nedeľa 14. novembra 2010

Fazuľové karí / Rajma curry




ČO POTREBUJETE:

1 hrnček fazule Rajma
voda podľa potreby

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 väčšie červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru

1 veľká paradajka
1 lyžička garam masala
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme do vody. Ráno scedíme a vymeníme za novú vodu, toľko, aby bola fazuľa celkom pod vodou ponorená. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. 

🫘 🫘 🫘

V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dohnedkava. (Čím viac bude cibuľa dohneda, tým tmavšie hnedšie karí.)

1


Pridáme nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor (alebo ho nakrájajte, aj tak sa bude mixovať) a 2 minútky restujeme s cibuľou. 

22IMG_8853


Pridáme kurkumu a mletý koriander, premiešame. 

22IMG_8855


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme kým paradajka nezmäkne. Zmes necháme vychládnuť. 

2


Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme niekoľko uvarených fazúľ a trocha vody z uvarených fazúľ a rozmixujeme na hustú omáčku - pastu. 

22IMG_8859


Rozmixovanú omáčku nalejeme do hrnca, pridáme uvarenú fazuľu spolu s vodou, v ktorej sa varila (ak by sa vám zdalo, že by karí bolo príliš polievkové, vodu nepoužite všetku; ak by ste mali málo vody z uvarenej fazule, pridajte vriacu vodu z konvice), pridáme garam masala, osolíme a privedieme k varu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút. 

3


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou. 




sobota 13. novembra 2010

Aloo kela ki subzi (zemiakovo banánové subzi) / Potatoes and vegetable banana subzi





ČO POTREBUJETE:

1 plantain (zeleninový banán)
2-3 stredne veľké zemiaky
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
niekoľko karí lístkov
olej
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
voda podľa potreby
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai rozohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky a opäť necháme prasknúť. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a kurkumu a chvíľku restujeme.

Pridáme ošúpané a pokrájané zemiaky, ošúpaný a pokrájaný plantain, soľ a kašmírske chilli korenie a premiešame. Zalejeme troškou vody. Podlievame po troškách a počas dusenia kontrolujeme a radšej znova podlejeme. Dusíme na miernom ohni zakryté, kým zelenina nie je mäkká a väčšina tekutiny sa nevydusila; približne 15 minút.



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a ryži alebo s indickými plackami.

štvrtok 4. novembra 2010

Čo je to "Gangireddu Aata"? / What is "Gangireddu Aata"?

"Gangireddu Aata"



"Gangireddu Aata" alebo "Býčie predstavenie" je veľmi populárna forma tanca v indickom štáte Andhra Pradesh. Gangireddu Aata je jeden z mála vidieckych zvykov a zábav, ktoré sa zachovali.

"Gangireddu" je pestro zdobený býk, ktorého presúvajú od jedného domu k druhému pod vedením svojho pána, ktorý hrá "Nadaswaram". Býci sú vytrénovaní k tancu, aby zabávali ľudí. Pomocou tejto tradície zarábajú peniaze, oblečenie a jedlo. Tento zvyk sa udržuje počas festivalov Sankranti a Dussehra.

Gangireddu dokáže tancovať podľa rytmu, kývať hlavou na súhlas, pokľaknúť a klaňať sa, dokonca natiahnuť jazyk na znak, že vie spievať. Tiež sa klaňať k úcte svojmu pánovi, keď pán spieva chválu darcovi.



Tu je video, ktoré som natočila z okna:

utorok 2. novembra 2010

Na indickej "chalupe"... (máj 2006) / In an Indian cottage (may 2006)

Parula je malá dedinka ležiaca v štáte Maharasthra, v oblasti Sindhudurga, takmer na hranici so štatom Goa. Odtiaľ pochádza manželova teta. Je to dedinka, kde strávil veľkú časť svojho detstva a kde to miluje.

Mne sa tam podarilo ísť zatiaľ len raz, na 2 týždne so švagrovcami, bez manžela. Naša prvá dcérka už mala 3 roky a tak som sa odvážila na 9 hodinovú cestu indickým vlakom aj s ňou. Cestovali sme od 7 večera celú noc, v máji, v najväčšom horku a to hrmotanie vozňov človeka unaví a chce si ľahnúť. Ale lôžka v indických vlakoch sú asi “za trest”. Úzke, tvrdé, kde tu šváb prebehne…. Keď sme dorazili na stanicu, kde sme mali vystúpiť, bola som rada, že cesta “tam” je za nami, ale už vopred som mala hrôzu z cesty “naspäť ”. Povedala som si však, že na to nebudem tie 2 týždne myslieť a preskúmam, čo sa bude dať.

