sobota 28. augusta 2010

Aloo Paratha / Potato paratha

Sú to výborne placky plnené zemiakovou zmesou. Moje deti ich milujú a všetci cudzinci, čo tieto placky v Indii ochutnajú ich nevedia vynachváliť. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.




ČO POTREBUJETE 
(na 6 - 7ks, záleží na veľkosti hrnčeka a aké veľké parathas si urobíme):

cesto:
1 a 1/2 hrnčeka múky Maida; hladká múka (hrnček = 250ml)
soľ
2 lyžice ghí (alebo rozpusteného masla)
vlažná voda podľa potreby

náplň:
3 stredné veľké zemiaky uvarené v šupke
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky Amchoor (sušeného manga); alebo nahradiť šťavou z citróna
1/2 lyžičky Garam masala




AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto, potrieme ho olejom a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou. 



V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.



Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 6-tim guľôčkam cesta 6 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta. 


Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na tenkú placku (môžete ju aj prácou dlaní a prstov roztlačiť na placku, nie príliš tenkú, aby sa vám kvôli náplni neroztrhla). Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov. 

Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku. 

Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole. 



Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda. Občas ju čistou utierkou pritlačíme o panvicu kým sa opeká. 



Po miernom opečení z oboch strán potrieme jednu stranu s ghee, obrátime, potrieme druhú stranu s ghee, obrátime a po chvíľkach obraciame a dopečieme.

Hotovú placku preložíme na tanier, uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká. Pokračujeme so zbytkom cesta a plnky.


Sú to výborne raňajky, desiata či olovrant pre deti. Podávame s čatní alebo dahi (bielym jogurtom). 





Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.

utorok 24. augusta 2010

Focaccia




ČO POTREBUJETE:

250g hladkej múky
200ml teplej vody (nie horúcej)
1 plochá lyžička sušeného droždia
2 lyžice olivového oleja do cesta

olivový olej do pekáča aj na vrch focaccie
soľ (najlepšie hrubozrnná)

(čerstvá bazalka)



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme droždie a zalejeme ho teplou vodou. Dobre premiešame. Postupne pridávame múku, až vypracujeme redšie cesto. Cesto prelejeme troškou olivového oleja, misku tesne uzavrieme a cesto necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Potom ho premiesime, znova tesne misku uzavrieme a necháme kysnúť ďalších 30 minút.



Nakysnuté cesto preložíme na plech (hlbší pekáčik), ktorý dobre vymastíme olejom, prstami ho roztiahneme. Necháme ho 40 minút kysnúť.



Rúru vyhrejeme na 220st.

Vrch foccacie pokvapkáme olivovým olejom a prstami sa do focaccie zabárame, aby sa urobili bubliny. Vrch nakoniec osolíme.



Chlieb pečieme v predohriatej rúre na 220st., 20 - 25 minút (treba si to regulovať podľa toho ako pečie rúra). Hrubšiu focacciu pečieme 30 - 35 minút. (Ak vám rúra zvrchu viac pečie, keď vrch zhnedne prikryte ju papierom na pečenie a dopečte.)

Ozdobíme čerstvou bazalkou.


Zebrový koláč

22IMG_8780



ČO POTREBUJETE:

3 vajcia
150g cukru
75ml mlieka
75ml oleja
185g múky (použila som Maida; je porovnateľná s hladkou00) 
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžica kakaa
1/2 lyžičky vanilkovej arómy (alebo rum)



22IMG_8787



AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme sneh. 
Žĺtka dobre vyšľaháme s cukrom.K žĺtkovej zmesi pridáme mlieko s olejom a premiešame. Pridáme múku s práškom do pečiva a sódou a vymiešame. Nakoniec opatrne zamiešame bielka do žĺtkovej zmesi.

1


Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme vanilkovú arómu (alebo rum), do druhej kakao. Obe premiešame.

22IMG_8774


Formu si vymastíme olejom a vysypeme múkou. Postupne do stredu formy lejeme lyżicou vždy 1 plnú lyžicu bledého cesta a na bledé cesto do stredu 1 plnú lyžicu tmavého cesta. Toto striedame, až kým obe cestá neminieme. Tak sa nám farebne cestá navrstvia a vytvoríme požadovaný vzor.

2


Koláč pečieme v predohriatej rúre na 180st., 25-30 minút.

nedeľa 22. augusta 2010

Mesiačiky / Mini crescent cakes

Koláčik môjho detstva, ktorý nám pekávala babička D. ♥️





ČO POTREBUJETE:

125g masla na pečenie
125g práškového cukru 
1 plná lyžica kakaa

4 vajcia
125g múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy


na polevu:
300g práškového cukru 
4 lyžice rumu
1/2 lyžičky oleja
(alebo horúcej vody)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske si vyšľaháme bielka na penu.

Do druhej misky dáme zmäknuté maslo, cukor a kakao a mixérom vymiešame do hladka. Po jednom zašľaháme žĺtka. 

Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, sódou a mixérom znova vymiešame do hladka. Do cesta zľahka vmiešame bielka.

Formu vymastíme olejom a poprášime múkou. Cesto do formy rozotrieme a vrch uhladíme.

Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme asi 30min.



Zatiaľ si pripravíme polevu. V miske vymiešame mixérom cukor s rumom (alebo s vodou) a olejom. 



Polevu vylejeme na ešte teplý koláč a necháme to všetko poriadne vychládnuť a polevu zatuhnúť. (Keď babička robila polevu s vodou, koláč pod polevou natrela tenkou vrstvou kyselšieho džemu.)



A aby som zachovala tradíciu, krájala som kruhovým vykrajovátkom (na cookies), tak aby nám vznikali mesiačiky.


sobota 21. augusta 2010

Krava, ktorá mlieko dáva a zabúda chodiť domov / A cow that gives milk and forgets to go home

11100_5063


Kým sme bývali v domčeku prvé tri roky, každé ráno mi náš starý muž, ktorého naša prvá dcérka volala Matinya, nosil čerstvé kravské mlieko od ich kravky, ktorú chovali jeho synovia. Mliečko bolo husté a kvalitné a dnes ľutujem, že som vtedy nevedela vyrábať veci ako jogurt, paneer a tvaroh, pretože by som ho určite dokázala oveľa lepšie zužitkovať.

Hneď ako som ráno o 7 počula hrkot na okne, vedela som, že už tam čaká plechový kýblik. Bolo ho treba hneď zobrať, inak do neho buď naliezli mravce alebo mlieko zosmradlo v tom horku. Slniečku bolo celkom jedno, či je ráno alebo obed, pálilo hneď ako vykuklo.

Jedno ráno načúvam a stále bolo ticho. K obedu prišiel aj manžel domov, tak som mu hneď povedala, že mlieko nebolo ráno na okne a celý deň som starého muža nevidela, či nie je chorý. Poobede starý muž prišiel a povedal, že mlieko možno nebude pár dní, lebo krava im odišla včera na pašu a nevrátila sa a nevedia, kedy príde domov. V tom momente mi to bolo také smiešne 🤭 a uvedomila som si, prečo je toľko kráv po cestách. Pasú sa asi samé, aj domov trafia samé, len občas je to o pár dní neskôr 😃

Od vtedy vždy keď mlieko nebolo, vedela som  prečo. Lebo krava domov neprišla.


11100_5062