nedeľa 21. decembra 2014

Mandle

Mandle su uctievane ako stelesnenie zdravia. Su jednym z najbohatsich zdrojov zivin medzi orechami. Rastlina je listnaty strom, jeho kvety su ruzove a mandle su jadrom zelenych plodov.

mandle

piatok 19. decembra 2014

Carrot curry podla Pyca

Pyca urcite vsetci poznate. Sledujem ho na Instagrame a zaujala ma tam jeho natierka z novej knihy Moje jedlo 2. Recept som nasla na stranke Radia express a vyskusala som ho. Pouzila som suseny tymian, miesto kari korenia som dala mletu kurkumu a garam masala, miesto bielej cibule som dala cervenu cibulu a vinko som vynechala (lebo kupovat alkohol sa v beznych potravinach u nas neda a do obchodikov z alkoholom chodia len muzi). No aj tak nam natierka velmi chutila!


Carrot curry natierka

pondelok 24. novembra 2014

Tmavá rímska rasca (Shah jeera, Shahi jeera, Kala jeera)



Tmavá rímska rasca alebo Cuminum nigrum je menšia než klasická rímska rasca (cuminum cyminum), tmavšia a chutí inak. Je populárna hlavne v severo - indickej, pakistánskej a iránskej kuchyni. Má jemnú chuť a keď sa opraží na oleji alebo ghee chutí akoby po orechoch. Je vhodná na prípravu mäsa, karí, ryžových jedál, pridáva sa často do Tadka (temperovanie korenín), ale pridávam ju aj do cesta na chlieb.

utorok 28. októbra 2014

Balkónová záhradka 2.

Pred viac ako rokom som začala experimentovať a skúšať pestovať všeličo na balkóne. Boli to také začiatky, keď mi väčšinou nič nevyklíčilo a ak aj vyklíčilo, čoskoro bolo po rastlinke. Zistila som, že najlepšie sa na mojom balkóne darí paprike, chilli papričkám, thajskej bazalke a paradajkám. A tak som sa sústredila hlavne na ne. Podarilo sa mi nakoniec zdolať boj aj s koriandrovými semienkami, ktoré len potrebovali ľahšiu pôdu. Rovnako so senovkou gréckou a momentálne sa silno snažím vypestovať muškát zo semienka. Zatiaľ neúspešne. A tu je niekoľko obrázkov toho, čo som vypestovala doteraz. Nie je to žiadna obrovská úroda, ale robí mi to radosť 😊

balkon
V pozadí mi rastie karí stromček.

nedeľa 19. októbra 2014

Kapustovo - hrachové subzi v hlinenom hrnci

Hlinený hrniec si vopred pripravíme ako vždy. Teda namáčame ho vo vode tak, aby bol celkom ponorený. Máčame ho minimálne 10 minút, najlepšie pol hodiny a dlhšie. Potom ho dáme na mierny oheň, ktorý postupne zvyšujeme a hrniec pomaly zahrievame. A môžeme pokračovať už vo varení..


IMG_6224



ČO POTREBUJETE:

asi 500g hlávku kapusty
veľká hrsť hrachu (čerstvý lúpaný alebo mrazený)
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
1 veľká cibuľa
1 väčšia paradajka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6233



AKO POSTUPOVAŤ:

Kapustu si posekáme nadrobno. Keď je hlinený hrniec zahriaty, oheň zmiernime a dáme doňho olej. Pridáme rímsku rascu a pol minúty ju pražíme. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a restujeme ďalšiu pol minútu.

1


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme domäkka.

2


Potom pridáme mletú kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a premiešame. Restujeme asi pol minúty. Pridáme nasekanú kapustu, hrach a soľ, premiešame a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Nepodlievame, kapusta si šťavu pustí.

3


Po 10 minútach dusenia pridáme garam masala a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odložíme z ohňa. Hlinený hrniec má tú výhodu, že si dlhšie udržuje teplotu, a preto sa v ňom zelenina bude aj naďalej dusiť, aj keď ho odstavíme z ohňa. Preto ešte odstavený hrniec na 5 minút necháme zakrytý.

4


Podávame s plackami, napríklad Chapati.



IMG_6227


štvrtok 9. októbra 2014

Šampiňónová bruschetta / Mushrooms bruschetta

... tak alebo topinka 🍞


IMG_5898



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
4-5 strúčikov cesnaku
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie 
chlieb na topinky


IMG_5892



AKO POSTUPOVAŤ:

Šampiňóny očistíme a nakrájame. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. V panvici zohrejeme olej. Vhodíme doňho cesnak a necháme ho speniť a rozvoňať. 

1


Pridáme nakrájané šampiňóny a na silnom ohni ich asi 5 minút restujeme. Nepremiešavame príliš často, aby pekne zhnedli. 

2


Hotové šampiňóny odložíme z ohňa, pridáme soľ a čierne korenie, premiešame. 

3


Kým sa pripravujú šampiňóny, nakrájame chlieb a opečieme na troške oleja dohneda. 


* * *

Chlieb dáme na tanier a naň uložíme orestované šampiňóny. Tadá, dobrú chuť 😋 


IMG_5897