Od cesty k domčeku sme museli prejsť kúsok peši, okolo miestneho hinduistického chrámu a cez potok, ktorý v tom čase nebol plný vody, pretože bol vrchol leta.





Keď sme dorazili do domčeka, ktorý tam má manželova rodina po tete, bola som prekvapená tou krásou okolo. Okrem domčeka tam majú palmový háj, takže človek sa cíti takmer ako niekde v lese, na chalupe. Všade kľud a ticho, len šum listov, spev vtákov a kde-tu nejaký ďatel zaklopal na palmu.

















Domček vyzeral tak typicky indicky, dedinsky. Celkom obyčajný, ale postačujúci aj na žitie v ňom (no pre mňa len na pár dní 🙂).

Celá dedinka je roztrúsená po širokom okolí, takže všade je len pár domov pokope. Toto sú susedia.











Zložili sme sa, oddýchli po ceste a ja som šla troška preskúmať chodníček k potoku.









Nechodili sme na žiadne výlety, lebo švagrovci nie sú práve dobrodružný pár 😀 Ale jeden deň sme boli pozrieť príbuzných a šli sme tam peši cez háje a kopce, taká vyše hodinová prechádzka. Naspäť sme sa vybrali po hlavnej ceste, ktorá viedla aj cez miestne trhovisko, takže ľudia, čo poznajú môjho manžela (čo je asi celá dedina) si ma mohli dobre obzrieť 😀 Museli ich poriadne lakte bolieť, keď som videla ako do seba štuchajú 🙈

Najväčší zážitok som mala z toho, že každé 3 dni okolo domčeka prechádzala tá istá skupinka opičej rodiny. Chodili “kradnúť” plody stromov Jackfruit.



Hneď ako som počula, že susedia vyšli von s veľkými pokrievkami od hrncov, búchali do nich lyžicami a pokrikovali, vedela som, že opičia rodinka sa túla po okolí. Tak som sa odvážila ísť von a aspoň jedného člena si odfotiť. Hneď ako som cvakla, opičiak sa za mnou rozbehol a ja som len-len že nenaložila 😄



Celé dva týždne sme strávili prechádzkami, relaxom a cesta naspäť do Mumbai nakoniec nebola ani taká zlá. Dcérka si vo vlaku aj kamošku našla.



V každom prípade som si istá, že sa tam ešte vrátime, nabudúce aj s manželom, ktorý mi poukazuje viac skrytých, krásnych miest o ktorých mi rozprával.

pondelok 1. novembra 2010

Paneer Paratha

Paneer Paratha



ČO POTREBUJETE:

na cesto:
150g múky Atta alebo Maida (múka porovnateľná s hladkou 00) 
soľ
1/2 lyžice ghee 
voda podľa potreby

náplň:
rozdrobený Paneer
(môžete to skúsiť aj s tvarohom alebo syrom Feta)
1/3 lyžičky Garam masala
1/4 lyžičky semienok ajwain
troška nasekanej koriandrovej vňate 

ghee na potieranie placiek počas pečenia 


Paneer Paratha



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, soľ, senovku grécku, ghee a vpracujeme to do múky prstami. Potom pridávame vodu postupne podľa potreby. Vymiesime nelepivé cesto, aby nebolo príliš tuhé. Dáme ho do misky, potrieme olejom a necháme aspoň pol hodiny odležať. 
(Ak pripravujete plnené parathy, najlepšie sa pracuje s cestom, ak ho necháte v dobre uzavretej nádobe cez noc v chladničke. Zároveň máte menej práce ráno, ak si chcete urobiť placky na raňajky.)

V menšej miske zmiešame rozdrobený paneer, štipku soli, nasekanú koriandrovú vňať, ajwain a garam masala.

Paneer Paratha


Cesto rozdelíme na 4 guľôčky. Postupne každú guľôčku najprv obalíme v múke, oklepeme a rozvaľkáme na placku. Na placku uložíme náplň. Prstami kraje spojíme tak, že plnka je zabalená do mieška. Dobre uzavretý miešok medzi dlaňami stlačíme, znova obalíme v múke a oklepeme. Rozvaľkáme na tenkú placku a dáme na horúcu panvicu. Oheň zmiernime na strednú silu. Najprv opekáme z jednej strany nasucho. Keď je placka z jednej strany trocha upečená, obrátime ju a potrieme troškou olej a opekáme do hneda. Potom znova obrátime a potrieme troškou oleja aj druhú stranu. Opekáme, kým nie je hotová. 

Paneer Paratha


Podávame teplé s nejakým chutney. V Indii sa takéto placky pripravujú na raňajky.