utorok 9. augusta 2011
nedeľa 7. augusta 2011
Koriandrové pesto / Coriander pesto
Dnes som "vzala" recept na Bazalkové pesto a miesto surovín, ktoré u nás nezoženiem som si dosadila tie, ktoré sú dostupné. A tak vzniklo výborné Koriandrové pesto.
ČO POTREBUJETE:
45ks mandlí
veľká hrsť koriandrovej vňate
4 lyžice olivového oleja
2 veľké strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
nastrúhaný syr
AKO POSTUPOVAŤ:
Mandle zomelieme a odložíme do misky.
Zomelieme koriandrovú vňať. Pridáme cesnak, zomleté mandle a olivový olej a znova rozmixujeme. Rozmixované pesto dáme do misky, pridáme mleté čierne korenie a nastrúhame syr (syru som dala trocha, od oka) a dobre premiešame.
Pesto môžete použiť napríklad v recepte Zemiaky s mandľovo - koriandrovým pestom, alebo natrieť ako toping na pizzu miesto paradajkovej omáčky, na hrianku, urobte si s ním špagety, môžete ho natrieť na sendviče alebo obyčajný chlieb alebo ho môžete podávať miesto chutney k plackam Dosa, či Ghavan.
piatok 5. augusta 2011
Odvar zo slzovky (chinese pearl barley)
Keď som na internete hľadala nejaký zdravý nápoj, ktorý by bol zároveň aj domácim liečivom, "zakopla" som o recept na prípravu nápoja Mugi Cha. Nejde však o čaj, je to len odvar, ktorý môžete piť počas letných horúčav vychladený alebo v zime teplý na zahriatie. Recept pochádza z Japonska.
ČO POTREBUJETE:
50ml slzovky
1 liter vody
med a citrónovú šťavu na dochutenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv slzovku opečieme na suchej panvici. Opekáme ju na miernom ohni chvíľku, kým nezavonia a nezmení trošička farbu. Opečenú slzovku dáme do hrnca, zalejeme litrom vody a dáme variť. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernite (tak, aby sa voda stále varila) a povaríme asi 6 minút.
Uvarenú slzovku hneď scedíme. Odvar môžeme piť teplý alebo ho odložíme do chladničky a neskôr pijeme vychladený. Dochutíme si ho šťavou z citróna a medom.
streda 3. augusta 2011
Zemiaky s mandľovo - koriandrovým pestom
ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):
6 menších zemiakov
vodu na ich uvarenie
na pesto:
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
15 ks mandlí
2 lyžice olivového oleja
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Prísady na pesto dáme do mixéra a rozmixujeme na takmer kašovitú zmes.
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme chvíľku vychládnuť a ošúpeme. Pokrájané a ošúpané zemiaky dáme do misky, osolíme a pridáme pesto. Dobre premiešame a môžeme podávať buď teplé alebo studené ako šalát.
utorok 2. augusta 2011
Vajíčkovo zeleninový šalát / Eggs and veggies salad
4 vajíčka uvarené natvrdo
3 stredne veľké rajčiny
1/2 väčšej zelenej mäsitej papriky
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie
nastrúhaný syr
troška olivového oleja
(soliť netreba, syr je dosť slaný)
AKO POSTUPOVAŤ:
Všetko pokrájame nadrobno, pridáme ostatné suroviny a zmiešame v miske. Šalát je najlepší čerstvý.
pondelok 1. augusta 2011
Uhorkovo-paradajkový šalát s kokosom / Cucumber and tomato salad with coconut
ČO POTREBUJETE:
1 šalátová uhorka
2 stredne veľké paradajky
soľ
1 lyžica šťavy z limetky (alebo citróna)
mleté čierne korenie
cerstvy struhany kokos
AKO POSTUPOVAŤ:
Uhorku ošúpeme a pokrájame na kocky. Paradajky tiež pokrájame nadrobno a pridáme k uhorke do misky. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, šťavu z limetky a dobre premiešame. Nakoniec posypeme čerstvým strúhaným kokosom a dobre premiešame. Necháme odležať aspoň 30 minút v chladničke.
nedeľa 31. júla 2011
Beetroot thoran (cvikľa s kokosom) / Beetroot with coconut
ČO POTREBUJETE:
1 stredne veľká cvikľa
voda
olej rastlinný
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1/2 lyžičky Urid dal
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
soľ
1/2 lyžičky Garam masala
niekoľko lístkov mäty
čerstvý strúhaný kokos
AKO POSTUPOVAŤ:
Cvikľu umyjeme a dáme do tlakového hrnca. Nalejem toľko vody, aby bola ponorená. Hrniec uzavrieme a dáme variť. Keď začne unikať para, cvikľu v ňom povaríme 10-15 minút, záleží na tom, aká je cvikľa veľká. Potom oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť. Neotvárajte hrniec nasilu, aby vám nevybuchol do tváre!
Potom cvikľu vyberieme a necháme trocha vychládnuť. Vychládnutú ošúpeme a pokrájame na maličké kocky.
Lístky mäty umyjeme.
V panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme rímsku rascu, chilli papričku a urid dal. Minútku na mierno opekáme, premiešavame. Potom pridáme karí lístky, ktoré necháme prasknúť.
Pridáme nakrájanú cvikľu, soľ, garam masala a premiešame. Zakryté 5 minút podusíme na miernom ohni.
Hrniec odstavíme z ohňa, primiešame lístky mäty a nastrúhaný čerstvý kokos.
Takto upravenú cvikľu môžete jesť aj len s Chapati alebo ju môžete jesť ako prílohu k mäsu alebo karí a ryži.
piatok 29. júla 2011
Dusená paprika s kokosom / Capsicum with coconut
ČO POTREBUJETE:
olej
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia červená cibuľa
1 zelená mäsitá paprika
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1 paradajka
čerstvý strúhaný kokos
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici zohrejeme olej, pridáme horčičné semienka a karí lístky, necháme ich vypraskať. Potom pridáme kurkumu.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju domäkka.
Pridáme nakrájanú papriku, soľ a kašmírske chilli korenie a zakryté na miernom ohni dusíme papriku asi 5min. (Nepridávajte vodu.)
Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a dodusíme papriku spolu s paradajkou 3min.
Hotové jedlo posypeme čerstvým strúhaným kokosom, premiešame a prehrejeme.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)