piatok 5. júla 2013

Hubová masala s jarnou cibuľkou / Mushroom masala with spring onions


22hubova masala s jarnou cibulkou 032



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
 
3 veľké červené cibule
2 strúčiky cesnaku
1 veľká paradajka
ghee
hrsť nesolených kešu orechov
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
1/3 lyžičky mletého pálivého čili korenia
troška vody
2-3 lyžice sladkej smotany
zelená časť jarných cibuliek


22hubova masala s jarnou cibulkou 023



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy na pol hodinu namočíme vo vode. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 006


V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme nakrájané 2 cibule a cesnak a restujeme do hnedkava. Pridáme nakrájanú paradajku a znova restujeme, až kým paradajka nie je mäkká. Túto zmes necháme trocha vychladnúť. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 008


Potom ju rozmixujeme s troškou vody z kešu orechov. Pridáme k zmesi kešu orechy a znova vymixujeme na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.  

22hubova masala s jarnou cibulkou 009


V tom istom hrnci znova zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 011


Potom pridáme 1 nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na silnom ohni do hnedkava. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 012

22hubova masala s jarnou cibulkou 013


Potom pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny, soľ a na silnom ohni ich 2 minúty opekáme. Potom oheň zmiernime a 8 minút dusíme (bez podlievania) pod pokrievkou. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 014


Pridáme kurkumu, čili korenie, garam masala a premiešame. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 015


Ďalej pridáme pripravenú pastu, troška vody... 

22hubova masala s jarnou cibulkou 016


... sladkú smotanu, dobre premiešame a privedieme do varu. Oheň zmiernime a 2 minúty povaríme. Treba to premiešavať, aby nám to neprihorelo a ak by bola masala príliš hustá, môžeme pridať ešte troška vody. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 018


Do hotového jedla zamiešame nadrobno nakrájanú zelenú časť jarných cibuliek. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 019


Podávame s plackami, napríklad: Čapati, Paratha, Naan, Kulcha.

pondelok 1. júla 2013

Gobi Matar ki subzi (karfiol s hrachom)





ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol

1 lyžica ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelenú čili papričku
štipka asafoetida
1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku
1/2 lyžičku čerstvého strúhaného zázvoru

soľ
troška vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kasmírskeho mletého čili korenia
veľká hrsť mrazeného hrachu
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol opláchneme a rozrobíme na úplne malilinké ružičky. Aj hlúby pokrájame nadrobno.

22gobi matar 001


V hrnci poriadne zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu a čili papričku. Rascu necháme prasknúť. Pridáme asafoetida, strúhaný cesnak a zázvor a chvíľku restujeme na miernom ohni.


22gobi matar 006


Potom pridáme nakrájaný karfiol, soľ, kurkumu, čili korenie a trošička podlejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a dusíme 10 minút.



Potom pridáme hrach, garam masala, premiešame a dodusíme ďalších 5 minút.


Do hotového jedla zamiešame čerstvú koriandrovú vňať.

22gobi matar 011


Podávame s plackami Čapati.




sobota 29. júna 2013

Karí z mungo fazuliek / Green moong dal curry





ČO POTREBUJETE:

100ml suchých mungo fazuliek
vodu na ich namočenie

1 lyžica ghee
1 lyžička tmavého horčičného semienka 
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička 

1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty 
(alebo čerstvý cesnak aj zázvor, oboje nastrúhajte a použite 1/2 lyžičky z každého)

2 stredne veľké paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru 
soľ

voda podľa potreby 

šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

Mungo fazuľky si asi na 3 - 4 hodiny namočíme vo vode. 



Zatiaľ si pripravíme paradajkové pyré. Paradajky umyjeme a jednoducho rozmixujeme.



Do hrnca dáme zohriať ghee. Pridáme horčičné semienka,  rímsku rascu a karí lístky a necháme ich puknúť. Pridáme zelenú chilli papriĉku (vcelku len narezanú pozdĺžne alebo nakrájanú nadrobno, čím bude karí pálivejšie).



Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme domäkka. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.



Pridáme rozmixované paradajky a pod pokrievkou dusíme 10min.



Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu, mletý koriander, garam masala a 2min restujeme.



Pridáme premyté a scedené mungo, soľ, zalejeme vodou a varíme domäkka. 



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, prehrejeme.



Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou.

Podávame s ryžou alebo s Chapati, ak karí urobíme trocha hustejšie.


piatok 28. júna 2013

Uhorková voda

V posledných týždňoch nám predpoveď počasia stále sľubuje dážď a dážď neprichádza. Obloha je síce zatiahnutá, ale aj cez mraky k nám prenikajú horúce slnečné lúče a zalieva nás pot. V takomto dusne človek ani nepomyslí na jedlo, ale leje do seba hocičo, čo dúfa, že ho osvieži. Včera som hľadala nejaký osviežujúci nápoj, niečo pre deti a niečo, čo si ľahko pripravím doma. A zaujal ma obrázok vody s uhorkou. 


