štvrtok, 23. júna 2011

Tarka (Tadka) Dal

Tarka dal



CO POTREBUJETE:

(hrncek, ktory som pouzila ako odmerku ma 200ml)

200ml oranzovej lupanej sosovice
100ml lupanej mung dal
1 zelena chilli papricka
1/2 lyzicky cesnakovo-zazvorovej pasty
1/3 lyzicky mletej kurkumy
voda podla potreby
sol


na Tarka:
1 a 1/2 lyzice ghee
1 cervena cibula; nakrajana nadrobno
1 rajcina; nakrajana nadrobno
1/2 lyzicky tmaveho horcicneho semienka
1/3 lyzicky cernuchy (kalonji)
1 susena cervena chilli papricka
niekolko kari listkov

koriandrova vnat na dochutenie


Tarka dal



AKO POSTUPOVAT:

Obe strukoviny dame do hrnca, preplachneme vodou.

1



Pridame vodu, tolko, aby jej hladina bola asi 3cm nad sosovicou. Dalej pridame zelenu chilli papricku, cesnakovo-zazvorovu pastu a kurkumu. Privedieme do varu, ohen zmiernime a varime 15-20 minut. Treba to kontrolovat, pretoze strukoviny rychlo vodu nasiaknu, vtedy treba vodu po troskach doliat.

2



Uvarenu sosovicu osolime a roztlacime, aby nam vznikla kremova hustejsia polievka.

3



Pripravime si Tarka. Do hrnca dame roztopit ghee. Pridame horcicne semienko, cernuchu a kari listky, nechame ich prasknut.

4



Dalej pridame cervenu susenu chilli papricku, cibulu a rajcinu a poprazime do makka.

5



Do Tarka vylejeme naberacku sosovice, premiesame...

6



... a hned vylejeme vsetko do sosovice. Poriadne premiesame.

7



Dal nakoniec dochutime nasekanou koriandrovou vnatou.

8



Podavame s ryzou.

12 komentárov:

  1. krásne, fotky aj recept... fotíš s tým novým?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem :) ano s tym novym fotim, stary uz to asi nerozchodi :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Recept vypada krasne a autenticky.Moc dobre je pridat i trosku kokosoveho kremu nebo kok.mleka!
    Jen ty kari listky asi budou v CR nebo na Slovensku hure dostupne.Ja ziju v UK a kupuju je u pakistancu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kokosove mlieko fajn zjemni, ak je kari prilis palive, ale inak ho tu netreba, ta sosovica sa dobre rozvari a kari je kremove same o sebe. S kari listkami bude asi problem zohnat na Slovensku, ale uz niekto raz niekde spominal, ze susene sa daju kupit.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na susene curry listky pozor, zdaleka nejsou tak aromaticke jako cerstve, nekde jsem cetl ze jsou prakticky k nicemu!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dik za upozornenie, susene som zatial nepouzila, tak neviem porovnat. Potom asi najlepsie ak sa da, kupit si rastlinku a pestovat si ju doma. V Indii ju ma takmer kazda zena tiez v crepniku doma a kari listky tak po ruke.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. kari listky sa daju susene kupitv bratislave napr. v obchode s exotickym jedlom poppy food na trnavskom myte (zozadu istropolisu) a maju aj susene listy senovky greckej, co sa tiez zide:)
    Inak raz som kdesi v baumaxe ci kde videla Curry v crepniku, len neviem, ci tobola tato "jedla" varianta. PO posuchani listku to vydalo vonu uplne ako kari korenie...moze byt ze je to ono?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nevie ako vonia kari korenie, ale rastlinka "curry" ktorej listocky sa pouzivaju na varenie vyzera takto http://www.indianetzone.com/photos_gallery/7/CurryTree_20090.jpg

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Planujem recept vyskusat cez vikend, no chcem sa spytat - mung dal = mungo fazula? Ak ano, vadi ak som nezohnala lupanu, ale iba celu? Bude sa dat popucit aj taka?
    Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na takyto dal je najlepsie pouzit lupanu strukovinu, aby sa pekne rozvarila a kari bolo take kremove. Ale ak mas len cele mungo, tak ho tiez nechaj rozvarit a roztlac, tak ako vidis v postupe. Ja myslim, ze to bude ok. Aj toto je dobre kari s mungo fazulkami http://akochutimasala.blogspot.in/2013/10/take-ine-dal-makhani.html

      Odstrániť
    2. Tak som to nakoniec uvarila iba z cervenej sosovice, bez mung dal (fazulu so zabudla namocit a uz nebol cas cakat). Bolo to ale velmi chutne, konecne som u nas zohnala ghee a prvy krat pouzila - a ta vona bola uzasna. Mnam! :) Dakujem za recept. Jana.

      Odstrániť
    3. Som rada, ze chutilo :) Tadka na ghee je vzdy lepsia ako tadka na oleji :)

      Odstrániť