piatok 1. septembra 2017

Kuracie soté so syrom / Sauteed chicken with creamy cheesy sauce

Toto je taká "študentská" jednoduchá rýchlovka.



ČO POTREBUJETE:

1/2kg kuracích pŕs

olej + maslo
1 veľká červená cibuľa
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

soľ
1 lyžička korenia na cesnakový chlieb
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného majoránu
voda podľa potreby

150ml sladkej smotany (Amul fresh cream/smotana na varenie)
hrsť mrazenej kukurice (nemusí byť)
syr na strúhanie



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka.

Pridáme drvenú rímsku rascu, chilli korenie a premiešame. Pridáme nakrájané mäso, soľ, cesnakové korenie, mleté čierne korenie, cukor a majorán. Mäso premiešame, podlejeme vodou a na miernom ohni pod pokrievkou varíme 15min. 

Potom pridáme smotanu a nastrúhaný syr (prípadne aj mrazenú kukuricu) a povaríme ďalších 5min.


Podávame s ryžou a šalátom, alebo s nakladanými uhorkami alebo cviklou.

piatok 21. júla 2017

Holandské chrumkavé žemličky (Tigrie žemličky) / Tiger bread

 



ČO POTREBUJETE:

na cesto:

400g múky (použila som Maida)

1 lyžička sušeného droždia 

60 ml teplej (nie horúcej) vody

240 ml teplého (nie horúceho) mlieka

2 lyžice oleja

2 lyžice cukru

1 lyžička soli

na potretie:

60g ryžovej múky

1/4 lyžičky sušeného droždia 

60 ml teplej vody

1/2 lyžice oleja

1/2 lyžice cukru

štipka soli


AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vyhnetieme cesto. Misu zakryjeme a cesto necháme 1 hodinu kysnúť.

Potom ho znova prehnetieme rukou (použijeme extra múku na poprášenie, ak by bolo príliš lepivé) a rozdelíme na 8ks, ktoré vymodelujeme na guľky. Uložíme ich na plech, troška od seba, prikryjeme ĉistou utierkou a necháme ešte 15min kysnúť. 

Kým kysnú, pripravíme si zmes na potretie. Všetky suroviny vymiešame v miske dohladka a necháme 5min odležať. 

Keď žemličky podkysnú, vrch potrieme pripravenou zmesou a znova ich necháme 20min kysnúť. 

Rúru vyhrejeme na 180st. Žemličky peĉieme 25 - 30min.

štvrtok 13. júla 2017

Carnatic classical music

...by "Padmabhushan" Sri T.V. Sankara Narayanan

sprevádzali:
Sri T.V. Mahadevan Sankara Narayanan (vocal supporter)
Sri Pappu Gyandev (violin)
Sri I. Pinakapani (mridangam)


1