streda 28. novembra 2012

Toor dal - mandľová nátierka / Toor dal and almonds bread spread

IMG_6656



ČO POTREBUJETE:

(môžeme nahradiť žltým lúpaným hrachom)
voda na uvarenie Toor dal-u
1 väčšiu hrsť mletých mandlí
2-3 tenké plátky masla
soľ


IMG_6659



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme a dáme do hrnca. Pridáme bobkový list a zalejeme vodou. Uvaríme na miernom ohni do mäkka. Môžeme ho až rozvariť. Necháme trocha vychládnuť a scedíme.

Pomleté mandle opražíme na kúsku masla. K opraženým voňavým mandliam pridáme ešte jeden plátok masla. Necháme ich chvíľku vychládnuť.

Mleté mandle s toor dal-om rozmixujeme. Pomocou vody si "doladíme" hustotu nátierky (stačí pridať 1 čajovú lyžičku a ak bude príliš hustá, zasa len 1 čajovú lyžičku, až kým nedosiahnete čo chcete). Hotovú nátierku v miske osolíme a dobre premiešame. Môžeme primiešať aj nasekanú pažítku alebo zelenú časť jarných cibuliek, chutí to výborne. Môžeme ju dať vychladiť a potom podávame s chlebom, pečivom


Dnes 13.8.2013 som robila malú obmenu tejto nátierky a bola rovnako výborna. 
Miesto mandlí som použila pomleté kešu orechy. Tiež som ich opiekla na panvici a pridala k uvarenému toor dalu. Na masle (asi 1 lyžicu) som popražila nasekaných niekoľko strúčikov cesnaku a pridala do nátierky. Ďalej som pridala mleté čierne korenie, soľ a všetko dobre premiešala. Dala vychladiť a podávala s čerstvým domácim pečivom a čerstvou nakrájanou červenou paprikou.

2 komentáre: