piatok 23. apríla 2021
sobota 10. apríla 2021
Kuracia tikka masala / Chicken tikka masala
Zatiaľ čo mnohí ľudia si myslia, že toto jedlo má pôvod v Indii, najpopulárnejší príbeh o pôvode má svoje korene v Škótsku, keď bengálsky šéfkuchár musel v okamihu improvizovať. Dnes ho mnohí považujú za národné jedlo Spojeného kráľovstva. 
Ako teda presne znie príbeh vzniku tohoto jedla? V Glasgowe v roku 1971 sa vodič autobusu po službe zastavil v miestnej indickej reštaurácii na tanier kuracieho karí. Šéfkuchár Ali Ahmed Aslam mu priniesol jedlo, ale vodič autobusu bol nespokojný a vrátil ho, pretože bolo vraj príliš suché.
Ali v tom momente musel improvizovať a použiť, čo mal po ruke. Vzal teda hustejšiu krémovú paradajkovú polievku, ktorú práve mal po ruke a použil ju na zvlhčenie jedla. Vodičovi tak chutilo, že sa k nemu pravidelne roky vracal a privádzal svojich priateľov a rodinu, aby tiež ochutnali Aliho nové jedlo. Tak sa zrodila kuracia tikka masala.
štvrtok 1. apríla 2021
sobota 20. marca 2021
streda 17. marca 2021
utorok 16. marca 2021
nedeľa 14. marca 2021
Ázijský bobkový list (tej patta)
  Cinnamomum tamala, indický/ázijský bobkový list, tiež známy ako tej patta, tejapatta, malabarský list, indická kôra, indická kasia alebo malabathrum, je to strom z čeľade Lauraceae, ktorý pochádza z Indie, Bangladéša, Nepálu, Bhutánu a Číny. 
Dostať ho ako zelené alebo hnedé sušené listy, ktoré sú veľmi aromatické. Bežne sa používa v jedlách ako napr. Biryani, Pulao (teda jedlá, kde hlavnou surovinou je ryža), rôzne karí, polievky, pri varení strukovín a aj do čaju/odvaru (pomáha pri bolestiach hlavy, migréne). 
piatok 12. marca 2021
Prihlásiť na odber:
Komentáre (Atom)






