sobota 28. augusta 2010

Aloo Paratha / Potato paratha

Sú to výborne placky plnené zemiakovou zmesou. Moje deti ich milujú a všetci cudzinci, čo tieto placky v Indii ochutnajú ich nevedia vynachváliť. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.




ČO POTREBUJETE 
(na 6 - 7ks, záleží na veľkosti hrnčeka a aké veľké parathas si urobíme):

cesto:
1 a 1/2 hrnčeka múky Maida; hladká múka (hrnček = 250ml)
soľ
2 lyžice ghí (alebo rozpusteného masla)
vlažná voda podľa potreby

náplň:
3 stredné veľké zemiaky uvarené v šupke
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky Amchoor (sušeného manga); alebo nahradiť šťavou z citróna
1/2 lyžičky Garam masala




AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto, potrieme ho olejom a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou. 



V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.



Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 6-tim guľôčkam cesta 6 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta. 


Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na tenkú placku (môžete ju aj prácou dlaní a prstov roztlačiť na placku, nie príliš tenkú, aby sa vám kvôli náplni neroztrhla). Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov. 

Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku. 

Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole. 



Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda. Občas ju čistou utierkou pritlačíme o panvicu kým sa opeká. 



Po miernom opečení z oboch strán potrieme jednu stranu s ghee, obrátime, potrieme druhú stranu s ghee, obrátime a po chvíľkach obraciame a dopečieme.

Hotovú placku preložíme na tanier, uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká. Pokračujeme so zbytkom cesta a plnky.


Sú to výborne raňajky, desiata či olovrant pre deti. Podávame s čatní alebo dahi (bielym jogurtom). 





Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.

utorok 24. augusta 2010

Focaccia





ČO POTREBUJETE:

1/2kg hladkej múky
400ml teplej vody (nie horúcej)
1 lyžička sušeného droždia
4 lyžice olivového oleja do cesta

čerstvá bazalka
čerstvý cesnak
chilli vločky
olivový olej na vrch
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme droždie a zalejeme ho teplou vodou. Dobre premiešame. Postupne pridávame múku, až vypracujeme vláčne cesto. Cesto zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto (bez prievanu). Dávam kysnúť do vypnutej piecky.

Dobre nakysnuté cesto premiesime (je skôr redšie, lepkavejšie) a preložíme na plech, ktorý dobre vymastíme olejom. Cesto roztlačíme na veľkosť plechu, vrch osolíme (do cesta soľ nešla), pokvapkáme olivovým olejom, posypeme nasekaným cesnakom a chilli vločkami. Prstami sa do placiek zabárame, aby sa olej, soľ a cesto spojili. Na vrch uložíme pár lístkov ĉerstvej bazalky a necháme chvíľu podkysnúť.



Chlieb pečieme v predohriatej rúre na 220st., 15 - 20 minút (treba si to regulovať podľa toho ako pečie rúra).

Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Zebrový koláč

22IMG_8780



ČO POTREBUJETE:

3 vajcia
150g cukru
75ml mlieka
75ml oleja
185g múky (použila som Maida; je porovnateľná s hladkou00) 
1 lyžička prášku do pečiva 
1 lyžica kakaa
1/2 lyžičky vanilkovej arómy (alebo rum)



22IMG_8787



AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtka dobre vyšľaháme s cukrom.K žĺtkovej zmesi pridáme mlieko s olejom a premiešame. Pridáme múku s práškom do pečiva a vymiešame. Nakoniec opatrne zamiešame bielka do žĺtkovej zmesi.

1


Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme vanilkovú arómu (alebo rum), do druhej kakao. Obe premiešame.

22IMG_8774


Formu si vymastíme olejom a vysypeme múkou. Postupne do stredu formy lejeme lyżicou vždy 1 plnú lyžicu bledého cesta a na bledé cesto do stredu 1 plnú lyžicu tmavého cesta. Toto striedame, až kým obe cestá neminieme. Tak sa nám farebne cestá navrstvia a vytvoríme požadovaný vzor.

2


Koláč pečieme v predohriatej rúre na 180st., 25-30 minút.

nedeľa 22. augusta 2010

Mesiačiky

Koláčik môjho detstva, ktorý nám pekávala babička D. ♥️





ČO POTREBUJETE:

125g masla na pečenie
125g práškového cukru 
1 plná lyžica kakaa

4 vajcia
125g múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva


na polevu:
300g práškového cukru 
4 lyžice rumu
1/2 lyžičky oleja
(alebo horúcej vody)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske si vyšľaháme bielka na penu.

Do druhej misky dáme zmäknuté maslo, cukor a kakao a mixérom vymiešame do hladka. Po jednom zašľaháme žĺtka. 

Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a mixérom znova vymiešame do hladka. Do cesta zľahka vmiešame bielka.

Formu vymastíme olejom a poprášime múkou. Cesto do formy rozotrieme a vrch uhladíme.

Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme asi 30min.



Zatiaľ si pripravíme polevu. V miske vymiešame mixérom cukor s rumom (alebo s vodou) a olejom. 



Polevu vylejeme na ešte teplý koláč a necháme to všetko poriadne vychládnuť a polevu zatuhnúť. (Keď babička robila polevu s vodou, koláč pod polevou natrela tenkou vrstvou kyselšieho džemu.)



A aby som zachovala tradíciu, krájala som kruhovým vykrajovátkom (na cookies), tak aby nám vznikali mesiačiky.


sobota 21. augusta 2010

Krava, ktorá mlieko dáva a zabúda chodiť domov / A cow that gives milk and forgets to go home

11100_5063


Kým sme bývali v domčeku prvé tri roky, každé ráno mi náš starý muž, ktorého naša prvá dcérka volala Matinya, nosil čerstvé kravské mlieko od ich kravky, ktorú chovali jeho synovia. Mliečko bolo husté a kvalitné a dnes ľutujem, že som vtedy nevedela vyrábať veci ako jogurt, paneer a tvaroh, pretože by som ho určite dokázala oveľa lepšie zužitkovať.

Hneď ako som ráno o 7 počula hrkot na okne, vedela som, že už tam čaká plechový kýblik. Bolo ho treba hneď zobrať, inak do neho buď naliezli mravce alebo mlieko zosmradlo v tom horku. Slniečku bolo celkom jedno, či je ráno alebo obed, pálilo hneď ako vykuklo.

Jedno ráno načúvam a stále bolo ticho. K obedu prišiel aj manžel domov, tak som mu hneď povedala, že mlieko nebolo ráno na okne a celý deň som starého muža nevidela, či nie je chorý. Poobede starý muž prišiel a povedal, že mlieko možno nebude pár dní, lebo krava im odišla včera na pašu a nevrátila sa a nevedia, kedy príde domov. V tom momente mi to bolo také smiešne 🤭 a uvedomila som si, prečo je toľko kráv po cestách. Pasú sa asi samé, aj domov trafia samé, len občas je to o pár dní neskôr 😃

Od vtedy vždy keď mlieko nebolo, vedela som  prečo. Lebo krava domov neprišla.


11100_5062