sobota 23. júla 2011

Ryža so šošovicou a mrkvou / Rice with lentils and carrots



Ryza so sosovicou a mrkvou



ČO POTREBUJETE:

100ml nelúpanej hnedej šošovice

troška oleja
2 stredne veľké červené cibule
4 menšie strúčiky cesnaku

2 stredne veľké mrkvy
soľ
voda podľa potreby

200ml ryže 
(použila som Basmati)
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie

hotové jedlo si môžeme posypať čerstvou nakrájanou pažítkou alebo koriandrovou vňaťou 


Ryza so sosovicou a mrkvou



AKO POSTUPOVAŤ:

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej a cibuľu s cesnakom orestujeme do mäkka.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Pridáme šošovicu, ktorú sme vopred prepláchli vodou a na 1 hodinu vo vode namočili a potom scedili. Pridáme tiež očistenú mrkvu nakrájanú na kolieska. Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list a privedieme vodu k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a prikryté varíme asi 15 minút.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Potom pridáme ryžu, ktorú sme si vopred na 30 minút namočili vo vode a scedili. Pridáme vodu, aby bola hladina asi 1 cm nad ryžou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a sladkú papriku, premiešame a prikryté na miernom ohni varíme, kým sa všetka tekutina nevyparí.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Hotovú ryžu, vidličkami pretrasieme. Prikrytú potom necháme 10 minút odležať a môžeme podávať.

štvrtok 21. júla 2011

Kukuričkovo hrachová masala / Baby corn and green peas masala


Kukurickovo hrachova masala



ČO POTREBUJETE:

8-10ks baby kukuričiek 
2 hrste mrazeného hrášku

2 stredne veľké paradajky
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty 
(alebo 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku a 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžička garam masala 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej

1 lyžica šťavy z citróna 
soľ
olej


Kukurickovo hrachova masala



AKO POSTUPOVAŤ:

Očistené kukuričky dáme do hrnca s vodou, pridáme troška soli a kurkumu a privedieme k varu. Keď sa začne voda variť, oheň zmiernime a prikryté 10 minút varíme. Uvarené kukuričky scedíme a odložíme; odložíme si aj vodu, v ktorej sme kukuričky varili. 

Kukurickovo hrachova masala


V hrnci zohrejeme olej a dáme naň rímsku rascu. Necháme ju prasknúť, rozvoňať. Pridáme cibuľu a orestujeme ju domäkka. 

Kukurickovo hrachova masala


Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Opekáme 2-3 minúty. Pridáme garam masala a senovku grécku a znova 2 minútky opekáme. Premiešavame. 

Kukurickovo hrachova masala


Pridáme nakrájané paradajky a opekáme, kým sa nerozpadnú. 

Kukurickovo hrachova masala


Ďalej pridáme predvarené, nakrájané kukuričky, hrášok a pridáme asi 1-2 lyžice vody, v ktorej sme varili kukuričky. Na silnom ohni ju necháme odpariť, občas premiešame. Trvá to tak 2 minúty. Ak treba, jedlo dosolíme, pridáme kokos a premiešame. Kokos by mal absorbovať prebytočnú tekutinu. 

Kukurickovo hrachova masala


Hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme šťavu z citróna. Primiešame koriandrovú vňať a zakryté necháme 10 minút uležať. 

Kukurickovo hrachova masala


Môžete podávať s dusenou ryžou alebo indickými plackami


Kukurickovo hrachova masala

Kultúra v našom mestečku 2.

Dnes bubnovanie pokračovalo, dokonca ukázali zaujímavé tanečné kreácie :) a k tomu chodili ešte s nejakou veľkou vetvičkou....



streda 20. júla 2011

Kultúra v našom mestečku

Naše mestečko je síce malé, ale o zábavu mávame dosť často postarané vďaka mnohým sviatkom a festivalom. Aj dnes sa u nás bubnovalo a tancovalo rovno na ceste. Neviem presne o čo išlo, ale skupina mužov chodila od domu k domu, kde sa vždy pristavili. Pred domom už na nich čakali ženy, jedna držala malý hrniec, z ktorého im pravdepodobne darovala nejaké jedlo, možno im dávali aj peniaze, tak ďaleko som už nedovidela :) Jeden z mužom držal podnos, z ktorého sa dymilo a tým im pravdepodobne požehnal.... moje vysvetlenie berte s rezervou, len hádam :) Ich bubnovanie je vždy veselé a typicky indické... pobavte sa a "vdýchnite" atmosféru malého indického mestečka :)





Vajíčkovo paradajkový šalát / Eggs and tomato salad





ČO POTREBUJETE:

4 uvarené vajíčka
2 stredne veľké paradajky
1 malá červená cibuľa
1 lyžička medovej horčice
1 - 2 lyžice majonézy
troška mletého čierneho korenia 
(ak treba soľ na dochutenie)
zelená časť jarných cibuliek





AKO POSTUPOVAŤ:

Uvarené vajíčka ošúpeme a nakrájame na kocky, paradajky nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame nadrobno, všetko dáme do misky. 

