ČO POTREBUJETE:
6 stredné veľkých zemiakov
200ml mrazeného hrášku
2 lyžice ghí (alebo oleja)
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 veľká červená cibuľa
1 malá paradajka
soľ
1/3 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/3 lyžičky mletého koriandru
200ml vody
1/2 lyžičky garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
V hlbokej panvici zohrejem ghí, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, ktorú necháme prasknúť. Potom pridáme kurkumu a zamiešame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým cibuľa trocha nezhnedne, asi 10-15 minút. Treba ju často premiešať. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, mletý koriander a kašmírske čili korenie a poriadne premiešame. Panvicu zakryjeme, na miernom ohni cibuľu a paradajku dusíme 5 minút.
Potom pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky, rozmrazený hrášok, soľ a 200ml vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a zemiaky s hráškom varíme asi 20 minút, domäkka. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, poriadne premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Panvicu prikryjeme a aloo matar necháme odpočívať 10 minút.
Podávame s plackami Čapati.
🥔 🥔 🥔
Tu som pridala viac chilli korenia.
A ak vám zmes zostane, môžete ju jednoducho použiť na náplň do sendvičov. V Indii to nie je nič nové ani zvláštne. Sendvič naplnený zemiakmi je pouličná klasika hlavne v Mumbai. Ja som len pridala plátok syra a hotový sendvič som potrela maslom.