na rezančeky a osolíme. V panvici zohrejeme olej a mäso orestujeme na silnom ohni zo všetkých strán. Vyberieme z panvice a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


V tej istej panvici na oleji, ktorý v nej zostal orestujeme rímsku rascu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibulu, cesnak a strúhaný zázvor. Cibulu restujeme domäkka. Potom pridáme kurkumu, mletý koriander a chilli korenie a premiešame.

2


Pridáme mäso, kurací vývar, privedieme ho k varu a mäso povaríme pod pokrievkou na miernom ohni 10 minút. Potom pridáme kokosové mlieko a garam masala, premiešame a povaríme ďalších 5 minút.

3


Do hotového karí vhodíme nasekanú koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.

4


Podávame s ryžou.



IMG_7035


pondelok 24. mája 2010

Mango

Mango



Kráľ ovocia! MANGO




Mango je označované ako “Kráľ ovocia”. Existuje okolo 1000 odrôd a každá má svoju špecifickú, delikátnu chuť. Jeho textúra je rôzna. Niektoré odrody sú mäkké, dužinaté, podobné zrelej slivke, zatiaľ čo iné sú pevnejšie skôr ako melón či avokádo. Mango sa spotrebováva ako zrelé tak aj nezrelé. Zrelé mango je väčšinou spotrebované bez ďalšej úpravy, kdežto nezrelé mango sa používa do varených jedál, čatní a pickle.


11IMG_2020


Mango pochádza z južnej a juhovýchodnej Ázie, ale udomácnilo sa aj v strednej a južnej Amerike, Afrike a na Arabskom polostrove.

Okrem toho, že mango ma vysoký obsah kalórií, je tiež bohaté na veľké množstvo živín. Má tiež pozitívne účinky v prípade mnohých ochorení.


13


Mango je bohaté na:

vitamíny:

  • vitamín A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
  • vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je pre ľudí ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kostí.
  • kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. 
  • cholín - podieľa sa na využití tukov a cholesterolu


minerály:

  • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
  • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.

14







nedeľa 23. mája 2010

Zemiakovo-baklažánové karí / Potato and brinjal curry

Zemiakovo baklazanove kari



ČO POTREBUJETE:
(3-4 porcie)

3 menšie zemiaky; okrájané a pokrájané na kocky
3 baby baklažány; pokrajáné na menšie kocky než zemiaky

2 stredne veľké červené cibule
2 malé paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky koriandrových semien (môžete použiť aj mletý koriander, ak nemáte semienka)
olej

asi 150ml vody
soľ
1 lyžička garam masala


Zemiakovo baklazanove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme rímsku rascu, kurkumu a koriander. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme, kým nie je mäkká. Ďalej pridáme nakrájanú paradajku a opekáme, až kým sa nerozpadáva.

Zemiakovo baklazanove kari


Cibuľovú zmes necháme trochu vychládnuť a rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml). Vymixovanú omáčku dáme naspäť do hrnca na oheň, pridáme nakrájané zemiaky a baklažány. Pridáme vodu... 

Zemiakovo baklazanove kari


... kokosové mlieko, garam masala, osolíme. Premiešame. 

Zemiakovo baklazanove kari


Omáčku privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme domäkka. Zemiaky karí pekne zahustia a zostane krémové. 

Zemiakovo baklazanove kari


Podávame s dusenou ryžou.



Zemiakovo baklazanove kari


sobota 22. mája 2010

Mandľový mega košíček / Almond cake





ČO POTREBUJETE:

Cesto:
200g hladkej múky 
60g kryštáľového cukru
120g nesoleného masla
1/2 lyžičky prášku do pečiva 
1 vajce

Mandľová plnka:
125g mandlí
100g kryštáľového cukru
2 - 3 lyžice hladkej múky 
3 vajíčka

kyselšia marmeláda (napr. ríbezlová)

Čokoládová poleva/Ganache:
150ml smotany (Amul fresh cream)
60g horkej čokolády
2 plné lyžičky kryštáľového cukru





AKO POSTUPOVAŤ:


Cesto:
Múku preosejeme, zmiešame s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme cesto. Cesto rukou vtlačíme do formy, v ktorej koláč pečieme. Popicháme vidličkou a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Potrieme marmeládou.

1



Plnka:
Mandle s cukrom rozmixujeme na prášok. Dáme do misky, pridáme múku a vajíčka a zmiešame.

2


Plnku vylejeme na vrstvu marmelády a rozotrieme. 

Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Treba kontrolovať, každá rúra pečie ináč. Koláč necháme poriadne vychládnuť.

3



Čokoládová poleva:
Do malého hrnca dáme smotanu a cukor a zohrejeme. Nevaríme. Keđ je smotana horúca vložíme do nej čokoládu a necháme ju roztopiť. Dobre premiešame a vylejeme na koláč.

piatok 21. mája 2010

Parená knedla / Steamed dumpling




ČO POTREBUJETE (na 1 knedľu):

250g hladkej múky 
(môže jej byť viac pri miesení cesta)
troška cukru
1 lyžička sušeného droždia 
mlieko podľa potreby
1 lyžica oleja
1 vajce
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ, premiešame.

V mištičke zalejeme droždie a cukor troškou teplého (nie horúceho) mlieka, premiešame, dobre uzavrieme a necháme napučať.

Napučané droždie primiešame k múke, pridáme teplé (nie horúce) mlieko, olej a vajíčko (ktoré si vytiahneme skôr, aby malo izbovú teplotu) a rukou vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Odložíme ho do misky, ktorú tesne uzavrieme a necháme kysnúť na teplom mieste.




