nedeľa 19. júna 2011

Arbi karí (taro koreň) alebo Zemiakové karí / Taro root curry or Potato curry


Arbi kari



ČO POTREBUJETE:


olej
(urobiť z nich pyré)
2 stredne veľké paradajky
(urobiť z nich pyré)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička garam masala
soľ
1 lyžička senovky gréckej - sušených lístkov

voda asi 50ml


Arbi kari



AKO POSTUPOVAŤ:

Hľuzy arbi umyjeme pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Nalejeme toľko vody, aby boli ponorené a dáme variť pod tlakom. Keď hrniec prvýkrát pustí paru, oheň vypneme a paru necháme samovoľne uniknúť, až potom hrniec otvoríme a hľuzy necháme trocha vychládnuť, aby nám prsty nepopálili, keď ich budeme šúpať. Vychládnuté ošúpeme, ale pozor, sú slizké a šmykľavé, tak hrozí, že vám počas šúpania niekoľkokrát vyletia z rúk :) Pripomenulo mi to Juliu v Pretty woman...."svinĕ klouzavé.." 😄 




1


V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. 


2


Pridáme cibuľové a paradajkové pyré, privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté podusíme 15 - 20 minút. 

3


Pridáme kurkumu, chilli korenie, garam masala a senovku. 

4


Zalejeme asi 50ml vody a osolíme. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté znova 2-3 minúty povaríme. 

5


Pridáme arbi, ktoré sme nakrájali na štvrťky. 

6


Pridáme kokosové mlieko, premiešame a chvíľu necháme povariť. 

7


Odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

8



Podávame s dusenou ryžou, jednoduchým pulaom alebo plackami



Rovnako môžete postupovať aj s použitím zemiakov. Zemiaky si najprv uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame a postupujeme rovnako ako s uvareným Arbi. 


Zemiakove kari

sobota 18. júna 2011

Colocasia (Arbi, Taro root)

Arbi, Taro koren


Je okolo 25 druhov Colocasie (Arbi, Taro root, slonie ucho...). Vyskytuje sa v Polynézii a juhovýchodnej Ázii.

Sú to bylinné trvalky s podzemkom, ktorý sa nachádza na alebo tesne pod povrchom zeme. Listy sú veľmi veľké, 20-150 cm. Názov „slonie ucho“ dostala rastlina práve pre tvar listov, ktoré pripomínajú ucho slona.

V Indii sa používajú ako korene tak listy. V štáte Karnataka sa používajú na prípravu jedla „Patrode“. V štáte Kerala sa listy používajú na prípravu „Chembili curry" a korene sa používajú na „Chembu puzhukku". Stopky a koreň sa používajú na prípravu „Ishtu“. V Tamil Nadu sa korene uvaria, olúpu a vypražia; použijú sa ako príloha s ryžou. V štáte Gujarat sa používajú na prípravu „Arbi Patra“. V kuchyni Andhra sa korene uvaria, olúpu a vypražia alebo sa uvaria v omáčke. V cyperskej kuchyni sa jedia s kuracím mäsom a zeleninou. Používajú sa tiež ako náhražka v polievkach a gulášoch miesto zemiakov.



Colocasia obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, vápnik, železo a fosfor.



Taro je pre jeho nízky kalorický obsah ideálne jedlo pre tých, čo sa snažia schudnúť. Jedna porcia varených, čerstvých taro hľúz má len 187 kalórií. Pomáhajú v procese trávenia. Vďaka vláknine dodávajú pocit plného žalúdka. Potraviny bohaté na vlákninu uľahčujú odstraňovanie odpadu z čriev, čo môže pomôcť pri zabránení vzniku rakoviny hrubého čreva.

Taro obsahuje málo sodíka, takže je vhodné aj pre ľudí s ochorením obličiek. Vysoký obsah sodíka v strave môže spôsobiť problémy s obličkami, čo môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tele.


(Informácie v článku sú preložené z internetu.)

Hummus / Spread (dip) made of chickpeas





ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček uvareného cíceru
(varila som ho deň vopred v tlakovom hrnci)
2 lyžice olivového oleja
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžica citrónovej šťavy
1/2-3/4 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžica tahini
(ak nemáte tahini, rozmixujte hrsť nesolených, na panvici troška opečených kešu orechov a 1 lyžičku sezamových semienok tiež opečených, s vodou na pastu a použite miesto tahini, je to výborné!)
soľ
ľadová voda podľa potreby

štipka chilli a ĉierny sezam na ozdobenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer môžete použiť buď z konzervy alebo si sušený cícer namočte na noc. Druhý deň scediť, vymeniť vodu a uvariť v tlakovom hrnci do mäkka. 

Cicer


Predvarený cícer dáme do mixéra, pridáme ošúpané strúčiky cesnaku. Pridáme šťavu z citróna... 

