Párkrát som videla popisok Dalu, že je to polievka. Nie je. Dal je karí. Ak by ste chceli polievku, hľadajte jedlá s názvom "shorva" alebo "shorba".
ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)
50ml lúpaného mung dal
voda podľa potreby
1 sušená červená chilli paprička
1 zelená chilli paprička
1 vãčšia paradajka
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
na dokončenie:
soľ
citrónová šťava
AKO POSTUPOVAŤ:
Obe strukoviny dáme do hrnca, prepláchneme vodou.
Pridáme vodu, toľko, aby jej hladina bola asi 3cm nad strulpvinami. Privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme 15-20 minút.
Treba to kontrolovať, voda sa môže rýchlo vyvariť a strukoviny prihoria.
Pripravíme si Tadka. Do hrnca dáme zohriať ghee. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienko, černušku, asafoetida, karí lístky a chilli papričky, necháme semienka rozvoňať, horčičné prasknú na horúcom tuku. Oheň zmiernime.
Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu a restujeme domäkka.
Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, soľ a opäť restujeme domäkka. Asi 10min.
Pridáme kurkumu, kašmírske chilli korenie a premiešame.
Pridáme uvarené strukoviny, doladíme konzistenciu pridaním vriacej vody, alebo ju naopak necháme vyvariť, ak je jej v strukovinách veľa. Strukoviny dovaríme domäkka.
Na dokončenie: Pridáme senovku grécku, dal prejdeme varom a oheň vypneme.
Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Dal podávame pokvapkaný citrónovou šťavou a preliaty 1 lyžičkou ghee, s ryžou.