nedeľa 5. septembra 2010

Rava Upma / Roasted semolina - indian breakfast

Upma je indické jedlo, ktorého základom je krupica. Názov je zlúčenina dvoch slov v tamilskom jazyku: "soľ" a "múka" = "uppu" a "maa(vu)". Jedlo pochádza z južnej Indie a podáva sa na raňajky. Je výživné hlavne pre rastúce deti.
"Rava" je názov pre krupicu, ktorý sa však už väčšinou nepoužíva a možno ju nájsť pod názvami Suji alebo Semolina. Je to typické jedlo aj počas juhoindického festivalu Pongal, čo je oslava žatvy.

Najbližší Pongal bude 14. januára 2011



11100_6198



ČO POTREBUJETE:

1 lyžica Ghee
1 malý hrnček krupice (použila som Rava for Upma alebo Fine rava - Suji, Semolina)
olej
1 lyzica Channa dal
1 lyžica Urad dal
1 stredne veľká červená cibuľa
2cm x 2cm čerstvý zázvor; nastrúhaný alebo 1/2 lyžičky zázvorovej pasty
1 zelená chilli paprička; zbavená semien a žiliek
hrsť mrazeného hrášku
2 menšie mrkvy; očistené a nakrájané
2 menšie zemiaky; očistené a nakrájané
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky pálivého chilli korenia (môžete dať menej)
soľ
2 malé hrnčeky vody
niekoľko kešu orechov


11100_6197



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme ghee a na ňom opražíme do slabo-hneda krupicu. Oprážame pomaly na slabom ohni. Treba byť trpezlivý, chvíľku to trvá. Opraženú krupicu dáme bokom.

100_6184


Vo woku zohrejeme trochu oleja. Pridáme horčičné semienko a necháme ho prasknúť.

100_6187


Ďalej pridáme channa dal, urad dal a karí lístky. Oprážame na slabom ohni, kým troška urad dal nezhnedne.

100_6189


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, chilli papričku a zázvor. Pol minútky popražíme.

100_6191


Pridáme zemiaky, mrkvu, hrášok. 

100_6192


Pridáme kurkumu, chilli korenie, soľ. 

100_6193


Zalejeme 2 hrnčekmi vody a dusíme na slabom ohni, zakryté 15 minút. 

100_6194


Po 15 minútach pridáme opraženú krupicu a miešame zľahka varechou, kým hmota nezhustne. Je to chvíľka. 

100_6195


Potom wok zakryjeme a odstavíme z ohňa. Kým sa nám to uleží na suchej panvici na stredne silnom ohni si opečieme kešu orechy. 


100_6196



Podávame ozdobené kešu orechami a nasekanou koriandrovou vňatou. Treba to jesť teplé.

piatok 3. septembra 2010

Karí z Moringy olejodárnej



IMG_6037



ČO POTREBUJETE:


1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky horčičného semienka
2 zelené chilli papričky 
niekoľko karí lístkov 
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky

soľ
1/2 kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
voda podľa potreby
olej

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu
2cm x 2cm čerstvý zázvor 
3-4 strúčiky cesnaku (záleží od ich veľkosti)
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6038



AKO POSTUPOVAŤ:

Mixérom rozmixujeme na pastu strúhaný kokos, zázvor, cesnak a koriandrovú vňať. Pridáme pred mixovaním troška vody.

1



Lusky moringy ošúpeme a nakrájame na kúsky dlhé asi ako malíček. Stačí na kraji nožom načať šupku a len potiahnuť. Nešúpať ako zemiaky.

2


Vo woku rozpálime olej (najlepšie arašídový, ale môže byť aj slnečnicový). Pridáme rímsku rascu a horčičné semienko a počkáme, kým semienko praskne. Potom pridáme chilli papričky, do ktorých sme urobili zárezy nožom a vhodíme niekoľko karí lístkov. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nie je cibuľa mäkká.

3


Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a zalejeme troškou vody. Zakryté varíme, kým paradajky nezmäknú.

4


Keď sú paradajky mäkké, pridáme lusky moringy, soľ, mletú kurkumu a chilli korenie. Všetko premiešame a pridáme kokosovo-koriandrovú pastu. Opäť premiešame....

