štvrtok 26. januára 2012

Vyprážaná okra (Kurkuri bhindi) / Fried ladies fingers



ČO POTREBUJETE:


3 lyžice cícerovej múky - Besan
1 lyžička kukuričného škrobu

soľ
2 lyžičky Chaat masala (alebo Garam masala)
1 plochá lyžička kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky Amchoor (mangového prášku)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica šťavy z citróna

olej na vyprážanie

citrón




AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dobre osušíme, najlepšie večer deň vopred a nedávame ju naspäť do chladničky, aby zasa nenavlhla. Konce so stopkou odkrojíme a nakrájame pozdĺžne buď na polovice (ak je okra úzka) alebo na tretiny, či  štvrtiny. 

Okru dáme do misky, pridáme soľ, kurkumu, amchoor, chilli korenie a Chaat masala (alebo garam masala), dobre premiešame/pretrasieme (najlepšie tak, že misku prikryjeme a dobre ňou zatrasieme) a necháme 15min postáť.



Potom pridáme besan a kukuričný škrob a premiešame (opäť miskou zatrasieme).

Nakoniec ešte pokropíme lyžicou šťavy z citróna a opäť pretrasieme.



V panvici zohrejeme dostatok oleja. Okra musí byť ponorená, čiže sa bude skôr fritovať. Keď je olej horúci olej zmiernime na strednú silu, vložíme okru tak, aby neboli v hrči (teda menej kúskov naraz) a na stredne silnom ohni vypražíme dohnedkava. Počas vyprážania ju nemiešame. 



Môžeme ju nakoniec pokvapkať citrónom a podávať ku karí a dusenej ryži, alebo len tak miesto chipsov s nejakým chutney/dipom.

utorok 24. januára 2012

Thepla

thepla



ČO POTREBUJETE (na 5ks):

200ml hrnček múky Atta (celozrnná; múka na chapati)
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
100ml Dahi - nesladeného jogurtu (použila som domáci)
1/2 lyžice rastlinného oleja


Thepla



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander. Premiešame.

Thepla


Pridáme jogurt a olej...

Thepla


... vypracujeme cesto (nemali by ste už potrebovať viac tekutiny, ale ak by sa vám nespojilo, pridajte za lyžičku vlažnej vody a znova premieste). Cesto necháme v miske (ktorú prikryjeme utierkou) odležať aspoň 30 minút. 

Thepla


Dáme si zohriať panvicu. Keď je dobre rozhorúčená, oheň zmiernime na stredne silný. 

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a v dlaniach ušuľkáme guľôčky. 

Thepla


Pracujeme postupne z každou guľôčkou zvlášť. Vložíme ju do dlaní a stlačíme na placku. 

Thepla


Obalíme v celozrnnej múke... 

Thepla


.... a vyvaľkáme tenkú placku. 

Thepla


Placku dáme na predohriatu panvicu. Keď sa začnú robiť bublinky, obrátime ju... 

Thepla


.... a potrieme troška olejom. Hneď zasa obrátime... 

Thepla


... a tiež potrieme troška olejom. Chvíľočku opekáme a znova obrátime a dopečieme. 

Thepla


Hotové placky môžete uložiť do čistej kuchynskej utierky, aby neoschli alebo ich ihneď podávame s akoukoľvek prílohou vhodnou k plackám. 

piatok 20. januára 2012

Chlieb náš každodenný...

Keď som odišla zo Slovenska, veľmi mi po čase chýbal náš slovenský chlieb. To čo predávajú v Indii nie je ani chlieb, ani pečivo, neviem čo to je, ale keď to človek dá do úst, úplne to zmizne. Len čo som mala svoj prvý (asi aj posledný) sporák s rúrou, začala som skúšať piecť chlieb a pečivo sama. Začiatky boli ťažké... chlieb nenakysol, droždie zostalo v guľôčkach roztrúsené v múke.... presolený, nedosolený.... vnútri surový, nedopečený.... tvrdé rožky.... čudné tvary.... chlieb príliš praskal (čo sa mi aj dnes ešte občas stane), po nakysnutí sa rozpľasol alebo naopak bola striedka príliš tuhá. Skúsila som teda iné kvasnice a naučila sa pracovať najprv s obidvomi druhmi, ktoré bolo možné v obchode zakúpiť. A potom chlebík začal rásť, kysnúť, krásnieť. Vychytala som všetky "muchy" a skúšala a skúšala, až kým som neupiekla svoj prvý (pre mňa) dokonalý chlieb. Poviem vám, mala som väčšiu radosť než z nejakého kúpeného darčeka. A tak skúšam teraz každý recept, ktorý sa mi pozdáva, ale hlavne milujem tú vôňu čerstvo pečúceho sa pečiva. Je to ako chodiť skoro ráno okolo pekárne. Ešte aj chlapcom, čo tu (v liahni) pracujú vykrúca nos, čo to odkiaľ rozvoniava 😛

Torta Caprese





ČO POTREBUJETE:

250g mandlí
150g horkej čokolády (použila som Dark Bournille)
6ks vajec
200g masla
150g jemného kryštálového cukru (caster sugar)
štipka soli



AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle oblanšírujeme, aby sme ich mohli ľahko ošúpať. Ošúpané potom opečieme na suchej panvici. Necháme ich vychladnúť a pomelieme najemno.

