Mojej staršej dcérke (druháčke) sa začalo obdobie koncoročných písomiek v škole. V Indii sa školský rok končí koncom apríla a nový začína v polovici júna, pretože máj, jún je vrchol najhorúcejšieho obdobia v roku - indické leto. Medzi písomkami majú vždy pár dní voľno, aby sa mohli doučiť ešte čo treba a každý deň majú písomku len z jedného predmetu. Strávi tak v škole len 2 hodinky (toľko majú čas na písanie) a tým pádom nepotrebuje so sebou mať teplý obed. A tak som jej na povzbudenie na dnes vymyslela mafinky, aby sa mohla podeliť aj so spolužiakmi, naplnili trošku brušká a aj si zamaškrtili po 2-hodinovom namáhaní si hlavičiek.
V jednej miske zmiešame suché suroviny. V druhej miske zmiešame mokré suroviny a nakoniec oboje zmiešame dokopy. Pri mafinoch platí pravidlo, "nemiešať príliš poctivo".
Mafinovú formu si vymastíme olejom a naplníme do 2/3 cestom.
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a mafinky pečieme 25-30 minút. Necháme dobre vychládnuť a až potom vyberieme z formy. Ak vyberáte mafiny ešte teplé, obyčajne sa "zlomia".
ČO POTREBUJETE (na 12 malých ks):
150ml hladkej múky
(použila som múku Maida)
100ml kokosovej múčky
150ml práškového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
štipka jedlej sódy
štipka soli
1 plná lyžica kakaa
100ml oleja
(alebo 100ml roztopeného masla; sú tak menej mastné)
100ml hustej sladkej smotany
(alebo 100 ml bieleho nesladeného jogurtu)
2 vajíčka
AKO POSTUPOVAŤ:
V jednej miske zmiešame suché suroviny. V druhej miske zmiešame mokré suroviny a nakoniec oboje zmiešame dokopy. Pri mafinoch platí pravidlo, "nemiešať príliš poctivo".
Mafinovú formu si vymastíme olejom a naplníme do 2/3 cestom.
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a mafinky pečieme 25-30 minút. Necháme dobre vychládnuť a až potom vyberieme z formy. Ak vyberáte mafiny ešte teplé, obyčajne sa "zlomia".
(fotky som vymenila za novšie - krajšie, toto je mladšia dcérka-teraz prváčka a fotka je urobená 22.júna 2014) |
Sú šťavnaté, mäkkučké a chutnala aj pani učiteľka, ktorá si vypýtala aj recept 😉