pondelok 27. júna 2011

Cibuľové Bhaji / Onion bhaji

Cibuľové bhaji sa predáva v Indii bežne na ulici, väčšinou zabalené do novín; dostať ho všade. Každý ho robí po svojom.... základom je múka Besan, cibuľa, soľ a voda. Koreniny sa obmieňajú (kurkuma, mletý koriander, mleté čierne korenie, ajwain, nakrájané chilli papričky...) podľa toho, čo kto má rád. Cibuľové bhaji bežne doma nerobím, ale vždy keď začne monzún a vonku pekne vytrvalo prsí, tak neodoláme tomu domácemu. A keďž nám už dva dni s prestávkami prší, mračí sa a vzduch sa začal konečne "hýbať", dnes som robila bhaji.




Ja sa vždy strácam v tom, či je to Bhaji, Pakorra alebo Bajji.... podľa všetkého názov Bhaji sa používa skôr na juhu Indie a názov Pakorra (Pakoda) skôr na severe, ale v podstate je to to isté. Bajji je ostatná zelenina ako zemiaky, plantainy a iné, tiež hlboko pražené v cestíčku z cícerovej múky a korenín.


5879911244_46ee0bcafc_z



Cibuľové Bhaji



IMG_7915



ČO POTREBUJETE:

3 veľké červené cibule
soľ
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
štipka jedlej sódy
5 plných lyžíc cícerovej múky (besan)
asi 9 lyžíc vlažnej vody (alebo podľa potreby; cibuľa musí byť besanom obalená, nie v cestíčku plávať)
olej na vyprážanie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cibuľu nakrájame na polkolieska, vložíme do misky a rozoberieme prstami. 

1


Pridáme soľ, chilli korenie a sódu. 

2


Ďalej pridáme múku Besan, premiešame prstami. 

3


Nakoniec pridávame po lyžičkách vodu a prstami premiešavame tak, aby sa každý kúsok cibule obalil a bolo to skôr vlhké.

4


V hlbšej panvici (použila som wok) rozpálime olej. Musí ho byť dostatok, aby v ňom cibuľa plávala (musí sa fritovať). Skúsime s kúštičkom cibule, či už je olej dosť horúci - vhodíme kúštik cibule do oleja a ak začne hneď bublať a pražiť sa, môžeme postupne začať pražiť cibuľu. Prstami drobíme cibuľu do oleja. Pražíme na najsilnejšom ohni. 

5


Počas praženia olej cez cibuľu prelievame a cibuľu zľahka prehadzujeme, aby sa nám nezlepila a nezostala v hrci. Pražíme ju dohneda. Hotovú vyberieme na papierové kuchynské obrúsky, aby odsali prebytočný olej. 

6


Cibuľové Bhaji môžete jesť samotné alebo so Zeleným chutney

9 komentárov:

  1. Miška,díky za fotopostup, v jednej reštaurácii u nás túto cibuľku podávajú k steaku a čerstvým šalátom,mňam. Určite si to tu už písala, múka besan - je aká múka, môžem použiť hladkú?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, Besan je cicerova muka, z takeho drobnejsieho cicera. Na Slovensku sa da nahradit Hraskou, ak nemas ani jednu skus pouzit radsej kukuricnu mucku-skrob.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aha, tak skúsim ten škrob. Díky pekne!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem Miska, vyskusam tu v UK s besanom nie je problem maju aj 3kg balenia :-) ten ajwain nepoznam ale pozriem ci to zozeniem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, ten ajwain nemusis davat. Neviem ako sa to vola po slovensky, je to nieco podobne rasci...po anglicky sa to asi vola Carom, Bishop's weed...skus hladat pod tym nazvom. Ale ja to nedavam, robim uplne obycajne len s chilli korenim. Tak nech sa podari a chuti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. čeština postačí? http://www.ajurveda-brno.cz/ucebnice-ajurvedy/zaklady-stravovani-a-pripravy-potravy/koreni/adzvan

      Odstrániť
    2. Ano, uz viem :) http://www.akochutimasala.blogspot.in/2012/05/co-je-to-ajwain.html Ale vdaka za link.

      Odstrániť
  6. Miška a keby som cícer pomlela na kávovom mlynčeku?....dosiahnem efekt, ako na Bahji muku, alebo ta je ešte niečím doplnená?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To by slo, len aby si mlyncek nezavarila....inak tu je navod http://moroccanfood.about.com/od/tipsandtechniques/ht/How-To-Make-Chickpea-Gram-Flour.htm Najprv zomliet v mixery, preosiat a to preosiate znova zomliet v mlynceku na korenie na jemnejsie a znova preosiat.

    OdpovedaťOdstrániť