nedeľa 21. augusta 2011

Paneer Makhani / Butter Paneer

Paneer makhani



ČO POTREBUJETE:

200g paneeru
3 lyžice masla
2 stredne veľké červené cibule
1 lyžička strúhaného zázvoru
4 stredne veľké paradajky
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
2 lyžice nesladeného bieleho jogurtu - Dahi
100ml vody
3 plné lyžice kešu orechov (+voda na ich namočenie)
1 lyžička garam masala 
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
2 lyžice sladkej smotany
soľ


Paneer makhani



AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai roztopíme 2 lyžice masla, pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nastrúhaný zázvor a opekáme cibuľu na miernom ohni, kým nezosklovatie. Občas ju premiešame. 

1



Pridáme nakrájané paradajky a kašmírske chilli korenie, premiešame na miernom ohni dusíme, kým sa paradajky nerozpadávajú, asi 10 minút. Občas ich premiešame. 

2



Pridáme jogurt, premiešame a odokryté varíme, kým sa tekutina trochu nezredukuje, asi 5 minút, premiešavame. Nakoniec odstavíme z ohňa a zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú rozmixujeme so 100ml vody na pastu. 

3


4



Kým nám paradajková zmes chládne, kešu orechy si namočíme na 30 minút do vody. Vody len toľko, aby boli všetky namočené. Potom ich vymixujeme spolu s trochou vody, v ktorej boli namočené na pastu. 

5



V čistom kadhai si znova roztopíme 1 lyžicu masla, pridáme paradajkovú kašu. Keď kaša začne bublať, oheň zmiernime a 3 minútky povaríme, občas premiešame. 

6



Pridáme garam masala, cukor, soľ a mletý muškátový oriešok... 

7



... pastu z kešu orechov a na miernom ohni povaríme ďalšie 2 minútky. Občas premiešame. 

8



Nakoniec pridáme sladkú smotanu... 

9



... nakrájaný paneer, necháme prejsť minútovým varom (na slabom ohni) a odložíme z ohňa. Zakryté necháme odležať 10-15 minút. 

Paneer makhani



Paneer Makhani podávame teplé s indickými plackami: Naan, Chapati, Paratha... 


utorok 16. augusta 2011

Baklažánová nátierka / Brinjal spread





ČO POTREBUJETE:

1 menší baklažán (alebo 5 baby baklažánikov)

olej
2 stredne veľké červené cibule
1 zelená paprika

1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
1 lyžička sušeného cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
troška vody

čerstvá bazalka





AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažán nakrájame na "kocky".



V panvici zohrejeme olej, 3 minútky restujeme cibuľu na miernom ohni. Pridáme papriku a znova restujeme asi 3min.



Pridáme nakrájaný baklažán, mletú sladkú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a soľ, premiešame.

Podlejeme troškou vody, ktorú privedieme k varu. Oheň zmiernime a zakryté 10-15 minút dusíme. Kontrolujte, či sa voda už vyvarila, aby vám to neprihorelo. Zmes však musí zostať bez tekutiny. Potom to všetko necháme vychládnuť.



Vychládnuté dáme do mixéra, pridáme čerstvú bazalku a rozmixujeme (bez tekutiny) na hustú nátierku. 



Podávame vychladené s pečivom.



pondelok 15. augusta 2011

Paradajková Bruschetta / Tomato Bruschetta

Bruschetta . . . topinka . . . bruschetta . . . topinka . . . neviem sa rozhodnúť. Čo si myslíte vy? A záleží na tom? Hlavne, že je to také jednoduché a dobré :)





ČO POTREBUJETE:

olej na opečenie chleba

na paradajky:
3 stredne veľké paradajky, nakrájané nadrobno
soľ
mleté čierne korenie 
bazalku 
(ja som mala len sušenú, ale čerstvá je vždy lepšia)
4 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
šťava z limetky





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv som si ráno upiekla domáci chlieb. Použila som na cesto len múku, soľ, droždie, trocha olivového oleja a vodu. Vrch som pred pečením ani počas pečenia nepotierala ničím, len som ho zľahka poprášila múkou. 

baklazan pomaz a paradaj brusceta 009



Všetky suroviny na paradajky zmiešame v miske a necháme 30 minút odležať (mimo chladničky). 

22bruschetta 002


Plátok chleba opečieme na troche oleja do hneda, preložíme na tanier a ešte na teplý uložíme paradajkovú zmes. 

♡ ♡ ♡

Podávame teplé. 

sobota 13. augusta 2011

Naan s cesnakom a černuškou siatou / Garlic Naan with kalonji





ČO POTREBUJETE (na 4ks):

250ml múky (použila som Maida)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
1/3 lyžičky soli

asi 100ml teplého mlieka
1 lyžica Ghee
1 plná lyžica bieleho jogurtu - Dahi

na potretie:
maslo
cesnak





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, semienka černušky a sušené droždie. Všetko spolu zamiešame.



