ČO POTREBUJETE:
1/2 hrnčeka suchého cícera
(voda na uvarenie cícera; tú si potom odložíme)
1 bobkový list
olej
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 paradajka
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 väčší zemiak
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
(alebo použite sladkú mletú papriku, ak vám nevyhovuje pálive jedlo)
soľ
100ml kokosového mlieka
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu zlejeme a vymeníme za novú (pridáme jej dostatok, aby sme mali dosť vývaru potom na polievku). Pridáme bobkový list a cícer uvaríme domäkka v tlakovom hrnci. Varíme asi 15 minút od natlakovania hrnca na miernom ohni bez hvíždaľky.
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme domäkka.
Potom pridáme paradajku a na miernom ohni pod pokrievkou ju udusíme domäkka. Zmes necháme trocha vychládnuť a rozmixujeme na pastu. Ak treba použiť tekutinu pri mixovaní, použite vývar z cícera.
Hrniec, kde sme restovali cibuľu a paradajku neumývame. Olej, ktorý v ňom zostal znova zohrejeme a pridáme rímsku rascu. Minútku restujeme, aby uvoľnila vôňu.
Potom pridáme očistený a nakrájaný zemiak, kurkumu a chilli korenie. Premiešame.
Pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu a znova premiešame.
Pridáme vývar z cícera, soľ, premiešame a polievku privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a polievku varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú.
Potom pridáme uvarený cícer...
... kokosové mlieko a polievku necháme ešte 2 minúty povariť.
Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a polievku odstavíme z ohňa.
🥣 🥣 🥣