utorok 24. augusta 2010

Zebrový koláč / Zebra cake



ČO POTREBUJETE:

3 vajcia
150g kryštáľového cukru
75ml mlieka
75ml oleja
185g múky (použila som múku Maida) 
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžica kakaa



AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme sneh.

Žĺtka dobre vyšľaháme s cukrom. K žĺtkovej zmesi pridáme mlieko s olejom a premixujeme. Pridáme múku s práškom do pečiva a sódou a vymiešame, už nemixujeme. Nakoniec opatrne zamiešame bielkový sneh do žĺtkovej zmesi.

Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej misky pridáme kakao a zľahka ho vmiešame do cesta.



Tortovú formu (o priemere 19cm) vyložíme papierom na pečenie a trocha vymastíme olejom. Postupne do stredu formy lejeme lyżicou vždy 1 plnú lyžicu bledého cesta a na bledé cesto do stredu 1 plnú lyžicu tmavého cesta. Toto striedame, až kým obe cestá neminieme. Tak sa nám farebne cestá navrstvia a vytvoríme požadovaný zebrový vzor.



Koláč pečieme v predohriatej rúre na 180st., 40 - 45 minút. Po 25 - 30min ho môžeme nadokryť alobalom, aby sa vrch veľmi nepripiekol. Záleží na tom, ako vám pečie rúra.


nedeľa 22. augusta 2010

Mesiačiky / Mini crescent cakes

Koláčik môjho detstva, ktorý nám pekávala babička D. ♥️





ČO POTREBUJETE:

125g masla na pečenie
125g práškového cukru 
1 plná lyžica kakaa

4 vajcia
125g múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy


na polevu:
300g práškového cukru 
4 lyžice rumu
1/2 lyžičky oleja
(alebo horúcej vody)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske si vyšľaháme bielka na penu.

Do druhej misky dáme zmäknuté maslo, cukor a kakao a mixérom vymiešame do hladka. Po jednom zašľaháme žĺtka. 

Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, sódou a mixérom znova vymiešame do hladka. Do cesta zľahka vmiešame bielka.

Formu vymastíme olejom a poprášime múkou. Cesto do formy rozotrieme a vrch uhladíme.

Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme asi 30min.



Zatiaľ si pripravíme polevu. V miske vymiešame mixérom cukor s rumom (alebo s vodou) a olejom. 



Polevu vylejeme na ešte teplý koláč a necháme to všetko poriadne vychládnuť a polevu zatuhnúť. (Keď babička robila polevu s vodou, koláč pod polevou natrela tenkou vrstvou kyselšieho džemu.)



A aby som zachovala tradíciu, krájala som kruhovým vykrajovátkom (na cookies), tak aby nám vznikali mesiačiky.


sobota 21. augusta 2010

Krava, ktorá mlieko dáva a zabúda chodiť domov / A cow that gives milk and forgets to go home

11100_5063


Kým sme bývali v domčeku prvé tri roky, každé ráno mi náš starý muž, ktorého naša prvá dcérka volala Matinya, nosil čerstvé kravské mlieko od ich kravky, ktorú chovali jeho synovia. Mliečko bolo husté a kvalitné a dnes ľutujem, že som vtedy nevedela vyrábať veci ako jogurt, paneer a tvaroh, pretože by som ho určite dokázala oveľa lepšie zužitkovať.

Hneď ako som ráno o 7 počula hrkot na okne, vedela som, že už tam čaká plechový kýblik. Bolo ho treba hneď zobrať, inak do neho buď naliezli mravce alebo mlieko zosmradlo v tom horku. Slniečku bolo celkom jedno, či je ráno alebo obed, pálilo hneď ako vykuklo.

Jedno ráno načúvam a stále bolo ticho. K obedu prišiel aj manžel domov, tak som mu hneď povedala, že mlieko nebolo ráno na okne a celý deň som starého muža nevidela, či nie je chorý. Poobede starý muž prišiel a povedal, že mlieko možno nebude pár dní, lebo krava im odišla včera na pašu a nevrátila sa a nevedia, kedy príde domov. V tom momente mi to bolo také smiešne 🤭 a uvedomila som si, prečo je toľko kráv po cestách. Pasú sa asi samé, aj domov trafia samé, len občas je to o pár dní neskôr 😃

Od vtedy vždy keď mlieko nebolo, vedela som  prečo. Lebo krava domov neprišla.


11100_5062

nedeľa 15. augusta 2010

Penne s kuracím mäsom v smotanovo-žĺtkovej omáčke / Penne with chicken in a creamy egg yolk sauce



ČO POTREBUJETE:

300ml hrnček menších penne
3 kuracie stehná s kĺbom 
100ml sladkej smotany
1 žĺtok 
olej
soľ
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka mletého muškátového orieška 
voda
čerstvá pažítka alebo zelená časť jarnej cibuľky 
tvrdý syr (Parmezán, Grana padano - podľa vlastného výberu)



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame smotanu, žĺtok a paradajkový sosík.



Vo woku rozohrejeme olej a vložíme očistené kuracie mäso, ktoré sme odrezali zo stehien a kĺbov. Opekáme, kým sa nezatiahne.



Pridáme soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok.



Podlejeme trochou vody a varíme zakryté na miernom ohni 20 minút.



Potom pridáme smotanovo-žĺtkovú zmes, premiešame a dusíme 5 minút zakryté.



Pridáme čerstvú pažítku (alebo zelenú časť jarných cibuliek), premiešame a hneď odstavíme z ohňa.



Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, premiešame, zakryjeme a necháme syr roztopiť 5 minút, ale už nevaríme.



Penne uvaríme podľa návodu na obale.

Sparený Amaranth (Totakura) alebo čerstvý špenát

11100_5676



ČO POTREBUJETE:

viazanicča Amaranthu alebo špenátu


15ks karí lístkov 
1 zelená chilli paprička 
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžica channa dal
1 väčšia cibuľa 
kúsok čerstvého zázvoru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka soli
1/2 lyžice ghee



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričku.




Hneď ako lístky prasknú pridáme horčičné semienko a channa dal. Počkáme, kým praskne horčičné semienko.




Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezosklovatie.




Potom pridáme nadrobno nakrájaný zázvor (alebo ho môžete postrúhať).




Pridáme kurkumu a premiešame.




Pridáme nakrájaný Amaranth alebo špenatové listy, pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme; najlepšie je to zakryť hlbším plechovým tanierom, do ktorého sa naleje voda a vňať sa tak uparí. 2 minútky necháme prehriať.




Pridáme mleté čierne korenie, premiešame, chvíľočku prehrejeme, odstavíme z ohňa a prikryté necháme 5 minút odležať v teple.




Podávame ako prílohu k dusenej ryži a karí.