22IMG_6710


Potrebujete len pitnú vodu, (kocky ľadu - nemusia byt), uhorku, lístky mäty a citrón. Uhorku a citrón poriadne umyjeme. Uhorku nakrájame na tenké kolieska, rovnako citrón. Oboje dáme do džbána s vodou, pridáme prepláchnuté listky mäty a uložíme na noc do chladničky. A potom už len podávame s kockami ľadu, keď sa potrebujeme osviežiť.



22IMG_6717



Oboje, citrón aj uhorky ponúkajú množstvo výživových a zdravotných prínosov. Obsahujú mnoho vitamínov a minerálov. Citrónová šťava je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C a B, fosforu, sacharidov a bielkovín. Citrónová šťava tiež zmierňuje nadúvanie a zápaly. 
Surové, olúpané uhorky obsahujú asi 97 percent vody. Obsahujú tiež bielkoviny, sacharidy, cukor, fruktózu a škrob. Uhorky sú bohaté na draslík a tiež obsahujú fosfor, horčík a vápnik. Z vitamínov sú to vitamín A, beta karotén, vitamín C a luteín. Uhorková šťava zmierňuje zápal slepého čreva. Uhorková šťava pomáha očistiť obličky, zlepšuje stav pokožky a znižuje krvný tlak. Môže sa tiež kombinovať s cviklou a mrkvou.  



22IMG_6719


Baby citrony


Zdroj informácií: 
http://www.livestrong.com/article/248685-what-are-the-benefits-of-lemon-cucumber-juice/

pondelok 24. júna 2013

Aloo Lasuni / Potatoes with garlic

Aloo lasuni sú jednoducho zemiaky s cesnakom. Môžeme podávať s rôznymi plackami a obľúbeným čatní.


22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 032



ČO POTREBUJETE:

6ks stredne veľkých zemiakov
voda na ich uvarenie
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy

2 lyžice ghí
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 sušené červené čili papričky
niekoľko karí lístkov
1 celá hlavička cesnaku


22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 029



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Do hrnca dáme vodu, ktorú osolíme, vložíme zemiaky a pridáme mletú kurkumu. Vodu privedieme do varu a zemiaky na stredne silnom ohni, zakryté varíme asi 8 minút, domäkka. Ale nesmieme ich rozvariť.

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 003


Uvarené zemiaky scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 016


V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, čili papričky, karí lístky, ktoré necháme prasknúť. 

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 018


Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme, kým nezavonia. Neoprážame do hneda. 

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 019


Nakoniec pridáme predvarené zemiaky a dobre všetko premiešame. Opekáme na miernom ohni ešte ďalšiu minútku.


🧄 🧄 🧄

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 034

Cesnak

Allium sativum alebo cesnak. Jeho blízki príbuzní cibuľa, šalotka, pór, pažítka.


22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 011
  

Cesnak je v takmer všetkých kultúrach uznávaný pre svoje liečivé aj kulinárske vlastnosti.


Obsahuje:

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín B-6 - zúčastňuje sa pri tvorbe červených krviniek a protilátok, udržuje zdravú kožu a je dôležitý pre správne trávenie. Znižuje napätie svalov, pôsobí proti kŕčom a močopudne.
  • Vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je pre ľudí ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kostí.
  • Vitamín A -  je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
  • Kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Minerály:
  • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
  • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • horčík je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.
  • zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu.

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 014



Cesnak v kuchyni:

Cesnak je široko používaný po celom svete pre svoju štipľavú chuť ako korenie.

Cesnakové strúčiky sú najpoužívanejšou časťou rastliny. Strúčiky sa v kuchyni používajú surové alebo varené, mimo kuchyne aj na lekárske účely. Majú charakteristickú štipľavú, korenistú chuť, ktorá sa varením zjemní.

Ostatné časti rastliny cesnaku sú tiež jedl
é. Listy a kvety majú jemnejšiu chuť než strúčiky.  

Cesnak je základnou zložkou v mnohých alebo vo väčšine jedál rôznych oblast
í, vrátane východnej Ázie, južnej Ázie, juhovýchodnej Ázie, na Strednom východe, v severnej Afrike, južnej Európe a v niektorých častiach južnej a strednej Ameriky. Chuť sa líši čo do intenzity a arómy s rôznymi metódami varenia. Je často používaný spolu s cibuľou, paradajkami, alebo zázvorom.

Cesnak môže byť použit
ý pre rôzne druhy chleba ako napríklad: cesnakový chlieb, hrianky s cesnakom, Bruschetta, crostini a podobne.

Aj oleje môžu byť s príchuťou cesnaku. Používajú sa pri príprave zeleniny, mäsa, pečiva aj cestovín.

Cesnakový prášok má odlišnú chuť od čerstvého cesnaku. Ak sa používa ako náhrada čerstvého cesnaku, 1/8 lyžičky cesnakového prášku je ekvivalentná jednému strúčiku cesnaku.