ČO POTREBUJETE:
(asi na 3 porcie)
200ml hrnček zeleného hrachu
(alebo žltého hrachu alebo toor dalu a aj cícer sa hodí ako obmena; použila som sušený)
1 bobkový list
50-100ml hydinového vývaru
(záleží akú hustú kašu chceme)
2 lyžičky ghee
4 - 5 strúčikov cesnaku
mleté čierne korenie
sušený majorán
soľ (prípadne Podravka)
1 lyžica masla + troška oleja
1 veľká červená cibuľa
sezam na posypanie
prílohy:
vajcia, údené mäso, klobása, anglická slanina, nakladaná uhorka, chlieb
AKO POSTUPOVAŤ:
Suchý hrach na noc namočíme do vody tak, aby bol všetok ponorený. Ja ho dávam do chladničky, kvôli teplu v kuchyni, kde by inak začal kvasiť.
Ráno vodu zlejeme a vymeníme za čistú, uvaríme ho s bobkovým listom v tlakovom hrnci domäkka. Bez soli!
Necháme ho vychládnuť a rozmixujeme s trochou vývaru dohladka. Ak vám v kaši chutia kúsky hrášku, nemixujte ho príliš dlho.
V hrnci zohrejeme ghee a orestujeme nastrúhaný cesnak.
Pridáme hrachovú kašu a ak treba trocha zriediť, pridáme vývar. (Ak nemáme po ruke vývar, stačí voda a naša "čarovná" slovenská masala Podravka 🤓. Áno, rada používam.)
Ďalej vmiešame majorán, mleté čierne korenie a dochutíme soľou (prípadne aj Podravkou). Chvíľu prevaríme, občas premiešame.
♡ ♡ ♡


