5


....zalejeme vodou, tak aby z toho nebola polievka, len hustejšie karí a zakryté varíme 10 minút.

6


Podávame s ryžou.



Ako jesť lusky Moringy: Vonkajšia časť luskov je tvrdá a tažko stráviteľná. Preto sa lusk požuje (alebo niekoľkokrát stisne medzi zubami) a "vycucne" len vnútro. Vonkajšia časť lusku sa neje.

štvrtok 2. septembra 2010

Čo je to Moringa olejodárna? / Drumsticks


22na farme 003


Moringa oleifera je tropický strom, ktorý je známy v mnohých častiach sveta svojimi regionálnymi názvami ako drumstick tree, kelor, nebeday, mlonge, malunggay, benzolive, saijhan, marango a sajna. Jeho listy, plody a kvety sú plné živín dôležitých pre ľudí aj zvieratá.


1sambar 009



Zdraviu prospešné účinky:

  • Ak zmiešame šťavu z listov a kôry s mliekom, je vhodná pre deti; posilní ich kosti, nakoľko je veľkým zdrojom vápnika.
  • Je dobrým čističom krvi.
  • Polievka z plodov pomáha zmierniť kašeľ a bolesti v krku.
  • Vdychovanie pary z vody, v ktorej plody varíme pomáha zmierniť astma a iné pľúcne ochorenia.
  • Ak zmiešate šťavu z plodov a šťavu z limety, vyrobíte tak výživnú pleťovú masku.
  • Pasta, ktorú možno vyrobiť z koreňov stromu je učinná na svrbenie.
  • Odvar z kôry koreňov, užívaný 3x denne pomáha rozpadu močových kameňov.
  • Na zvýšenie imunity a zabráneniu častým infekciám je účinné uvariť karí (omáčku) z listov a plodov stromu.


Viac informácií tu a tu.



(Zdroj informácií: preložené z internetu)

streda 1. septembra 2010

Koláč s tvarohom


11IMG_4392



ČO POTREBUJETE:

150g polohrubej múky (použila som Maida)
125g cukru
50ml oleja
1 lyžička prášku do pečiva 
200g kyslej smotany alebo jogurtu
1 lyžica kakaa

plnka:
tvaroh, ktorý som vyrobila z 1 litra mlieka
1 vajce
2 lyžice vanilkového cukru (caster sugar+vanilková aróma)


11IMG_4394



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku, cukor, kakao a prášok do pečiva zmiešame. Vmiešame do múky olej a smotanu (alebo jogurt).

1



2


Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vytrasieme preč.

4



V druhej miske zmiešame tvaroh, vanilkový cukor a vajíčko.

3



Cesto vylejeme do formy a na vrch lyžičkou uložíme tvaroh. Pečieme v predohriatej rúre na 180 st. 25-30 minút. Hotový koláč pocukrujeme.

5

sobota 28. augusta 2010

Banánové mafiny s ovsenými vločkami / Banana oats muffins


Banánové mafiny s ovsenými vločkami



ČO POTREBUJETE (6ks stredne veľkých, 8ks menších):

100g masla
100g cukru
1 vajce
80g múky (hladkej)
1 lyžička prášku do pečiva
3 lyžice mlieka
3 ploché lyžice ovsených vločiek
1 lyžica kakaa
2 malé banániky alebo 1 veľký banán


Banánové mafiny s ovsenými vločkami



AKO POSTUPOVAŤ:

Ovsené vločky si namočíme na 30 minút do mlieka.

22bananove mafiny 004


Banán roztlačíme vidličkou.

22bananove mafiny 006


Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme vajíčko a dobre vymiešame.

22bananove mafiny 008


Primiešame roztlačený banán a vločky.

22bananove mafiny 009


Ďalej primiešame kakao.


22bananove mafiny 011


V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme k maslovej zmesi. Dobre vymiešame.

22bananove mafiny 012


Cestom naplníme olejom vymastenú formu (alebo použijeme papierové košíčky).

22bananove mafiny 013


Pečieme v predohriatej rúre na 180st., 25 minút.

