štvrtok 6. septembra 2012
streda 5. septembra 2012
Krevetové karí / Prawn curry
ČO POTREBUJETE:
500ml misku čerstvých tigrých kreviet
2 lyžice šťavy z citróna alebo limetky
olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
(pre viac pálivé karí použite 1 -2 sušené červené chilli papričky miesto korenia alebo pálivé mleté chilli korenie)
voda podľa potreby
3 klinčeky
kúsok škorice
2 toboľky zeleného kardamómu
1 menšia červená cibuľa
soľ
100ml sladkej smotany
1 rovná lyžička garam masala
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety najprv očistíme, vyberieme črievka a poriadne opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do misky a polejeme šťavou z citróna alebo limetky. Necháme ich odležať 10 minút.
Podávala som s basmati ryžou a krevetami vysmaženými podľa tohto receptu.
pondelok 3. septembra 2012
Dal s klíčkami / Dal with sprouts
ČO POTREBUJETE:
hrsť naklíčenej strukoviny; môžete použiť napríklad naklíčené zelené mungo fazuľky, ja som použila horse gram (neviem slovenský preklad pre túto strukovinu)
olej
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 paradajka
150ml Toor dal
voda podľa potreby
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky garam masala
soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky kalonji
1/2 lyžičky semienok ajwain
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístočkov
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci si zohrejeme trochu oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka. Potom pridáme paradajku a na silnejšom ohni restujeme, kým paradajka nezmäkne.
🥘 🥘 🥘
Ďalej pridáme toor dal, ktorý sme si vopred prepláchli vo vode, kurkumu, garam masala a chilli korenie. Premiešame.
Všetko to zalejeme vodou (asi 400ml) a varíme do mäkka. Toor dal môžeme nechať rozvariť. Karí nesmie byť príliš vodové, skôr ako hustejšia polievka, tak ak by malo príliš veľa vody, jednoducho ju zredukujte varením na silnom ohni bez pokrievky.
🥘 🥘 🥘
Tesne pred dovarením dalu si pripravíme tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme kalonji, ajwain a urid dal a opražíme, aby uvoľnili vôňu. Prihodíme karí lístočky a necháme ich vypraskať. Toto ihneď vylejeme spolu s ghee do dalu a premiešame. Hrniec s dalom teraz odložíme z ohňa.
Pridáme soľ, nasekanú koriandrovú vňať a naklíčenú strukovinu. Premiešame a necháme 10 minút postáť zakryté. Podávame s dusenou ryžou.
sobota 25. augusta 2012
Pulao s cícerom / Chickpea pulao
ČO POTREBUJETE (na 3 - 4 porcie):
olej
2 veľké červené cibule
štipka soli
3 klinčeky
kúsok škorice
1 hnedý kardamóm
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 stredne veľká červená cibuľa
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1/2 lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/2 mletej kurkumy
1/2 mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 lyžička jaggery (alebo cukor)
200ml uvareného cícera (klasického bledého alebo hnedého alebo zeleného)
200ml ryže Basmati (alebo na Pulao)
250ml vody
soľ
1 lyžička citrónovej šťavy
hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Sušený cícer si na noc namočíme. Ráno ho prepláchneme a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme dostatkom vody a varíme asi 15 minút od natlakovania.
Ryžu si na 30 minút namočíme vo vode. Potom prepláchneme a odložíme bokom scedenú do ďalšieho použitia.
Použijeme ďalej tú istú panvicu a olej, ktorý v nej zostal z cibule. Olej zohrejeme, pridáme bobkový list, klinčeky, škoricu, rímsku rascu a kardamómy. Koreniny necháme rozvoňať.
Potom pridáme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni domäkka.
Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.
Potom pridáme všetky mleté koreniny a jaggery a premiešame.
Môžeme podávať s raitou, papadmi alebo ako prílohu, posypané opraženou cibuľou.
utorok 21. augusta 2012
Dal s karfiolom / Dal with cauliflower
ČO POTREBUJETE:
200ml Toor dal
asi 800ml vody
1 lyžica ghí
1/2 lyžičky horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
niekoľko ružičiek karfiola; rozrobené na malé kúsky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 paradajka; pokrájaná nadrobno
soľ
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Zalejeme ho 800ml vody a dáme variť. Varíme na miernom ohni domäkka.
Ďalej pridáme kúsky karfiola a na silnom ohni opečieme dohnedkava. Oheň zmiernime, pridáme kurkumu, čili korenie, nakrájanú paradajku a premiešame.
Karfiol troška podlejeme a v zakrytom hrnci dusíme domäkka.
Keď je karfiol mäkký, prelejeme k nemu uvarený toor dal, solíme, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Podávame s dusenou ryžou.
Prihlásiť na odber:
Komentáre (Atom)



























