ČO POTREBUJETE (na 4ks):
250ml múky (použila som Maida)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
1 lyžička černušky siatej (kalonji)
1/3 lyžičky soli
asi 100ml teplého mlieka
1 lyžica Ghee
1 plná lyžica bieleho jogurtu - Dahi
na potretie:
maslo
cesnak
AKO POSTUPOVAŤ:
Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, semienka černušky a sušené droždie. Všetko spolu zamiešame.
V malom hrnci si zohrejeme mlieko a ghee tak, aby boli teplé, nie horúce. Toto prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, treba ho vytiahnuť vopred z chladničky, aby mal izbovú teplotu). Vymiesime elastické, nelepivé cesto. Múkou podsýpame podľa potreby, keď miesime cesto. Vymiesené cesto uložíme do misky, misku zakryjeme a cesto necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
Po vykysnutí ho znova rukou premiesime, rozdelíme na rovnaké časti a vymodelujeme guľôčky. Postupne si ich vyvaľkáme na tenké placky, ale nie príliš tenké, inak pri pečení stvrdnú. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar.
Najlepšie je piecť naan v tradičnej peci tandoor, ale poslúži aj klasická rúra.
Rúru si predohrejeme na 230st. spolu s plechom, na ktorom budeme naan piecť. Na horúci plech dáme vyvaľkané naany, plech vložíme do rúry a pečieme 8-10min. Netreba ich obracať, stačí piecť z jednej strany. Odporúčam striehnuť pri rúre, aby vám nezhoreli.
Kým sa naan pečie, roztopíme si maslo, do ktorého nastrúhame čerstvý cesnak a ten v masle chvíľku restujeme.
Hotový naan potrieme cesnakovým maslom a utierkou zakryjeme, aby zmäkol a nevychládol, kým dopečieme ostatné.
Podávame čerstvé.