štvrtok 16. januára 2014

Zemiakovo - cícerová polievka / Potatoes and chickpeas soup




ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka suchého cícera
(voda na uvarenie cícera; tú si potom odložíme)
1 bobkový list

olej
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 paradajka

1/2 lyžičky rímskej rasce
1 väčší zemiak
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
(alebo použite sladkú mletú papriku, ak vám nevyhovuje pálive jedlo)
soľ






AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu zlejeme a vymeníme za novú (pridáme jej dostatok, aby sme mali dosť vývaru potom na polievku). Pridáme bobkový list a cícer uvaríme domäkka v tlakovom hrnci. Varíme asi 15 minút od natlakovania hrnca na miernom ohni bez hvíždaľky. 

22IMG_7003


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme domäkka. 

22IMG_7001


Potom pridáme paradajku a na miernom ohni pod pokrievkou ju udusíme domäkka. Zmes necháme trocha vychládnuť a rozmixujeme na pastu. Ak treba použiť tekutinu pri mixovaní, použite vývar z cícera. 

22IMG_7002


Hrniec, kde sme restovali cibuľu a paradajku neumývame. Olej, ktorý v ňom zostal znova zohrejeme a pridáme rímsku rascu. Minútku restujeme, aby uvoľnila vôňu. 

22IMG_7005


Potom pridáme očistený a nakrájaný zemiak, kurkumu a chilli korenie. Premiešame. 

22IMG_7006


Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a znova premiešame. 

22IMG_7008


Pridáme vývar z cícera, soľ, premiešame a polievku  privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a polievku varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú. 

22IMG_7010


Potom pridáme uvarený cícer... 

22IMG_7011


... kokosové mlieko a polievku necháme ešte 2 minúty povariť. 

22IMG_7013


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a polievku odstavíme z ohňa. 

22IMG_7014


🥣 🥣 🥣




štvrtok 9. januára 2014

Šampiňónovo - pórková polievka s kokosovym mliekom / Mushrooms and leek soup with coconut milk


22IMG_6739


ČO POTREBUJETE:

1 pór
3 strúčiky cesnaku
olivový olej
1/3 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
trocha sušeného tymiánu
200g čerstvých šampiňónov
soľ
150ml vody
1/3 lyžičky mletého chilli korenia (nemusí byť)


22IMG_6741



AKO POSTUPOVAŤ:

 V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájaný pór, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme domäkka na miernom ohni. 

22IMG_6730


Potom pridáme mletý koriander, mleté čierne korenie a tymián a premiešame. 

22IMG_6731


Hneď pridáme šampiňóny a trocha soli. Šampiňóny na miernom ohni podusíme (asi 5 minút), aby pustili vodu.

1


Potom ich zalejeme vodou a kokosovým mliekom a polievku privedieme k varu. Oheň zmiernime a polievku povaríme 5 minúty. 

22IMG_6735


Potom pridáme nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. 

22IMG_6736


Nakoniec môžeme pridať mleté chilli korenie, necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa. 
(A ak uprednostňujete krémové polievky, môžete si ju vymixovať dohladka.)

22IMG_6737

streda 8. januára 2014

Karfiolové kofty v karí


22karfilove kofty 041



ČO POTREBUJETE:

na kofty:
250g karfiolu
1/3 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru 
soľ
malá hrsť koriandrovej vňate 
2 ploché lyžice cícerovej múky (besan)
1/4 lyžičky mletej kurkumy
olej na ich upečenie

na karí:
125g paradajok (2 stredne veľké)
niekoľko kešu orechov + voda na ich namočenie 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušená červená chilli paprička 
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 
2 lyžice sladkej smotany
troška vody na zriedenie omáčky


22karfilove kofty 029



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si vopred na 30 minút namočíme vo vode.

22karfilove kofty 011


Karfiol najemno nastrúhame. Pridáme ostatné prísady na kofty a zmiešame. Urobíme rovnako veľké guľôčky a položíme na pekáč, ktorý sme vymastili olejom.

1


Rúru predohrejeme na 200st. Kofty do nej vložíme a pečieme na 180st. 8-10 minút z jednej strany. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 8-10 minút z druhej strany.

2


Paradajky a kešu orechy vymixujeme na pastu (bez pridania vody).

3


Zatiaľ si pripravíme karí. V hrnci zohrejeme 2 lyžice ghee. Pridáme rímsku rascu, cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Rascu necháme rozvonať.

22karfilove kofty 017


Potom pridáme paradajkovo-kešu pastu, mletý koriander a kurkumu. Premiešame, oheň zmiernime a základ na karí necháme pomaličky zredukovať. Občas premiešame.

22karfilove kofty 019


Do zredukovaného základu (keď sa ghee oddelí) pridáme mleté chilli korenie a sušené lístky senovky gréckej. Premiešame.

22karfilove kofty 022


Pridáme sladkú smotanu a podlejeme troškou vody, znova premiešame a karí privedieme k varu. Oheň zmiernime a 2 minútky povaríme.

22karfilove kofty 023

22karfilove kofty 024


Nakoniec karí osolíme, premiešame a vložíme kofty. Zľahka premiešame.

22karfilove kofty 026


Podávame napríklad s chlebovými plackami Naan, Kulcha alebo Chapati.

22karfilove kofty 038