V malom hrnci si zohrejeme mlieko a ghee tak, aby boli teplé, nie horúce. Toto prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, treba ho vytiahnuť vopred z chladničky, aby mal izbovú teplotu). Vymiesime elastické, nelepivé cesto. Múkou podsýpame podľa potreby, keď miesime cesto. Vymiesené cesto uložíme do misky, misku zakryjeme a cesto necháme nakysnúť na teplom mieste asi 30 minút.



Po vykysnutí ho znova rukou premiesime, rozdelíme na rovnaké časti a vymodelujeme guľôčky. Postupne si ich vyvaľkáme na tenké placky, ale nie príliš tenké, inak pri pečení stvrdnú. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar.



Najlepšie je piecť naan v tradičnej peci tandoor, ale poslúži aj klasická rúra. 

Rúru si predohrejeme na 230st. spolu s plechom, na ktorom budeme naan piecť. Na horúci plech dáme vyvaľkané naany, plech vložíme do rúry a pečieme 8-10min. Netreba ich obracať, stačí piecť z jednej strany. Odporúčam striehnuť pri rúre, aby vám nezhoreli.



Kým sa naan pečie, roztopíme si maslo, do ktorého nastrúhame čerstvý cesnak a ten v masle chvíľku restujeme.


Hotový naan potrieme cesnakovým maslom a utierkou zakryjeme, aby zmäkol a nevychládol, kým dopečieme ostatné.



Podávame čerstvé.




Tondli masala (Tondli s kokosom)

22IMG_9551



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 a pol hrnčeka tondli/tindora

olej
1/2 lyžičky horčičného semienka
1/2 lyžičky asafoetida

1/2 lyžičky kurkumy
niekoľko karí lístkov 
soľ
1/4 lyžičky tamarindovej pasty

opiecť nasucho - masala:
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička urad dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky nastrúhaného jaggery


22IMG_9545



AKO POSTUPOVAŤ:

Tondli si nakrájame na tenké kolieska.

Najprv si na suchej panvici opečieme všetky suroviny, ktoré som uviedla, že treba opiecť nasucho. Opekáme ich, kým neuvoľnia vôňu a kokos troška nezmení farbu. Necháme ich ochládnuť a rozmixujeme spolu s jaggery, tamarindovou pastou a troškou soli. Nepridávame vodu.

22IMG_9528

1


Romzixovanú masala odložíme do misky.

V panvici zohrejeme trocha oleja a pridáme horčičné semienka, ktoré necháme prasknúť. Keď začnú praskať pridáme asafoetida, oheň zmiernime.

22IMG_9534


Pridáme štipku kurkumy, na tenké kolieska nakrájané tondli/tindora a zakryté dusíme 10 minút. Občas ich treba premiešať.

22IMG_9536


Potom pridáme masala, ktoré sme si vopred pripravili a dobre premiešame. Pridáme karí lístky a dusíme ďalších 3-5 minút. Premiešavame občas. Ak treba dochutíme soľou a premiešame.

22IMG_9539


Môžete podávať s plackami (napr. Chapati, Phulka, Roti) alebo s dusenou ryžou a karí, ktorého základom nie je kokos, či kokosové mlieko.


22IMG_9548

streda 10. augusta 2011

Špagety s koriandrovým pestom / Spaghetti with coriander pesto

Momentálne som závislá na koriandrovom peste. Vôbec v ňom nie je cítiť tú výraznú chuť koriandrovej vňate a jedlo ním ochutené je vynikajúce. Dnes som urobila taký rýchly obed a myslela som, že manžel bude frflať, kde je karí a ryža. Najprv sa na tanier pozrel, nadvihol obočie, už už som čakala, že to skritizuje, ale začal jesť.... jedol potichu a keď dojedol, prišiel za mnou do kuchyne a spýtal sa: "Už nemáš?" 👩🏻‍🍳


IMG_7115



ČO POTREBUJETE:

špagety
vodu na ich uvarenie
soľ
olivový olej



IMG_7113




AKO POSTUPOVAŤ:

Špagety si uvaríme podľa návodu na obale. Ja som ich vložila do vriacej, osolenej vody a varila 8 minút. Uvarené špagety scedíme, dáme do misky, trocha pokvapkáme olivovým olejom a poprehadzujeme vidličkami, lyžicami, čímkoľvek, čo je vám pohodlné.

Potom do špagiet zamiešame zľahka pesto, tak aby boli ním všetky obalené - ochutené.

A môžeme podávať.