Dnes som sa konečne odhodlala na tento recept. Odrádzal ma tým, že sa mi zdal zložitý na prípravu. Opak bol pravdou. Potrebuje len malé predprípravy a potom už to ide dokopy takou rýchlosťou, že sa už neviete dočkať obeda 😋 Recept mám od šéfkuchára (Umang Datta), ktorý sa podelil aj o recept na pravé Makhani. Ráno som ho ešte stihla na "fejsbuku" skonzultovať ohľadom pár detailov a potom som sa pustila do varenia...
ČO POTREBUJETE:
na kofty:
200g paneeru
1 stredne veľký zemiak; uvarený v šupke
mletý zelený kardamóm
1 lyžica kukuričného škrobu (nemusí byť)
soľ
sušené marhule (namočiť aspoň na 1 hodinu do vody)
(ako náplň miesto marhulí sa môžu použiť aj hrozienka)
(ako náplň miesto marhulí sa môžu použiť aj hrozienka)
kešu orechy
kukuričný škrob na obaľovanie
olej na vyprážanie
na omáčku:
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
olej
50g kešu orechov (vopred 10 minút povariť vo vode)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 plochá lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
soľ
2 plné lyžice sladkej smotany
niekoľko blizien šafránu
voda podľa potreby na upravenie hustoty omáčky
AKO POSTUPOVAŤ:
kofty:
Sušené marhule si na hodinku namočíme vo vode. Potom konček odkrojíme a nožíkom urobíme kapsičku. Do každej vložíme kešu orech a odložíme si ich bokom až do ďalšieho použitia v recepte.
Paneer vidličkou v miske rozdrvíme na drobnučko. Pridáme soľ, mletý kardamóm, kukuričný škrob (robila som kofty už aj bez škrobu a nerozpadli sa, takže ho môžete aj vynechať)...
.... zemiak uvarený v šupke, ošúpaný a nastrúhaný najemno. Vareškou (alebo rukou) sformujeme cesto.
Cesto rozdelíme na rovnaké časti. Do dlane si urobíme z jednej časti hrubšiu placku, vložíme marhuľu s orechom a tú cestom obalíme. Vytvarujeme guľôčku. Postupne si takto urobíme všetky kofty. Potom ich obalíme v kukuričnej múčke (maizene).
Vo kadhai rozpálime olej (kofty musia byť napoly ponorené pri vyprážaní. Olej musí byť poriadne horúci, keď vložíme kofty, aby sa varili v ňom. Keď je olej horúci, vložíme opatrne kofty a nemiešame, aby sme ich neporušili a nerozpadli sa. Necháme ich chvíľku smažiť a olej cez ne pomocou lyžice prelievame. Po chvíľke ich obrátime. Keď sa ich povrch zatiahne, môžete ich preguľovať v oleji, až kým nie sú vypražené do hneda. Vypražené kofty vyberieme a uložíme na savé kuchynské papierové obrúsky. Odložíme si ich bokom, kym si pripravíme omáčku.
omáčka:
V kadhai zohrejeme olej, pridáme cibuľu pokrájanú na polkolieska a popražíme na miernom ohni, kým nie je priesvitná. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme. Premiešavame. Pridáme garam masala, kašmírske chilli korenie, soľ a senovku grécku, minútku premiešavame.
Potom pridáme nakrájané paradajky a restujeme domäkka. Pridáme kešu orechy, ktoré sme si predvarili a ešte 2 minútky restujeme. Zmes odložíme z ohňa a necháme troška vychládnuť.
Pripravenú zmes vymixujeme s asi 200ml vody na hustú omáčku, ktorú vrátime do kadhai a privedieme k varu. Ohen zmiernime (bude to pekne bublať a prskať... ako hovorím ja "papulovať" 😛
♡ ♡ ♡
Pridáme sladkú smotanu a premiešame. Teraz by som mala pridať niekoľko blizien šafránu, ale nemala som. Ak máte, pridajte ich teraz.
Ak treba omáčku trošku zriediť, pridajte po troškách vriacu vodu a premiešajte. Omáčka však musí byť hustá.
♡ ♡ ♡
Nakoniec vložíme kofty, zľahka premiešame, odstavíme z ohňa a na 10 minút prikryjeme a necháme odležať.
Malai Kofta mám najradšej s Naanom, ale môžete si urobiť aj Puri, Chapati alebo Paratha. Keď Malai Kofta karí servírujete, môžete ho ešte posypať troškou nadrobeného paneeru alebo v reštauráciách používajú aj nastrúhaný syr.
Kofty sa po vypražení môžu aj zmraziť a keď ich budete potrebovať, vybrať z mrazničky, nechať povoliť a zohriať v rúre. Také zohriate potom vložiť do čerstvo urobenej omáčky.