Nakysnute cesto znova premiesime rukou, prikryjeme a znova necháme podkysnúť. Potom ho znova premiesime, vytvaurjeme knedľu a odložíme ju bokom. 

Medzitým dáme vrieť do spodného hrnca vodu. Aby zaplnila asi polovicu hrnca. Keď sa začne variť, potrieme dierkavé dno vrchného hrnca olejom, plameň stíšime, vložíme bochníček do vrchného hrnca a zakryjeme. Paríme 25 - 30 minút; neodokrývať!




Hotovú knedľu popicháme vidličkou (ja ju potieram troška aj olejom) a môžeme podávať.

Toto je rodinný recept od mojej mamy.




Poznámka: keď odkladáte pokrievku po parení, treba dávať pozor, aby voda z nej nekvapla na uparenú knedľu. Treba pokrievku dať preč veľmi rýchlo. Väčšinou, keď tá horúca voda z pokrievky kvapne na knedľu, knedľa mi splasne. To isté platí pre parené buchty. Ak idem pariť druhú dávku, pokrievku dobre poutieram od vody pred tým, než ďalšiu dávku prikryjem.



pondelok 17. mája 2010

Jogurtová čokoládová zmrzlina / Yogurt and chocolate ice cream





ČO POTREBUJETE:

200ml jogurt biely hustý - nesladený
150ml sladká smotana 25%


 
práškový cukor zmiešaný s kakaom pridáme podľa chuti
kúsky čokolády (choco chips)




AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko dáme do mixéra, pomixujeme, nalejeme do nádoby, v ktorej ju chceme mraziť a primiešame choco chips. Po hodine mrazenia zmrzlinu znova premiešame a opakujeme miešanie po ďalšej hodine mrazenia.

Hotová zmrzlina je trocha tuhšia ako bežná z obchodu. Preto ju pred podávaním vyberte z mrazničky na chvíľu, aby povolila.



sobota 15. mája 2010

Zemiakový majonézový šalát / Potato salad





ČO POTREBUJETE:

5ks stredne veľkých zemiakov
2-3 uhorky
uvarené 2 mrkvy
(možete použiť mrkvu, ktorú si uvaríte v kuracej polievke)
1 malá červená cibuľa
soľ
mleté čierne korenie
2 lyžice nálevu, ktorý používam aj na nakladanie cvikle (alebo množstvo podľa potreby)
1 plná lyžička horčice





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke (aby sa nerozvarili), necháme vychládnuť, ošúpeme a pokrájame na kocky, ktoré dáme do mise. 

🎄 🎄 🎄

Mrkvu použijeme buď z polievky, alebo si ju uvaríme domäkka a pokrájame nadrobnučko. Pridáme k zemiakom.

🎄 🎄 🎄

Cibuľu nakrájame nadrobnučko a pridáme k zemiakom. Rovnako nakrájame a pridáme k zemiakom aj uhorky.

🎄 🎄 🎄

Majonézu si vymiešame, pridáme lyžičku horčice, mleté čierne korenie a dobre premiešame.

Majonezovy salat


Zemiakový šalát osolíme, pridáme majonézu, trocha vody z nálevu na cvikľu alebo uhorky (aby nebol suchý) a dobre premiešame.

Majonezovy salat


Odložíme ho do chladničky a necháme odpočívať cez noc. Podávame až na druhý deň.

Majonezovy salat


Ak použijete kupovanú majonézu na šalát, tá býva kyslastá, preto na zriedenie šalátu používam vodu, v ktorej sa varila mrkva a pridám trocha cukru.

Čiže uvaríme zemiaky v šupke a necháme poriadne vychládnuť. Zvlášť uvaríme vo vode očistenú mrkvu a necháme vychládnuť. Vodu z mrkvy si tiež odložíme. Potom zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misky. Mrkvu nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Cibuľu nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, cukor, trocha vody z mrkvy, medovú horčicu a kupovanú majolku/majonézu. Všetko dobre premiešame a dochutíme podľa potreby. Na zvlhčenie, ak treba, použijeme znova vodu z mrkvy. Dáme vychladiť.




ŠŤASTNÉ A VESELÉ! 🎄♥️




Dal Shorba (indická šošovicová polievka) / Indian lentil soup

Indická šošovicová krémová polievka.




ČO POTREBUJETE:

1/2 pohára lúpanej oranžovej šošovice
vývar podľa potreby (zeleninový alebo kurací, záleží len na vás)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
štipka mletého zeleného kardamómu
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
1 ázijský bobkový list (alebo karí lístky)

2 - 3 väčšie strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka

1 lyžička citrónovej šťavy
soľ


22IMG_8100



AKO POSTUPOVAŤ:

Ak nemáme mletý kardamón; 2 tobolky kardamónu rozlúskneme a semienka rozdrvíme.



Šošovicu prepláchneme a namočíme na pol hodinky. Do hrnca dáme vývar, šošovicu, kurkumu, chilli korenie, drvenú rímsku rascu a bobkový list (alebo karí lístky). Privedieme k varu. Varíme na miernom ohni asi 30 minút.




Ak používame bobkový list, po 30 minútach ho vyberieme. Karí lístky môžeme nechať v polievke. Polievka musí byť hustejšia, krémová, takže ak je príliš vodová, zvýšime oheň a necháme prebytočnú tekutinu vyvariť.

Cesnak nakrájame nadrobno. V menšom hrnci zohrejeme ghí a opražíme na ňom horčičné semienko, cesnak, kardamón. Semienko necháme prasknúť a toto vlejeme spolu s ghí do polievky; premiešame a osolíme.



5 minút prevaríme, odstavíme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Kto má rád ozdobí koriandrovou vňaťou.