Pridáme horčicu, mleté čierne korenie, majonézu a dobre premiešame. Nakoniec primiešame nasekanú zelenú časť jarných cibuliek (alebo pažítku, či žeruchu).

utorok 19. júla 2011

Šošovicová nátierka / Lentil spread

Sosovicova natierka



ČO POTREBUJETE:

100ml Toor dal (alebo červenej lúpanej šošovice)
200ml vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy

2 lyžice oleja
štipka asafoetida
¾ lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 červená sušená chilli paprička
3 strúčiky cesnaku
1 menšia červená cibuľa 
soľ
hrsť koriandrovej vňate
1 lyžička šťavy z citróna


Sosovicova natierka



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme a namočíme na 1 hodinu do vody. Potom vodu scedíme, toor dal dáme do hrnca a zalejeme asi 200ml vody, pridáme kurkumu a vodu privedieme k varu. Toor dal varíme na miernom ohni domäkka. Ak sa voda vyvarí, pridáme po troche vriacu vodu. Dal varíme asi 15-20 minút.

Keď máme Toor dal uvarený, v panvici zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, asafoetida a chilli papričku. Korenie restujeme kým rímska rasca neuvoľní vôňu. Potom pridáme nasekaný cesnak a nasekanú cibuľu a restujeme domäkka.

Pridáme uvarený toor dal, osolíme a na silnom ohni varíme za občasného premiešania, až kým neshustne na požadovanú konzistenciu nátierky. Môžeme si pomôcť aj roztláčatkom (ktoré používam na zemiaky). Treba na dal dávať pozor a neodchádzať od panvice, môže sa stať, že zhustne rýchlo (hlavne ku koncu) a prihorí. Keď toor dal zhustne, oheň vypneme a vmiešame trocha koriandrovej vňate a šťavu z citróna. 

Sosovicova natierka

Sosovicova natierka


Premiešame, dáme do misky a necháme vychládnuť.


Sosovicova natierka



Môžete skladovať v chladničke. Podávame s chlebom alebo pečivom.



Okrem iného táto nátierka je taká dobrá, že sa nemusíte báť ju ponúknuť ani vašim deťom. Urobte im sendviče, kde na chlebík natriete trocha šošovicovej nátierky, dáte kúštik masla a plátok syra. Sendviče im zapečte a máte pre ne dobrú večeru.

Sosovicova natierka

pondelok 18. júla 2011

Z okolia . . . / From the neighborhood . . .

Kvalita fotiek nie je výstavná (fotila som za jazdy), ale na ukážku ako to tu vyzerá pridávam pár obrázkov, ktoré som urobila túto nedeľu cestou od nás z mestečka Bapatla do mesta Guntur, kam chodíme nakupovať potraviny a iné.


hlavná ulica v Bapatla

1


na okraji Bapatla

2


výletníčky 🥰

3

4

5

6

7

8

9


pouličné jedlo

10


v Guntur

11

12


menšie potraviny v Guntur

13


malý hinduistický chrám

14

15

16

17


v potravinách

18

19

20

21

22

23

Zemiaky s koriandrom / Potatoes with coriander


Zemiaky s koriandrom



ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):

5 stredne veľkých zemiakov
1 lyžica oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
troška vody na podliatie
2 hrste nasekanej čerstvej koriandrovej vňate 



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky.

V panvici zohrejeme plej, pridáme rímsku rascu, necháme ju rozvoňať. Potom pridáme kurkumu.

1



Pridáme nakrájané zemiaky, soľ, dobre premiešame a podlejeme troškou vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté varíme do mäkka. Ak sa vám voda vyvarí, podlejte zasa po troške. Výsledné zemiaky však musia zostať bez šťavy.

2



Nakoniec do zemiakov primiešajte koriandrovú vňať.

3

piatok 15. júla 2011

Simit (turecké sezamové pečivo) / Turkish bread with sesame seeds

Tak, dnes som troška "fušovala" do tureckej kuchyne. Recept som našla pri "listovaní" na jednom Azerbajdzanskom blogu, kde sa mi pečivko páčilo na fotke a rozhodla som sa ho vyskúšať. Odporúčam, je to príjemná zmena.


Simit



ČO POTREBUJETE (asi na 7ks; záleží aké veľké ich budete robiť):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
soľ
1 lyžička sušeného droždia 
vlažná voda podľa potreby

melasa, ktorú rozpustíme v troške vody; urobíme sirup 
(ja som použila trocha vody a 2 lyžice medu)
sezamové semená 


Simit



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a sušené droždie. Postupne pridávame vlažnú vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto (nie veľmi tuhé). Cesto uložíme do misky, zakryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť.

Kým cesto kysne do tanierika si nachystáme sezamové semienka a v miske rozpustíme melasu (alebo med). Vykysnuté cesto znova premiesime poriadne v rukách a vyšúľame na podlhovastý šúľok. Ten rozdelíme na rovnaké časti.

Z každej časti šúľku vymodelujeme buchtičku, uložíme na pomúčenú pracovnú dosku, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Postupne pracujeme s každou buchtičkou zvlášť. Buchtičku vyšúľame na dlhý šúľok, preložíme ho na polovicu a špirálovite stočíme.

Konce špirálovitého šúľka spojíme a stlačíme prstami tak, aby sa pri pečení neroztrhli. Znova necháme na pracovnej doske pod utierkou 1 hodinu kysnúť.

Vykysnuté krúžky postupne namočíme v melasovom (medovom) sirupe, obalíme v sezamových semienkach a uložíme na plech.

Necháme ich znova na plechu 30 minút kysnúť. Zatiaľ si predohrejeme rúru na 200 - 210 st. Keď je rúra zohriata a krúžky nekysnuté dáme ich na 15-20 minút piecť dohneda.

Najlepšie sú čerstvé.


Simit