utorok 2. augusta 2011

Vajíčkovo zeleninový šalát / Eggs and veggies salad




ČO POTREBUJETE:

4 vajíčka uvarené natvrdo
3 stredne veľké rajčiny
1/2 väčšej zelenej mäsitej papriky
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie 
nastrúhaný syr
troška olivového oleja
(soliť netreba, syr je dosť slaný)





AKO POSTUPOVAŤ:

Všetko pokrájame nadrobno, pridáme ostatné suroviny a zmiešame v miske. Šalát je najlepší čerstvý.



pondelok 1. augusta 2011

Uhorkovo-paradajkový šalát s kokosom / Cucumber and tomato salad with coconut


11IMG_4332



ČO POTREBUJETE:

1 šalátová uhorka
2 stredne veľké paradajky
soľ
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie
cerstvy struhany kokos



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku ošúpeme a pokrájame na kocky. Paradajky tiež pokrájame nadrobno a pridáme k uhorke do misky. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, šťavu z limetky a dobre premiešame. Nakoniec posypeme čerstvým strúhaným kokosom a dobre premiešame. Necháme odležať aspoň 30 minút v chladničke.

nedeľa 31. júla 2011

Beetroot thoran (cvikľa s kokosom) / Beetroot with coconut

 


ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká cvikľa
voda

olej rastlinný
1/2 lyžičky Urid dal
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
soľ

1/2 lyžičky Garam masala
niekoľko lístkov mäty
čerstvý strúhaný kokos





AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu umyjeme a dáme do tlakového hrnca. Nalejem toľko vody, aby bola ponorená. Hrniec uzavrieme a dáme variť. Keď začne unikať para, cvikľu v ňom povaríme 10-15 minút, záleží na tom, aká je cvikľa veľká. Potom oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť. Neotvárajte hrniec nasilu, aby vám nevybuchol do tváre! 

Potom cvikľu vyberieme a necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú ošúpeme a pokrájame na maličké kocky.



Lístky mäty umyjeme. 



V panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme rímsku rascu, chilli papričku a urid dal. Minútku na mierno opekáme, premiešavame. Potom pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť. 



Pridáme nakrájanú cvikľu, soľ, garam masala a premiešame. Zakryté 5 minút podusíme na miernom ohni. 



Hrniec odstavíme z ohňa, primiešame lístky mäty a nastrúhaný čerstvý kokos. 



Takto upravenú cvikľu môžete jesť aj len s Chapati alebo ju môžete jesť ako prílohu k mäsu alebo karí a ryži







piatok 29. júla 2011

Dusená paprika s kokosom / Capsicum with coconut



Dusena paprika s kokosom



ČO POTREBUJETE:

olej
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia červená cibuľa
1 zelená mäsitá paprika
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 paradajka
čerstvý strúhaný kokos




AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienka a karí lístky, necháme ich vypraskať. Potom pridáme kurkumu. 

1


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju domäkka.

2


Pridáme nakrájanú papriku, soľ a kašmírske chilli korenie a zakryté na miernom ohni dusíme papriku asi 5min. (Nepridávajte vodu.) 

3


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a dodusíme papriku spolu s paradajkou 3min. 

4


Hotové jedlo posypeme čerstvým strúhaným kokosom, premiešame a prehrejeme. 

5

štvrtok 28. júla 2011

Kala chana karí (Kokosové karí s hnedým cícerom) / Curry with brown chickpeas and fresh coconut


Kala chana kari



ČO POTREBUJETE:

200ml hnedého sušeného cícera (kala chana)
voda podľa potreby

1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 plná lyžička koriandrových semien

olej
2 väčšie červené cibule
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 väčšia paradajka
1 lyžička jaggery (palmového cukru)
1/2 lyžičky kasmírskeho chilli korenia
soľ

1 lyžička garam masala 
1 lyžička šťavy z citróna 


Kala chana kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme do vody. Ráno vymeníme vodu a v tlakovom hrnci ho uvaríme domäkka.

Na suchej panvici na miernom ohni si opečieme rímsku rascu a koriander. Počkáme až obe korenia uvoľnia vôňu a troška zmenia farbu. Potom ich nasypeme do misky, nenechávame ich na horúcej panvici, lebo by pokračovali v opekaní a mohli by prihorieť, aj keď by už boli odložené z ohňa. Vychládnuté podrvíme na práškové korenie.

1



V druhej panvici zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Na miernom ohni opečieme cibuľu do mäkka. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a opekáme, kým nezanikne jej surová vôňa.

2



Potom pridáme nakrájanú paradajku, strúhaný kokos a jaggery. Opekáme a občas premiešame, až kým kokos trocha nezhnedne a rajčiny sa musia ropadnúť.

3


4



Pridáme pripravenú koreniacu zmes z rímskej rasce a koriandru, kašmírske chilli korenie, premiešame a odstavíme z ohna. Zmes necháme vychládnuť trocha.

5



Vychládnutú zmes dáme do mixéra a pridáme vodu...

6



... vymixujeme na pastu, ktorú dáme naspäť do hrnca. Toto je základ karí.

7



Pridáme uvarený cícer a soľ, ak treba pridáme trocha vody (karí nesmie byť príliš vodové, skôr hustejšie)...

8



... karí privedieme k varu. Pridáme garam masala a premiešame.

9



Pridáme šťavu z citróna...

10



... 5 minút karí povaríme a odstavíme z ohňa. Do hotového primiešame nasekanú koriandrovú vňať, hrniet prikryjeme a karí necháme 10 minút postáť.

11


Podávame s ryžou alebo s plackami ako Chapati, Bhatura, Kulcha.


Kala chana kari


streda 27. júla 2011

Kokosovo uhorkový šalát / Coconut cucumber salad




ČO POTREBUJETE:

šalátovú uhorku
soľ

na Tadka:
olej (kokosový alebo rastlinný)




AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku okrájame zo šupky, v strede zrniečka vyrežeme preč a pokrájame ju na malé kocky, ktoré dáme do misky. Pridáme soľ a čersvtvý strúhaný kokos.

Urobíme si Tadka. Zohrejeme trošku oleja v malom hrnci. Keď je dosť horúci, vhodíme horčičné semienka a karí lístočky a hneď zmiernime oheň; pozor oboje "striela", keď sa dotkne horúceho oleja. Necháme karí lístočky vypraskať a potom všetko pridáme k uhorke a kokosu.

Šalát dobre premiešame a uložíme na 30 minút do chladničky.