Aloo Paratha / Potato paratha

Sú to výborne placky plnené zemiakovou zmesou. Moje deti ich milujú a všetci cudzinci, čo tieto placky v Indii ochutnajú ich nevedia vynachváliť. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.





ČO POTREBUJETE 
(na 6 - 7ks, záleží na veľkosti hrnčeka a aké veľké parathas si urobíme):

cesto:
1 a 1/2 hrnčeka múky Maida; hladká múka (hrnček = 250ml)
soľ
2 lyžice ghí (alebo rozpusteného masla)
vlažná voda podľa potreby

náplň:
3 stredné veľké zemiaky uvarené v šupke
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky Amchoor (sušeného manga); alebo nahradiť šťavou z citróna
1/2 lyžičky Garam masala





AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto, potrieme ho olejom a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou. 



V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.



Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 6-tim guľôčkam cesta 6 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta. 


Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na tenkú placku (môžete ju aj prácou dlaní a prstov roztlačiť na placku, nie príliš tenkú, aby sa vám kvôli náplni neroztrhla). Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov. 

Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku. 

Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole. 



Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda. Občas ju čistou utierkou pritlačíme o panvicu kým sa opeká. 



Po miernom opečení z oboch strán potrieme jednu stranu s ghee, obrátime, potrieme druhú stranu s ghee, obrátime a po chvíľkach obraciame a dopečieme.

Hotovú placku preložíme na tanier, uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká. Pokračujeme so zbytkom cesta a plnky.


Sú to výborne raňajky, desiata či olovrant pre deti. Podávame s čatní alebo dahi (bielym jogurtom). 





Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.

utorok 24. augusta 2010

Focaccia





ČO POTREBUJETE:

1/2kg hladkej múky
400ml teplej vody (nie horúcej)
1 lyžička sušeného droždia
4 lyžice olivového oleja do cesta

čerstvá bazalka
čerstvý cesnak
chilli vločky
olivový olej na vrch
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme droždie a zalejeme ho teplou vodou. Dobre premiešame. Postupne pridávame múku, až vypracujeme vláčne cesto. Cesto zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto (bez prievanu). Dávam kysnúť do vypnutej piecky.

Dobre nakysnuté cesto premiesime (je skôr redšie, lepkavejšie) a preložíme na plech, ktorý dobre vymastíme olejom. Cesto roztlačíme na veľkosť plechu, vrch osolíme (do cesta soľ nešla), pokvapkáme olivovým olejom, posypeme nasekaným cesnakom a chilli vločkami. Prstami sa do placiek zabárame, aby sa olej, soľ a cesto spojili. Na vrch uložíme pár lístkov ĉerstvej bazalky a necháme chvíľu podkysnúť.



Chlieb pečieme v predohriatej rúre na 220st., 15 - 20 minút (treba si to regulovať podľa toho ako pečie rúra).

Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Zebrový koláč

22IMG_8780



ČO POTREBUJETE:

3 vajcia
150g cukru
75ml mlieka
75ml oleja
185g múky (použila som Maida; je porovnateľná s hladkou00) 
1 lyžička prášku do pečiva 
1 lyžica kakaa
1/2 lyžičky vanilkovej arómy (alebo rum)



22IMG_8787



AKO POSTUPOVAŤ:

Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtka dobre vyšľaháme s cukrom.K žĺtkovej zmesi pridáme mlieko s olejom a premiešame. Pridáme múku s práškom do pečiva a vymiešame. Nakoniec opatrne zamiešame bielka do žĺtkovej zmesi.

1


Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme vanilkovú arómu (alebo rum), do druhej kakao. Obe premiešame.

22IMG_8774


Formu si vymastíme olejom a vysypeme múkou. Postupne do stredu formy lejeme lyżicou vždy 1 plnú lyžicu bledého cesta a na bledé cesto do stredu 1 plnú lyžicu tmavého cesta. Toto striedame, až kým obe cestá neminieme. Tak sa nám farebne cestá navrstvia a vytvoríme požadovaný vzor.

2


Koláč pečieme v predohriatej rúre na 180st., 25-30 minút.