sobota 25. augusta 2012

Pulao s cícerom / Rice with chickpeas

Pulao s cicerom



ČO POTREBUJETE (na 1-2 porcie):

1 lyžica ghee
1 ázijský sušený bobkový list
3 klinčeky 
kúštik škorice
3 zelené kardamómové toboľky 
1/3 lyžičky rímskej rasce
1 menšia červená cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
100ml ryže Basmati
250ml vody (alebo podľa potreby)
soľ
1 lyžička citrónovej šťavy 
nesolené kešu orechy na ozdobu


Pulao s cicerom



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušený cícer si na noc namočíme. Ráno ho prepláchneme a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme dostatkom vody a varíme asi 15 minút od kedy začne hrniec syčať.

Ryžu si na 30 minút namočíme vo vode. Potom prepláchneme a odložíme bokom scedenú do ďalšieho použitia.

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme bobkový list, klinčeky, škoricu, rímsku rascu a kardamóm. Koreniny necháme rozvoňať. Potom pridáme cibuľu a cesnak a restujeme na miernom ohni do mäkka.

Pulao s cicerom


Pridáme uvarený a scedený cícer a ryžu. Chvíľku restujeme, premiešavame.

Pulao s cicerom


Všetko zalejeme vodou, osolíme a pridáme šťavu z citróna. Vodu privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a ryžu dusíme asi 10-15 minút domäkka.

Pulao s cicerom


Môžeme podávať samotné, ozdobené s opečenými kešu orechami alebo s obľúbeným šalátom, s pappadmi.

Pulao s cicerom

utorok 21. augusta 2012

Dal s karfiolom / Dal with cauliflower




ČO POTREBUJETE:

200ml Toor dal
asi 800ml vody

1 lyžica ghí
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
niekoľko ružičiek karfiola; rozrobené na malé kúsky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 paradajka; pokrájaná nadrobno
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Zalejeme ho 800ml vody a dáme variť. Varíme na miernom ohni domäkka.

V druhom hrnci zatiaľ zohrejeme ghí a pridáme horčičné semienko, necháme ho prasknúť. Potom pridáme karí lístky a necháme ich tiež prasknúť.

1


Ďalej pridáme kúsky karfiola a na silnom ohni opečieme dohnedkava. Oheň zmiernime, pridáme kurkumu, čili korenie, nakrájanú paradajku a premiešame.

2


Karfiol troška podlejeme a v zakrytom hrnci dusíme domäkka.

3


Keď je karfiol mäkký, prelejeme k nemu uvarený toor dal, solíme, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

4


Podávame s dusenou ryžou.




nedeľa 19. augusta 2012

Hrášovo - kukuricové karí

Hraskovo - kukuricove kari



ČO POTREBUJETE:

250ml mrazeného hrášku
150ml mrazenej kukurice
olej
2 sušené červené kašmírske chilli papričky
2 lyžice koriandrových semien
voda
2 veľké červené cibule
2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite obe suroviny čerstvé a nastrúhajte)
1/4 lyžičy mletej kurkumy
150ml kokosového mlieka
1/3 lyžičky garam masala
soľ

na záverečnú Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístočkov


Hraskovo - kukuricove kari



AKO POSTUPOVAŤ:

V menšom hrnci zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme koriandrové semená a sušené chilli papričky. Popražíme na silnom ohni do hnedkava, ale dajte pozor, aby nezhoreli. Opražené dáme na tanierik trocha vychládnuť.

0


Vychládnuté dáme do mixéra/mlynčeka a s asi 1 lyžicou vody rozmixujeme na hustú pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1


Vo väčšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a na silnom ohni ju pražíme do mäkka. Potom pridáme nakrájané paradajky a cesnakovo - zázvorovú pastu a na silnom ohni restujeme, kým sa paradajky nerozpadávajú.

2


Aj túto zmes, keď troška vychládne rozmixujeme na kašu, ale bez pridávania vody. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

3


Ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu a paradajky dáme na oheň. Pridáme hrach a kukuricu a zalejeme vodou len toľko, aby boli pod hladinou. Privedieme k varu, pridáme kurkumu a varíme na stredne silnom ohni 2 minúty.

4


Potom pridáme rozmixované koriandrové semienka s chilli papričkami a premiešame. Necháme minútku variť. Ďalej pridáme cibuľovo-paradajkovú zmes, premiešame a znova asi 2 minúty varíme.

5


Pridáme kokosové mlieko, soľ a garam masala. Premiešame a necháme variť ďalšie 2 minúty.

6


Zatiaľ si pripravíme Tadka. V menšom hrnci (ktorý ste použili, na opraženie koriandrových semien a chilli), si zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť. Pridáme karí lístočky a necháme prasknúť. Toto spolu s ghee vylejeme do karí (pekne vám to zasyčí). Premiešame, karí necháme v zakrytom hrnci 10 minút postáť.

7


Podávame s dusenou ryžou a vypraženými Pappadum plackami.



Hraskovo - kukuricove kari

štvrtok 16. augusta 2012

Aloo Gobi s Panch Phoron / Aloo gobi with panch phoron





ČO POTREBUJETE:

1 lyžicu ghee
1 plná lyžička Panch phoron 
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty

malý karfiol
2 zemiaky; ošúpané a pokrájané
trocha vody na podliatie 

soľ
1/3 - 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate 





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme koreniacu zmes panch phoron a necháme korenie rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku opekáme, premiešavame, aby neprihorela.



Pridáme karfiolové ružičky, zemiaky a minútku opekáme, premiešavame. Pridáme troška vody (nie veľa) a zakryté na miernom ohni dusíme domäkka. Treba kontrolovať, aby nám to neprihorelo. Občas premiešame. 



Keď sú karfiol a zemiaky mäkké (voda sa musí vypariť), pridáme soľ a kašmírske chilli korenie. Premiešame, prehrejeme a nakoniec vmiešame koriandrovú vňať.




Môžeme podávať ako prílohu k dusenej ryži a Dalu ale s Chapati.

Tamatar Chawal (ryža s paradajkami) / Tomato rice


22tamatar rice 027



ČO POTREBUJETE:

asi 400ml uvarenej ryže

1 lyžica ghee alebo olej
1/2 lyžičky horčičného semienka
1/4 lyžičky asafoetida
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty

1 lyžica chana dal
1 lyžica urid dal
1 lyžica kešu orechov

3 paradajky
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

hrsť čerstvej koriandrovej vňate


22tamatar rice 034



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu použijeme zo dňa pred tým čo zostala, alebo si ju uvaríme deň vopred. Na noc dáme do chladničky. 

V hrnci si zohrejeme ghee alebo olej. Pridáme horčičné semienka a necháme prasknúť. Potom pridáme asafoetida, chana dal, urid dal a kešu. Opekáme, kým nezmenia farbu.

Potom pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, karí lístky a chilli papričku a znova chvíľu restujeme. 

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. 

Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a soľ a restujeme domäkka. 

Potom pridáme kurkumu a kašmírske chilli korenie a premiešame. 

Nakoniec vmiešame predvarenú ryžu, pridáme koriandrovú vňať a ešte dobre premiešame. 

Podávame s papadmi a raitou.