nedeľa 1. mája 2011

Taká indická "Shakshuka" / "Shakshuka" but make it indian

22IMG_6987



ČO POTREBUJETE:

olej alebo ghee
1 stredne veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky strúhaného zázvoru 
4 strúčiky cesnaku

1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky drvenej rímskej rasce
1/4 lyžičky chilli vločiek
1/3 lyžičky Garam masala
soľ
1 stredne veľká paradajka

hrsť mrazeného hrachu
1 väčší zemiak
voda

50ml sladkej smotany
2 vajíčka
troška nasekanej čerstvej koriandrovej vňate 


22IMG_6991



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej alebo ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný zázvor, cesnak a restujeme domäkka. 

22IMG_6977


Pridáme kurkumu, rímsku rascu, chilli vločky, garam masala, soľ a nakrájanú paradajku. Premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme paradajku domäkka.

22IMG_6979


Potom pridáme hrach a očistený zemiak nakrájaný na malé kocky; podlejeme trochou vody a zakryté varíme na miernom ohni, kým zemiak nie je mäkký; asi 10 minút.

22IMG_6982


Keď je zemiak uvarený, pridáme smotanu a premiešame.

22IMG_6983
 

Do zmesi vložíme rozbité vajíčka. Opatrne, aby sme vajíčku neporušili žĺtok. Prikryté varíme na miernom ohni ešte 5 minút.

22IMG_6984


Hotové posypeme koriandrovou vňatou.

22IMG_6985


Môžeme podávať s hriankou, vekou alebo s chlebom.


22IMG_6994

streda 27. apríla 2011

Pečené kuracie stehná s citrónovo-medovou zálievkou a 20 strúčikmi cesnaku / Baked chicken thighs with lemon-honey sauce and 20 cloves of garlic

22kura 012



ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

2 väčšie kuracie stehná s kĺbom
soľ

2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice olivového oleja
20ks strúčikov cesnaku
1 plochá lyžica sušeného oregana

na dokončenie:
2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice medu


22kura 022



AKO POSTUPOVAŤ:

Stehná umyjeme, osušíme, osolíme a dáme do pekáča. Pridáme cesnak a polejeme ich olejom a šťavou z citróna. Pekáč zakryjeme tesne alobalom. Rúru vyhrejeme na 180 - 200st.

22kura 005


Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a stehná pečieme 30 minút. Zatiaľ si v miske zmiešame šťavu z citróna a med.

Po pol hodine pekáč vyberieme a stehná polejeme medovo-citrónovou zálievkou. Pekáč znova vložíme do rúry a pečieme už odokryté ďalších 30 minút.

22kura 009

22kura 010



Ja som podávala so zemiakovým pyré, ale hodili by sa aj pečené zemiačky.



22kura 019


sobota 23. apríla 2011

Scones so syrom a chilli / Cheese scones with chilli

Ak hľadáte nejaké rýchle, čerstvé, domáce pečivo, ktoré si môžete upiecť na raňajky, tak ste práve našli naň recept. Rýchlejšie a zároveň chutne to hádam ani nejde.





ČO POTREBUJETE (na 8ks):

130g hladkej múky (použila som Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
1/3 lyžičky soli
1/4 lyžičky mletého kašmírskeho chilli korenia
100g strúhaného syra (Cheddaru, alebo iného vášho obľúbeného)

2 lyžice oleja
50ml cmaru izbovej teploty (alebo mlieka izbovej teploty zmiešané s troškou citrónovej šťavy)
1 vajce





AKO POSTUPOVAŤ:

Dáme si zohriať rúru na 180 st. 

V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, chilli korenie a nastrúhaný syr. 

V druhej miske zmiešame cmar alebo mlieko, vajce a olej.

Scones s chedarom


Mokrú zmes prilejeme do suchej a vypracujeme elastické mäkké cesto. Plech poprášime múkou. 

Cesto na plech položíme a dlaňou roztlačíme (nevaľkáme!!) na okrúhlu placku hrubú asi 2-3cm. Nožom cesto rozrežeme na 8ks. Aby sa vám cesto na nôž nelepilo, pomúčte si ho pred každým zárezom do cesta.

Scones s chedarom


Každý scone potrieme troška mliekom a dáme piecť na 25-30 minút, dohneda.

nedeľa 17. apríla 2011

Nedela

Konecne sa blizia letne prazdniny a manzelove volno. Stravime viac casu spolu, vonku a dufam, ze sa mi podari nieco pekne nafotit. Vcera sme stravili prijemne poobedie prechadzkou.


zapad slnka1 034



Bohuzial toto sa stava casto :( nie je to prvykrat, co sme nasli prazdne puzdro z korytnacky, ktora prisla na plaz "skovat" vajicka.

korytnaci pancier 016





beach2 018
Nasa starsia dcera.



beach1 028





mojko 022
Nasa mladsia dcera.

štvrtok 14. apríla 2011

Moja spomienka na slovensku zimu

Tieto fotky su urobene na Myjave v roku 2007. Ja a nasa starsia dcerka (vtedy sme mali len ju) sme sli na prechadzku na Stedry den, zapalit sviecku mojej babicke a dedackovi. Este den pred Stedrym dnom, boli chodniky suche a vsetci sme si mysleli, ze Vianoce budu na blate. V to rano nas prekvapil mraz a sneh, len to tak prastalo pod nohami a pre mna to bola pekna rozlucka so zimou na dlhu dobu.


100_2990



100_2992



100_3000



100_3012



100_3008



100_3010



100_2986

nedeľa 10. apríla 2011

Zemiakový chlieb / Potato bread


Zemiakovy chlieb



ČO POTREBUJETE:

1/2kg hladkej múky (použila som múku Maida)
soľ
1 lyžička sušeného droždia
270ml vody (alebo podľa potreby, koľko múka potrebuje)
60-65ml mlieka
1 stredne veľký zemiak uvarený v šupke; ošúpaný a vychládnutý


11IMG_3428



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ a sušené droždie a zamiešame. Vodu s mliekom dáme do jedného hrnca a zohrejeme, ale nesmie byť horúca, inak kvasnice "zabijeme" a nevykysli by nám. 

 ♡ ♡ ♡

Vodu s mliekom pridáme k múke, nastrúhame do tekutiny ošúpaný zemiak a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý uložíme do misky, troška pomúčime a necháme na teplom mieste, zakrytý vlhkou utierkou vykysnúť (aby sa zdvojnásobil). 

♡ ♡ ♡

Potom cesto znova premiesime a necháme zasa podkysnúť. Znova premiesime a vytvarujeme bochník, uložíme ho do formy, v ktorej ho budeme piecť (alebo na pekáč). Znova necháme asi 15 minút podkysnúť. 

1


Zatiaľ rúru vyhrejeme na 200 °C. Chlieb tesne pred pečením potrieme vlažnou vodou a pečieme 40-50 minút. Ak máte v rúre miesto, pod chlieb (pod mriežku) môžete vložiť mištičku (vhodnú do rúry) s vodou. 


Zemiakovy chlieb

Zemiakovy chlieb


Teplotu rúry si treba regulovať podľa toho ako vám pečie.