Hummus


... olivový olej, tahini (alebo opečené kešu orechy a opečené sezamové semienka), rímsku rascu, troška soli a pre začiatok asi 50ml vody. Všetko vymixujeme. Ak sa vám hummus zdá príliš hustý pridajte vodu, ale len po lyžičkách, nie veľa naraz a znova vymixujte. 

Hummus


Vymixovaný hummus dáme do misky, urobíme priehlbinku, do ktorej nalejeme troška olivového oleja tesne pred podávaním. 

Nakoniec ozdobíme štipkou chilli a ĉiernym sezamom.

* * *

Podávame napr. s Pita chlebomfalafelom, zeleninou. 





Alebo takto na chlieb so šalátom a vajíčkom alebo pažítkou a paradajkami alebo na panvici orestovanými šampiňónmi. Alebo ako dip ku grilovanej zelenine.



Jogurtové žemle / Yogurt buns

Tieto žemle sú veľmi mäkké a hodia sa aj na domáci hamburger (nie je to recept na pravé hamburgerové žemle) alebo na Pav bhaji, či Vada pav.




ČO POTREBUJETE (na 6ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

2 hrnčeky hladkej múky (použila som Maida)
2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu
2 lyžice ghee
1 plochšia lyžička soli
1 žĺtok
voda podľa potreby

na kvások:
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica cukru
trocha teplej vody

na posypanie:
sezamové semená

1 bielok na potretie pred pečením




AKO POSTUPOVAŤ:

V menšej miske vymiešame droždie, cukor a teplú vodu. Zakryjeme a necháme napučať.

Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, žĺtok, jogurt, ghee. Pridáme kvások a troška teplej vody a vymiesime cesto. Vymiesené cesto zakryjeme a necháme asi 30min vykysnúť.



Vykysnuté cesto znova premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Z každého dielika vymodelujeme žemličku a uložíme do olejom vymasteného pekáčika. Necháme ich znova vykysnúť.
 


Rúru vyhrejeme na 200st., žemle potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme sezamom a pečieme 15-20min., dohneda.



🍞 🍞 🍞



Ghavan / Rice "Crêpes"

Výborné ryžové placky, ktoré sa podávajú na raňajky s jogurtom, s kokosovým chutney alebo zeleným chutney.





ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček obyčajnej ryže, ktorú bežne používate
voda podľa potreby
soľ

olej na potieranie panvice a počas pečenia

(na obmenu do cesta môžeme primiešať štipku mletej kurkumy a rímsku rascu)





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu premyjeme a na noc namočíme do vody tak, aby bola ponorená (ja to sklaudujem v chladničke). Ráno ju rozmixujeme s troškou vody do hladka, ak treba vodu pridávame postupne. Cesto nesmie byť ani husté, ani riedke. Asi ako na palacinky. Rozmixované cesto dochutíme troškou soli, dobre premiešame a necháme odležať 15min. 



Panvicu rozpálime, potrieme olejom a keď sa z nej troška začne dymiť oheň trocha zmiernime. Vylejeme za naberačku cesta a to rozlejeme krúživým pohybom ako pri palacinkách. Povrch troška pokvapkáme olejom. Opekáme z oboch strán. Placky sú tenučké a nesmú sa opekať príliš dlho, inak stvrdnú. 

♥️ ♥️ ♥️

Ghavan s pridaním kurkumy a rímskej rasce. 


Ghavan

piatok 17. júna 2011

Bhindi subzi / Okra subzi






ČO POTREBUJETE:

250g plodov Okra (ibištek jedlý)

olej
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
1/2 lyžičky urid dalu
1/3 lyžičky asafoetida
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia

1 stredne veľká červená cibuľa
soľ
troška citrónovej šťavy





AKO POSTUPOVAŤ:

Okru umyjeme a dôkladne vysušíme čistou kuchynskou utierkou. Musí byť dobre vysušená preto, lebo pri krájaní púšťa šťavu ktorá, keď sa spojí s vodou je mazľavá a pokazí tak celé toto jedlo. Odkrojíme konce každého plodu a nakrájame okru na menšie kúsky. Počas krájania nôž niekoľkokrát utrieme do servítky. Nachystáme si aj cibuľu, nakrájame ju na pásiky.

Olej poriadne zohrejeme, pridáme horčičné semienka a urid dal, semienka necháme prasknúť a urid trocha zhnednúť.



Pridáme asafoetida, mletú kurkumu a chilli korenie a premiešame. 



Pridáme cibuľu a okru, premiešame a necháme na miernejšom ohni opekať bez ďalšieho miešania, aby okra trocha zhnedla. Potom zľahka premiešame a znova necháme opekať, až kým okra nie je hotová. Celá jej tepelná úprava je asi 15min. Nepodlievame vodou, nezakrývame a nesolíme.



Keď je okra opečená, oheň vypneme, okru osolíme, pokvapkáme trocha citrónovou šťavou a premiešame.


Podávame ju k strukovinovému karí a dusenej ryži alebo s plackami (najlepšie Chapati).