Čokoládu nalámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Troška necháme vychladnúť.

Maslo vyšľaháme s cukrom. Potom postupne po jednom pridávame žĺtky a vždy dobre prešľaháme.

Pomleté mandle vymiešame s rozpustenou čokoládou a štipkou soli. Túto zmes pridáme k maslovej.

Z bielkov vyšľaháme sneh a ten postupne zľahka vmiešame k cestu.

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nej vylejeme a pečieme v predohriatej rúre na 180st. asi 45-50 minút.

Hotovú tortu necháme trocha vychladnúť a potom preklopíme na podnos. Môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávať s čerstvým ovocím, šľahačkou alebo zmrzlinou.

štvrtok 19. januára 2012

Hráškovo šampiňónové karí / Green peas and mushrooms curry





ČO POTREBUJETE (na 2-3 porcie):

200g šampiňónov 
200ml hrášku (mrazený alebo čerstvý vylúpaný)

olej
1 plná lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 väčšie červené cibule; pokrájané nadrobno
1 väčšia paradajka
voda podľa potreby
100ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala 
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridám koriandrové semienka a semienka bieleho maku. Oprážame na miernom ohni, kým nezavoňajú. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a oprážame, kým sa jej surová vôňa nestratí. Asi 1-2 minúty.

1


Pridáme kurkumu, nakrájanú cibuľu a resujeme ju domäkka.

2


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme na miernom ohni pod pokrievkou, kým sa paradajka nerozpadáva. Hrniec z ohňa odložíme a zmes necháme trocha vychládnuť. 

3


Vychládnutú zmes rozmixujeme s trochou vody (asi 50ml) na hustú omáčku a vrátime do hrnca. Prilejeme troška vody na zriedenie, ale aby to nebolo príliš riedke ako polievka (ešte budeme pridávať ďalšiu tekutinu - kokosové mlieko).

4


Pridáme očistené a nakrájané šampiňóny a premiešame. Pridáme hneď hrášok a premiešame.

5


Pridáme garam masala, senovku grécku a osolíme. Premiešame a privedieme k varu. Oheň zmiernime, pridáme kokosové mlieko, premiešame a na miernom ohni povaríme zakryté 15 minút. Občas do hrnca nakuknite a premiešajte, či netreba karí zriedit. Poprípade, ak by bolo príliš riedke, varte ho nezakryté.

6


Nakonniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Karí podávame s dusenou ryžou.



utorok 17. januára 2012

Vajíčková korma / Egg korma

Vajickova korma



ČO POTREBUJETE:

4ks 6-minútové vajíčka

na masala:
1 plochá lyžička rímskej rasce
1 plochá lyžička feniklových semien
6-8 ks guľatého čierneho korenia
1 lyžička koriandrových semien

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy

ďalej potrebujeme:
1/2 lyžice ghee
1/2 lyžičky horčičných semien
2 lyžice mletých mandlí
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
pasta z 1 červenej veľkej cibule a 1 paradajky (oboje rozmixovať spolu)
soľ


Vajickova korma



AKO POSTUPOVAŤ:

Najskôr si uvaríme vajíčka natvrdo. Necháme vychládnuť, ošúpeme a odložíme bokom.

Ďalej si vyrobíme vlastnú koreniacu zmes - masala. Panvicu nasucho zohrejeme a pridáme všetky koreniny, ktoré sú uvedené v zozname surovín "na masala". (Použite len celé korenia, ak máte už zomleté, pridajte ich až vtedy, keď pridávate mletú kurkumu a mleté chilli korenie. Na panvici sa vždy zohrievajú len celé koreniny. Je vždy lepšie si aj kupovať celé koreniny a pomlieť ich tesne pred použitím. Zachovajú si tak svoju arómu, chuť a kvalitu.) Koreniny opekáme na miernom ohni, kým neuvoľnia arómu. Potom ich presypeme do mixéra alebo mažiarika a necháme troška vychládnuť.

Ku koreniu do mixéra alebo mažiarika pridáme mletú kurkumu a mleté kašmírske chilli korenie. Koreniacu zmes poriadne pomelieme.

Môžete ju použiť aj do marinád! Ja jej hovorím Korma masala.

Cibuľu a paradajku pokrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme 1 lyžicu vody a rozmixujeme na pastu. Odložíme bokom. 

Vajickova korma


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a karí lístky, ktoré necháme na miernom ohni vypraskať. (pozor na oči! prská to). Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou asi 20min. Občas premiešame. 

Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútu na miernom ohni prehrievame. Premiešame. Pridáme mleté mandle a na miernom ohni premiešavame 2-3 minúty. Pridáme vyrobenú masala (necháme si troška na koniec pre vajíčka) a premiešame. 

Vajickova korma


Prilejeme kokosové mlieko a poriadne premiešame. (Ak treba pridať tekutinu na dosiahnutie správnej konzistencie, pridáme vriacu vodu.) Privedieme k varu a oheň znova zmiernime. Osolíme a 5 minút na miernom ohni povaríme, občas premiešame. 

Vajickova korma


Vajíčka prerežeme na polovice a každú polovicu troška posypeme korením. Hrniec odstavíme z ohňa, vložíme vajíčka a zľahka ich premiešame s omáčkou. 

Vajickova korma



Ku korme je najlepší Naan alebo Kulcha.


Vajickova korma